GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nekretninska kriza stiže u Europu, osjećaju je i banke

Nekretninska kriza stiže u Europu, osjećaju je i banke
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 17:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nekoliko banaka diljem svijeta prošlog je tjedna zabilježilo značajan pad vrijednosti svojih dionica.

Kako izvještava euronews.com, to se posebno odnosilo na one koje su značajno izložene zajmovima za komercijalne nekretnine. Nakon uznemirujućih zbivanja u Japanu i Sjedinjenim Državama, nova kriza komercijalnih nekretnina mogla bi se preliti u Europu.

Situacija se dramatično preokrenula u Sjedinjenim Državama, gdje je New York Community Bancorp postao žarište tržišne zabrinutosti. Ta banka ima više od 100 milijardi dolara imovine, od čega je približno 60 posto vezano uz komercijalne nekretnine na Manhattanu. Njezini neočekivani gubici u četvrtom kvartalu i razočaravajući podaci o prihodima doveli su do dramatične tržišne rasprodaje, jer su njezine dionice pale više od 50 posto u odnosu na njihove razine s kraja siječnja.

Sada je pod povećalo došao europski bankarski sektor. Deutsche Pfandbriefbank koja ima više od stoljeća specijalizacije u financiranju komercijalnih nekretnina, posebno je pogođena ovaj tjedan.

Banka je objavila rezerviranja za rizike u ukupnom iznosu između 210 i 215 milijuna eura, pripisana “trajnoj slabosti tržišta nekretnina”, što je banka opisala kao “najveću krizu nekretnina od financijske krize”.

Dionice te bavarske banke pale su za 17 posto u posljednja četiri dana, a njegova podređena obveznica pala je na ispod 40 centi za dolar. Ovaj pad, iako ozbiljan, donekle je ublažen relativno skromnom tržišnom kapitalizacijom banke od 628 milijuna eura.

Europska središnja banka (ECB) i agencija za kreditni rejting Moody’s izrazile su značajnu zabrinutost oko stabilnosti sektora komercijalnih nekretnina u Europi.

U svom posljednjem pregledu financijske stabilnosti objavljenom u studenom, ECB je istaknuo stalni pad cijena komercijalnih nekretnina, pogoršan stagnirajućim tržištem koje je ozbiljno utjecalo na proces utvrđivanja cijena.

ECB je također detaljno opisao zabrinjavajući pad transakcijskih aktivnosti na tržištima komercijalnih nekretnina, koje je doživjelo dramatičan pad od 47 posto u prvoj polovici 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022.

Tagovi: nekretnine, kriza, Europska središnja banka, Deutsche Pfandbriefbank
PROČITAJ I OVO
Budva: Cijene nekretnina u padu zbog egzodusa Ukrajinaca
POSLJEDICE
Budva: Cijene nekretnina u padu zbog egzodusa Ukrajinaca
BUDVA - Broj ukrajinskih državljana se prepolovio u Budvi, što utiče na tržište nekretnina i turizam, piše Pobjeda.
Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.
GRAĐEVINA
Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih prošle je godine bila 31,3 posto veća nego 2022., dok je u četvrtom tromjesečju lani bila za 32,1 posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2022., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Započinje izgradnja retail parka Supernova Jastrebarsko
INVESTICIJE
Započinje izgradnja retail parka Supernova Jastrebarsko
ZAGREB – Supernova Grupa najavila je početak izgradnje svog 17. trgovačkog centra u Hrvatskoj, Supernova Jastrebarsko. Novi trgovački centar, točnije retail park, nalazit će se u jugozapadnom dijelu grada Jastrebarskog, na raskrižju ulica Većeslava Holjevca i Nikole Tesle, s lakim pristupom centru grada i autocesti.
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ANALITIČARI
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ZAGREB - Dok god hrvatsko gospodarstvo i realne plaće građana rastu, ne može se očekivati neka znatnija korekcija odnosno pad cijena nekretnina, izjavio je u srijedu direktor Arhivanalitike Velimir Šonje na RE:D konferenciji.
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
POREZI
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
ZAGREB - Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je rast BDP-a, što to znači za rast ili pad cijena, inflaciju i za društvo u cijelosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE