GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najveći arhitektonsko-građevinski projekti u regiji u 2022.

Najveći arhitektonsko-građevinski projekti u regiji u 2022.
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2022 / 18:39
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Infrastruktura regije glavna je tema već dugi niz godina zbog ubrzanog razvoja, s obzirom na to, ne čudi što smo svjedoci stalnih najava projekata i njihove realizacije.

Ništa nije moglo spriječiti izgradnju, koja se čini prijeko potrebnom u svjetlu nedavnog priljeva izbjeglica.

Ako ste nešto propustili u svijetu arhitekture - donosimo vam najveće projekte iz regije, realizirane u prethodnih 12 mjeseci.

Srbija - Kompleks "West 65"

Glavni grad Srbije dobio je još jedno moderno izdanje otvoreno nakon 11 godina izgradnje, ukupne površine preko 160.000 m².

"West 65 Avenue" sastoji se od 11 stambenih zgrada i 514 stambenih jedinica različite kvadrature, trgovačkog centra i "kule", a prema neslužbenim informacijama, stanovi su pušteni u prodaju, pa će agencije za nekretnine u Beogradu svakako imati pune ruke posla, što zbog toga, što zbog općenito visokih ulaganja u nekretnine, kao i potražnje za istima koja je u godini za nama doživjela procvat.

Trgovački centar pušten je u rad u relativnoj tišini javnosti krajem prošle godine. Prostire se na površini od oko 15.300 m², s ukupno 48 trgovina, od kojih je samo sedam otvoreno - prema informacijama iz rujna. Tu je i parking sa 250 mjesta namijenjen posjetiteljima.

Simbol stambeno-poslovnog kompleksa je West 65 Tower, druga najviša zgrada u Srbiji sa visinom od 155 metara.
Na površini od 43.000 m² prostire se 40 katova, u zgradi zamišljenoj kao luksuzni hotel, sa cjelodnevnom fizičko-tehničkom podrškom, bazenom, teretanom, privatnim kinom i zasebnom garažom sa 324 parkirna mjesta.

Hrvatska - Pelješki most

Izgrađen je u sklopu projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ i 26. srpnja 2022. godine je pušten u promet.

Most dug 2404 metra predstavlja najveći i najsloženiji građevinski zahvat u Hrvatskoj te je jedan od pet najvećih i najatraktivnijih mostova 21. stoljeća.

U izgradnji ovog objekta primijenjena su tehnička rješenja i tehnologije nove u Hrvatskoj, poput dubokog temeljenja na ukupno 148 pilota od kojih su najdulji 130 metara ispod razine mora.

Nagrada Hrvatske komore inženjera građevinarstva – KOLOS dodijeljena je nekolicini osoba koje su sudjelovale u projektiranju i izvedbi.

Otvaranjem Pelješkog mosta iz fokusa interesa šire javnosti na određeni je način izostavljen interes za ništa manje značajnu "Stonsku obilaznicu", gdje je završeno 90 posto radova.

Na ovom popisu moramo spomenuti i ove godine dovršenu zgradu "Dalmatia Tower", koja je sa 135 metara najviša u Hrvatskoj.

Mađarska - Kuća glazbe i Etnografski muzej

Budimpešta je osvježena dovršetkom dvaju arhitektonski jedinstvenih projekata koji su učinkovito adaptirani i može se reći da su postali produžetak prirode.

Kuća mađarske glazbe otvorena je početkom 2022. godine i nalazi se u Budimpeštanskom gradskom parku.

Nova zgrada od 9000 m² ima ogroman valoviti krov sa 100 perforacija poput kratera. Ovi oblici inspirirani su različitim oblicima zvučnih valova, kao i prirodnim okruženjem objekta.

Interijer je također uređen u stilu japanskog arhitekta Sou Fujimota, zaslužnog za dizajn zgrade, a u prostoru se održavaju izložbe o povijesti europske glazbe i mađarskog popa, koncerti i edukativne glazbene radionice.

Kvalitetu jamče brojne međunarodne nagrade osvojene u manje od godinu dana, neke od njih za najbolju javnu zgradu u Europi, zatim priznanja American Music Cities Awards, kao i glavna nagrada žirija na međunarodnom natječaju za nekretnine. izložba.

Etnografski muzej dio je najvećeg projekta europskog urbano-kulturnog razvoja "Liget Budapest Project", a za idejno rješenje koje se prostire na površini od 34.000 m² zaslužna je domaća arhitektonska tvrtka.

Zgrada, otvorena za posjetitelje u svibnju 2022. godine, građena je prema svim svjetskim standardima i suvremenom ekološkom dizajnu, stoga je oko 60 posto zgrade pod zemljom, a veliki postotak krova prekriven je zelenilom kako ne bi ometao ravnoteža gradskog parka u kojoj rezultati.

Osim toga, park je ostao netaknut u smislu da sama zgrada ne remeti promet, a može se prošetati kroz inovativni krov koji je blago zakrivljen prema dolje, sa sredinom u ravnini šetnice.

Zanimljivost ovog izdanja je i "stakleni zastor" od metalne mreže izrađen prema etnografskim motivima odabranim iz muzejske zbirke.

Albanija - projekti budućnosti

Inovacije u arhitekturi čine ovu zemlju nezaobilaznim mjestom na listi, bilo da se radi o Tirani, Skenderbegovoj zgradi (Tirana Rock) ili Bllok Cuba, jedno je sigurno, u Albaniji, točnije u Tirani, popularne su zgrade rađene po uzoru na predmete ili čak ljude.

Svojim dizajnom dokazali su da se od njih može očekivati neočekivano te da je inovativnost glavni prioritet budućih projekata koji su još u fazi planiranja i realizacije.

Navest ćemo glavne značajke i ideje triju objekata koji nas očekuju u godinama pred nama:

Planina Tirana - Imamo primjer simbioze prirode i ljudskog stvaralaštva, toranj visok 185 metara ima za cilj imitirati albanske planine. Planirano je da se ova zgrada nalazi u središtu Tirane, a njena potencijalna realizacija rezultat je pobjede na natječaju za projekt buduće najviše zgrade u Albaniji.
Skenderbegova zgrada - Forma građevine je zamišljena kao "figurativna skulptura", koja predstavlja lik albanskog nacionalnog heroja Đurađa Kastriota Skenderbega.
Blloku Cube - centar Tirane očekuje dodatak zanimljivog oblika kocke i još zanimljivije fasade - dizajnirane od aluminijskih trokuta koji reflektiraju svjetlost.

Budućnost donosi napredak kojem se svi radujemo. Nadamo se da su vam ovi novi projekti potaknuli maštu i da ste uživali u čitanju.

Tagovi: kompleks West 65, Beograd, tržište nelretnina, Pelješki most, Budimpešta, Stonska obilaznica, Dalmatia Tower
PROČITAJ I OVO
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
INVESTICIJE
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
BONN - Njemački državljani i tvrtke uložili su prošle godine najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
STEČAJNI SUDAC
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
SPLIT - Spaladium Arena tražit će novog vlasnika, odlučio je stečajni sudac Vinko Vuković.
Najavljen novi krug stambenih subvencija
SUBVENCIJE
Najavljen novi krug stambenih subvencija
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u srijedu hodogram za novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
STANOVI
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
PULA - Potpuno namješten stan u potkrovlju austrougarske zgrade od 48,57 četvornih metara na Stoji prodaje se za 135.000 eura. Znači, kvadrat stana na Stoji košta 2.779 eura.
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE