GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestašica drvene građe, čelika i izolatora koči njemački građevinski sektor

Nestašica drvene građe, čelika i izolatora koči njemački građevinski sektor
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 16:48
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Zastoj opskrbe drvom, čelikom i izolacijskim materijalom uzrokuje zaustavljanja izgradnje u Njemačkoj i prijeti usporavanjem oporavka zemlje od pada uzrokovanog koronakrizom, priopćile su u petak građevinske udruge.

Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, palo je više od očekivanog u prvom tromjesečju zbog pandemijskih ograničenja, no optimistični rezultati istraživanja raspoloženja među poslovnim čelnicima sada najavljuju brzi ljetni oporavak.

Snaga oporavka ovisi o tome koliko će potrošači trošiti nakon ukidanja ograničenja i hoće li proizvođači moći prevladati zastoje u opskrbi.

Krovopokrivači, koji se u velikoj mjeri oslanjaju na drvo, su među građevinskim kompanijama koje su posebno pogođene nestašicom.

U nekim regijama se krovopokrivači suočavaju s utrostručenim cijenama, a neki se čak žale da uopće ne mogu doći do drvene građe, rekao je šef Njemačkog udruženja krovopokrivača Dirk Bollwerk.

„Drvna kriza zatekla nas je nespremnima“, rekao je Bollwerk.

Problemi s isporukom dijelom su povezani sa snažnim gospodarskim oporavkom u mnogim zemljama, što je potaknulo globalnu potražnju za drvom, čelikom i ostalim građevinskim materijalima.

"Gospodarskim oporavkom u SAD-u i Kini, međunarodni lanci opskrbe su se preokrenuli", navodi se u priopćenju Njemačkog građevinskog udruženja (ZDB).

Napadi štetočina u šumama Europe i Kanade, kao i ograničenja izvoza nekih zemalja, također su smanjili opskrbu drvom i povisili cijene.

Cijene krovnih letvi, standardnog građevinskog materijala, snažno su skočile od veljače, rekao je Bollwerk.

Dodao je da je sve veći broj tvrtki prisiljen zaustaviti gradnju zbog nedostatka materijala, a problem utječe i na druge građevinske tvrtke.

„Zastoji u opskrbi mogli bi zaustaviti gradilišta u ljetnim mjesecima“, rekao je direktor ZDB-a Felix Pakleppa.

Njemački izvoz drva prošle je godine skočio, a udruženja građevinskih tvrtki početkom ovog mjeseca pozvale su vladu da uvede trgovinska ograničenja kako bi zadržala više drva za domaće klijente.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier odbacio je takav potez, rekavši kako ograničenja izvoza nisu kompatibilna sa vladinim stavom da podržava otvorena tržišta i slobodnu trgovinu.

Altmaier je umjesto toga obećao građevinskim tvrtkama da će vlada smanjiti birokraciju i privremeno ublažiti stroga pravila za ugovorne kazne u slučaju kašnjenja izgradnje.

Tagovi: njemački građevinski sektor, čelik, drvo, sirovine, Peter Altmaier, građevinski sektor, njemačka ekonomija, Destatis
PROČITAJ I OVO
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE