GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne, traže se zemljišta van grada

Nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne, traže se zemljišta van grada
NOVI TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2020 / 22:11
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Tijekom karantene, kada je gospodarstvo bilo zaključano, tržište nekretnina gotovo je stalo. Nakon otvaranja - zanimanje za nekretninama u Hrvatskoj opet raste.

Stanje na tržištu u nas - sada bi se, kažu upućeni, moglo opisati kao gotovo normalno, s obzirom na to da je potražnja poprilična, dok je istodobno u ponudi znatno manje kvalitetnih nekretnina nego što se traži. Uz Zagreb - Rijeka, Osijek, Split, Pula i Zadar gradovi su u kojima se u posljednje vrijeme najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju.

Dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Borislav Vujović rekao je za Hrvatsku televiziju da su nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne zbog potresa.

Istaknuo je da je atraktivna lokacija zgrada, ali ne i one same. Vujović je kazao da je oko 500 eura niža tražena cijena nego što je bila prije 15. ožujka.

- S tim treba uzeti u obzir da novijim zgradama u centru je cijena stabilna, te su atraktivnije nego što su bile ranije. Cijena im i raste, ali s obzirom na to da ih je manje, ne utječu na cijene u centru, naglasio je.

Vujović je dodao da ljudi koji su preživjeli potres u Zagrebu žele ići izvan grada, te traže zemljišta da sami naprave kvalitetne i sigurne kuće. Naglasio je da je i koronavirus utjecao na odlazak iz samog centra Zagreba.

- Povećan je interes za perifernim lokacijama, te za kućama i zemljištima na takvim lokacijama, rekao je Borislav Vujović.

Istaknuo je da nije narasla cijena na tim lokacijama toliko, koliko se sada zemljišta i kuće prodaju na njima.

- Promet kuća je bio puno manji nego što je danas. Ipak se danas situacija promijenila, poručio je.

Što se tiče obale, rekao je da je veliki interes stranaca za kupnjom nekretnina.

- Ove godine je apsolutno bilo potražnje, dolaze naši tradicionalni kupci Slovenci, Austrijanci i Nijemci i traže nekretnine, rekao je.

Vujović je dodao da stranci ne traže samo apartmane prvi red do mora nego i kuće u izolaciji.

Vujović je rekao da se kolaps tržišta nije dogodio, ali da se ne očekuje ni rast. Dodao je da oni koji mogu iskoristiti subvencioniranje kredita preko APN-a neka to iskoriste.

Naglasio je da je sada drugačija situacija nego 2008. jer imamo povijesno niske kamate na štednju te na kredite.

- Teško je uspoređivati situaciju onda i sada, poručio je.

Tagovi: Boro Vujović, tržište nekretnina, centar Zagreba, potres u Zagrebu, kuće van Zagreba, zemljišta
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE