GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najskuplja hrvatska vila postat će hotel

Najskuplja hrvatska vila postat će hotel
NOVI VLASNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2023 / 11:52
Autor: SEEbiz
OPATIJA – Opatijski »kvadrati« su prema cijenama na samom državnom vrhu, a kako su tijekom ovog ljeta objavljivali hrvatski portali, i dvije najskuplje nekretnine koje se nude na tržištu upravo se nalaze u Opatiji i to obje smještene na Slatini, u zoni vrlo blizu mora.

Kako je navedeno u objavama, najskuplja nekretnina je Villa Keglevich u centru Opatije koja se prodaje za 7,5 milijuna eura, a na drugom mjestu je njezina »mlađa sestra« ili kako ju zovu još i »manja grofičina vila« po cijeni od 5,5 milijuna eura. Velika je vila u ovom trenutku izvan funkcije, dok se u prizemlju manje nalazi restoran s terasom.

Dok je nekad davno, 1930. godine, u Villi Keglevich bio otvoren pansion te je imala turističku namjenu, u novije vrijeme je Villa Keglevich koja je izgrađena davne 1891. godine za groficu Angelique Keglevich (r. Esterhazy) bila sjedište Policijske postaje u Opatiji. Sudeći prema tabeli koja je postavljena na ulazu u dvorište, ispred ulaza u ex policijsku postaju, povijesna opatijska vila će se nakon investicije i temeljitog preuređenja koje slijedi, vratiti u turističke vode i investitori u njoj planiraju urediti hotel, piše Novi list.

Na tabli s najavom radova piše da je građevinska dozvola dobivena za prenamjenu vile u hotel s dogradnjom ulaznog hola i lifta, a kao investitor je navedena tvrtka RI JIR d.o.o. iz Opatije.

– Vila je održavana i prilično očuvana izvana, dok je iznutra doživjela rekonstrukciju u potkrovlju radi povećanja neto korisne površine, te je po etažama pregrađivana pregradnim zidovima. Izvana je sačuvala originalni oblik, osim u potkrovlju gdje su dodane svjetlosne kupole, te u prizemlju gdje je dograđena portirnica – dio je oglasa uz koji se Villa Keglevich nudila na tržištu, a njezin je posljednji vlasnik s kojim smo porazgovarali prije dvije godine bio grof Nikolaus Peter Draskovich kojemu su obje nekretnine vraćene u postupku povrata nacionalizirane imovine. Tijekom spomenutog razgovora je najavljivao da mu je namjera pretvoriti obje nekretnine u lijepe i uređene objekte za turističku namjenu. U tadašnjem je razgovoru za Novi list otkrio koje ga pravne nedoumice muče i smetaju, a bile su vezane za put između dviju vila. Nadao se da će sudskim putem doći do rješenja u njegovu korist te najavljivao da bi u dvije vile radije investirao i pretvorio ih u reprezentativne objekte, nego li ih prodao. Također, otkrio je tada i da je za preuređenje velike vile ishodovao i građevinsku dozvolu.

U međuvremenu, dvije godine kasnije, premda još nema službene potvrde da je veća nekretnina, ili čak obje, dobila novog vlasnika, u hrvatskom se medijskom prostoru počelo pisati o tome da je najskuplja hrvatska vila – prodana, a oglas o njezinoj prodaji povučen iz optjecaja. Tko je kupio 1.154 kvadrata Ville Keglevich, moglo bi se saznati uskoro, već tijekom jeseni, kad prestane glavna turistička sezona i izvan snage bude odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova. Opatija bi prema ovim najavama trebala dobiti još jedan hotel i »pojačanje« kapaciteta koji već sada nisu maleni, a ono što najviše zanima javnost je budući izgled renoviranog objekta koji, s obzirom na to da se radi o vili staroj 132 godine, treba zadržati dosadašnji izgled »odjeven« u primjereno novo ruho.

Tagovi: opatija, Keglevich, nekretnine, RI JIR d.o.o.
PROČITAJ I OVO
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
STANOVI
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2022. završena gradnja 15.875 stanova, što je 26,9 posto više nego 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
STANOVI
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
BERLIN - Njemačka vlada postigla je dogovor o mjerama za rješavanje problema nedostatka stambenog prostora. Planom je predviđena veća pomoć obiteljima pri kupnji stana, ali i obustava nekih mjera energetske učinkovitosti.
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
TRENDOVI
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
ZAGREB - Cijene nekretnina demlje i dalje rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
GRAĐEVINA
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u srpnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
INICIJATIVE
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
BERLIN - Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) ponovio je svoj zahtjev za 50 milijardi eura (53,3 milijarde dolara) paketa gospodarskih poticaja za građevinarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE