GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Cijene nekretnina u slobodnom padu - s izuzetkom najma

Njemačka: Cijene nekretnina u slobodnom padu - s izuzetkom najma
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 22:29
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Kuće, stanovi i poslovni prostori u Njemačkoj ove su godine znatno pojeftinili u prodaji, ali je ponovno poskupio stambeni prostor za iznajmljivanje, pokazuje izvješće udruženja domaćih hipotekarnih banaka VDP.

Stambene nekretnine za prodaju u trećem su tromjesečju u prosjeku pojeftinile za 1,9 posto, a na godišnjoj razini za 6,3 posto, navodi VDP u izvješću objavljenom u petak.

Cijene su u drugom tromjesečju pale za nevjerojatnih gotovo 10 posto na godišnjoj razini, najviše od 2000. Statistika za treći kvartal još nije objavljena.

VDP uključuje najvažnije financijske institucije u Njemačkoj, kao što su Deutsche Bank (Deutsche), Commerzbank (Commerzbank), pokrajinske državne banke i velike štedionice.

Novi podaci i peto uzastopno tromjesečje cijena u recesiji pokazuju da će stabilizacija tržišta nekretnina trajati dulje od očekivanog. Isto vrijedi i za poslovne prostore. "Oživljavanje tržišta dugo je trebalo", rekao je direktor VDP-a Jens Tolckmitt.

VDP indeks cijena nekretnina temelji se na transakcijama više od 700 banaka i točniji je od analiza temeljenih na oglasima, jer su te cijene podložne promjenama tijekom pregovora između prodavatelja i kupca.

Ekonomisti pad cijena pripisuju slabijoj potražnji, koja je pak rezultat obeshrabrujuće skupljeg financiranja i prenapuhanih troškova gradnje za kupce.

Cijene nekretnina također su pale u sedam najvećih njemačkih gradova, unatoč oskudnoj ponudi, za 1,3 posto tromjesečno i 5,7 posto na godišnjoj razini: najviše u Frankfurtu, 9,1, a najniže u Berlinu, 4,7 posto.

Manjak stanova odražava se na tržištu najma, gdje su cijene u trećem tromjesečju bile oko 5,8 više nego godinu dana ranije. Sve izraženiji nedostatak stambenog prostora i ogromna potražnja potiču cijene najma, rekao je Tolkmit.

No posebno je snažan pad cijena poslovnih nekretnina koje su u trećem tromjesečju na godišnjoj razini pale za 10,6 posto. To je prvi put u Njemačkoj od 2009. da je poslovni prostor postao jeftiniji od stambenog.

Cijene na tom tržištu potiču trend rada od kuće i strože propise o energetskoj učinkovitosti. Nadalje, maloprodajni objekti gube na atraktivnosti zbog rasta online trgovine i recesije potrošnje pod pritiskom inflacije.

Tagovi: NJEMAČKA, NEKRETNINE, STANOGRADNJA
PROČITAJ I OVO
Pad prodaje novih stanova i kuća u SAD-u u lipnju
TRENDOVI
Pad prodaje novih stanova i kuća u SAD-u u lipnju
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,6 posto u lipnju u usporedbi sa svibnjem na godišnju stopu od 617.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Slovenski nekretninski poduzetnik kupio Hoto Business Tower
KUPOVINA
Slovenski nekretninski poduzetnik kupio Hoto Business Tower
ZAGREB - S IMMO AG, tvrtka kćer CPI Property Gruop-e, prodala je Hoto Business Tower slovenskom poduzetniku Mihi Ažmanu. To je već četvrta uredska nekretnina koju je u Hrvatskoj u kratkom razdoblju prodala CPI Property Group.
Snažan rast obujma građevinskih radova u prvih pet mjeseci
GRAĐEVINA
Snažan rast obujma građevinskih radova u prvih pet mjeseci

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u svibnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.

Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
ZAGREB - O visokim cijenama nekretnina i paradoksu da unatoč padu prometa cijene ne padaju, za središnji Dnevnik HRT-a govorio je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović.
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE