GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nekretninski eldorado u Hrvatskoj ide dalje, objavljene nove brojke

Nekretninski eldorado u Hrvatskoj ide dalje, objavljene nove brojke
GRAĐEVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2024 / 08:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u travnju 2024. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.

Kalendarski prilagođen rast iznosio je snažnih 15,0% godišnje (u odnosu na 14,6% u ožujku). Prema izvornim indeksima, rast na godišnjoj razini iznosio je 22,9%. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova bio je za 0,3% veći u odnosu na ožujak.

U travnju je pozitivan doprinos generiran od izgradnje zgrada (+21,2% godišnje, sedma zaredom dvoznamenkasta godišnja stopa rasta), ali i od izgradnje na ostalim građevinama (+5,2%). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora.

Posljedično, u razdoblju od siječnja do travnja, prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova porastao je u prosjeku za 14,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U razdoblju siječanj-travanj izdano je i 4.059 odobrenja za građenje, što u odnosu na isto razdoblje 2023. predstavlja pad za 1,8%. Od toga se 3.485 dozvola odnosilo na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

Podaci HNB-a o kretanju poslovnog optimizma u građevinarstvu ukazuju na daljnje poboljšanje u travnju te se promatrani pokazatelj nalazi na razinama znatno iznad dugoročnog prosjeka. Rezultat je to i priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti.

Ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti, manjak radne snage, nadomješta se radnicima iz trećih zemalja (izvan EU). S druge strane, privatne investicije vjerojatno su pod određenim utjecajem pooštrenih uvjeta financiranja i slabosti gospodarskih aktivnosti u europodručju. Ipak, ostajemo optimistični glede nastavka korištenja sredstava iz raznih EU fondova i programa, koji bi trebali nastaviti poticati građevinsku aktivnost, a time i gospodarski rast.

Tagovi: GRAĐEVINA, NEKRETNINE, GRAĐEVINSKI RADOVI, STANOGRADNJA
PROČITAJ I OVO
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
LOŠ TREND
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
BERLIN - Njemačka stanogradnja nikako ne izlazi iz dubokog zastoja - statistika od četvrtka pokazuje da broj zahtjeva za gradnju tone i moguće je da će godina biti rekordno niska.
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
STANOGRADNJA
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama u lipnju se počelo graditi tri posto više kuća i stanova nego u svibnju, izvijestilo je danas američko Ministarstvo trgovine. Na godišnjoj razini to iznosi 1,35 milijuna jedinica.
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
SIGNALI
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
ZAGREB - Njemački kupci oduvijek su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj, a nakon značajnog pada interesa prošle godine, kada su ih pretekli Slovenci, ovaj trend sada pokazuje znakove oporavka.
U svibnju izdano gotovo 10% više građevinskih dozvola
DOZVOLE
U svibnju izdano gotovo 10% više građevinskih dozvola
ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju ove godine izdano 962 građevinske dozvole, što predstavlja rast od 9,8 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, izvijestio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE