GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nekretnine u pet godina poskupjele čak 40 posto

Nekretnine u pet godina poskupjele čak 40 posto
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2022 / 08:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj i dalje strelovito rastu, u pet godina čak 40 posto.

Na nerealni trend upozorava i Europska komisija. Glavni uzrok vide u subvencioniranim kreditima koji u uvjetima inflacije povećavaju rizike za banke i potiču dugove građana. Struka pak tvrdi da Hrvatskoj ne prijeti slom tržišta nekretnina i da su one i dalje isplativa i sigurna investicija.

Najskuplji su kvadrati – i do 6 tisuća eura u Splitu, Dubrovniku, Opatiji, Zagrebu i višestruko nadmašuju prosječnu hrvatsku plaću.

“Velik je nedostatak priuštive novogradnje posebice u Zagrebu gdje je zbog potresa potražnja povećana. Na tržište najviše dolaze luksuzne novogradnje, a broj transakcija pada i normalno da će prosječna cijena narasti”, istaknula je Lana Mihalinec Knežević, vlasnica agencije za nekretnine.

Počinju i prijave banaka za državne subvencionirane APN kredite. Europska komisija smatra ih krivcem za nekretninski balon jer pojačavaju bankarske rizike i prijete stabilnosti našeg financijskog sustava.

“Neki ljudi će izgubiti posao, doći će do smanjene mogućnosti otplate tih kredita i jedan dio plasmana će biti loš, to je problem za banke, ali nije problem da ugrozi cijeli financijski sustav. To je komentar da treba prilagoditi politike da se taj balon ne bi dalje razvijao”, kaže Neven Vidaković, financijski stručnjak.

“APN je pomogao putem subvencioniranih kredita 22 obitelji da dođe do svog stana i kroz 4 godine bilo je oko 4.700 novorođene djece to je velik pomak što se tiče demografske obnove”, smatra Dragan Hristov, direktor APN-a.

Za Zeleno-lijevi blok to je promašena mjera koja se samo prelijeva u profit banaka. Predlažu zajednički fond države i gradova te izgradnju stanova za javni najam. “Dobivali smo prigovore da je to socijalistički model a taj model vam ima cijela Europa. Da bi se tržište nekretnina reguliralo mi moramo i drugačije rasporediti porezni teret u Hrvatskoj”, rekla je Sandra Benčić, zastupnica zeleno-lijevog bloka.

Traže uvođenje poreza na nekretnine i kapital, no baš to na noge bi dignulo sve one koji nekretnine kupuju gotovinom kao sigurno i isplativo ulaganje, piše HRT.

Tagovi: cijene nekretnina, Neven Vidaković, Boro Vujović, tržište nekretnina, Split, Zagreb, Colliers, Vedrana Likan, logistički centriazvitak, OECD
PROČITAJ I OVO
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
ZEMLJIŠTE
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
NOVI SAD - U trećem kvartalu ove godine zemljom se u Srbiji najviše trgovalo u Vojvodini, a cijena hektara se kretala od 1.250 eura u Banatu, do 27.800 koliko je plaćeno za hektar u Srijemu, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
INVESTICIJE
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
MAKARSKA - Uspješni poduzetnik i dobitnik Emmyja iz Gruda Stjepan Čajić investitor je u novi hotel koji bi trebao niknuti u Makarskoj pored hotela Aminess Khalani Beach.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE