GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Cijene nekretnina u slobodnom padu - s izuzetkom najma

Njemačka: Cijene nekretnina u slobodnom padu - s izuzetkom najma
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 22:29
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Kuće, stanovi i poslovni prostori u Njemačkoj ove su godine znatno pojeftinili u prodaji, ali je ponovno poskupio stambeni prostor za iznajmljivanje, pokazuje izvješće udruženja domaćih hipotekarnih banaka VDP.

Stambene nekretnine za prodaju u trećem su tromjesečju u prosjeku pojeftinile za 1,9 posto, a na godišnjoj razini za 6,3 posto, navodi VDP u izvješću objavljenom u petak.

Cijene su u drugom tromjesečju pale za nevjerojatnih gotovo 10 posto na godišnjoj razini, najviše od 2000. Statistika za treći kvartal još nije objavljena.

VDP uključuje najvažnije financijske institucije u Njemačkoj, kao što su Deutsche Bank (Deutsche), Commerzbank (Commerzbank), pokrajinske državne banke i velike štedionice.

Novi podaci i peto uzastopno tromjesečje cijena u recesiji pokazuju da će stabilizacija tržišta nekretnina trajati dulje od očekivanog. Isto vrijedi i za poslovne prostore. "Oživljavanje tržišta dugo je trebalo", rekao je direktor VDP-a Jens Tolckmitt.

VDP indeks cijena nekretnina temelji se na transakcijama više od 700 banaka i točniji je od analiza temeljenih na oglasima, jer su te cijene podložne promjenama tijekom pregovora između prodavatelja i kupca.

Ekonomisti pad cijena pripisuju slabijoj potražnji, koja je pak rezultat obeshrabrujuće skupljeg financiranja i prenapuhanih troškova gradnje za kupce.

Cijene nekretnina također su pale u sedam najvećih njemačkih gradova, unatoč oskudnoj ponudi, za 1,3 posto tromjesečno i 5,7 posto na godišnjoj razini: najviše u Frankfurtu, 9,1, a najniže u Berlinu, 4,7 posto.

Manjak stanova odražava se na tržištu najma, gdje su cijene u trećem tromjesečju bile oko 5,8 više nego godinu dana ranije. Sve izraženiji nedostatak stambenog prostora i ogromna potražnja potiču cijene najma, rekao je Tolkmit.

No posebno je snažan pad cijena poslovnih nekretnina koje su u trećem tromjesečju na godišnjoj razini pale za 10,6 posto. To je prvi put u Njemačkoj od 2009. da je poslovni prostor postao jeftiniji od stambenog.

Cijene na tom tržištu potiču trend rada od kuće i strože propise o energetskoj učinkovitosti. Nadalje, maloprodajni objekti gube na atraktivnosti zbog rasta online trgovine i recesije potrošnje pod pritiskom inflacije.

Tagovi: NJEMAČKA, NEKRETNINE, STANOGRADNJA
PROČITAJ I OVO
Ifo: Mračni izgledi za njemačku stanogradnju
SUMORNO
Ifo: Mračni izgledi za njemačku stanogradnju
BERLIN - U Njemačkoj se tamni oblaci i dalje nadvijaju nad stambenom izgradnjom jer se sve više tvrtki suočava s nedostatkom narudžbi, navodi minhenski institut Ifo.
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
ZEMLJIŠTE
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
NOVI SAD - U trećem kvartalu ove godine zemljom se u Srbiji najviše trgovalo u Vojvodini, a cijena hektara se kretala od 1.250 eura u Banatu, do 27.800 koliko je plaćeno za hektar u Srijemu, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE