GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi porezi: Rentanje više neće biti tako unosan biznis

Novi porezi: Rentanje više neće biti tako unosan biznis
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2023 / 09:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj su vlasti pod pritiskom da se ljudima koji zarađuju na iznajmljivanju poveća porez na dohodak, a iz Bruxellesa ide inicijativa da se od turista koji unajmljuju smještaj preko internetskih platformi naplaćuje PDV.

Na valu borbe protiv masovnog turizma zajahala je i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), koja je obnovila stari zahtjev za smanjenje poreznog opterećenja na plaće dodatkom da se novac za to smanjenje namakne jačim oporezivanjem privatnog najma u turizmu. Ista organizacija i ljudi koji su do prije nekoliko tjedana grmjeli i protiv poreza na ekstraprofit velikih kompanija te navodili brojne razloge zašto bi on bio loš, sada predlaže da se pojača porezni pritisak na stotinu tisuća privatnih iznajmljivača, za koje se procjenjuje da godišnje zavrte blizu dvije milijarde eura, piše Večernji list.

HUP smatra da bi se dohodak od iznajmljivanja stanova i apartmana turistima trebao oporezivati 10 posto, kolika je stopa na sve oblike dohotka od kapitala. Paušalisti iznajmljivači bi, prema tom prijedlogu, morali platiti 15 puta više poreza nego što ga plaćaju do sada. Mnogi od njih do svojih gostiju dolaze uz pomoć platformi.

Steže se obruč oko privatnog najma turistima! Stanovnici švicarskoga grada Luzerna traže od lokalnih vlasti da zabrane iznajmljivanje privatnog smještaja preko internetskih platformi, dok talijanska Venecija uvodi još 3 do 6 eura poreza svakom turistu koji dolazi u grad. Sličan porez dodatno povećava i španjolska Barcelona, doduše više zbog kruzera nego zbog privatnog najma, dok Valencia kreće istim stopama i porez na noćenje u Valenciji uvodi prvi put.

Iznajmljivanje privatnog smještaja preko internetskih platformi doživjelo je takav procvat da je zapelo za oko mnogima, bilo zbog gužvi i prevelikog pritiska na lokalnu infrastrukturu, bilo zbog procjene da se u ekonomiji dijeljenja koju su platforme omogućile malim ljudima vrti previše kapitala koji izmiče velikim hotelskim lancima, ali i državnim poreznim škarama.

Tagovi: iznajmljivanje apartmana, hRVATSKA UDRUGA POSLODAVACA, Airbnb, Booking.com, Margethe Vestager, europska komisija, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Ekonomski benefiti unajmljivanja profesionalnih upravitelja zgrada
UPRAVITELJI
Ekonomski benefiti unajmljivanja profesionalnih upravitelja zgrada
ANALIZA - Upravljanje zgradama važan je aspekt industrije nekretnina diljem svijeta.
Građevinski radovi nastavili trend rasta
GRAĐEVINA
Građevinski radovi nastavili trend rasta
ZASGREB - Obujam građevinskih radova u ožujku je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 3,1 posto nego u istom mjesecu 2022. godine, dok izvorni indeksi za prvi kvartal u odnosu na isto lanjsko razdoblje pokazuju rast za 4,7 posto, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Mnogi istarski gradovi dižu porez na kuće za odmor
NOVI NAMET
Mnogi istarski gradovi dižu porez na kuće za odmor
ZAGREB – Najnovija porezna reforma omogućava povećanje poreza na kuće za odmor, odnosno vikendice za nekomercijalni smještaj, i to do maksimalnih pet eura po kvadratu godišnje, piše u petak Jutarnji list, navodeći da mnogi istarski gradovi dižu porez na kuće za odmor.
Njemački građevinski sektor još uvijek stagnira
ZASTOJ
Njemački građevinski sektor još uvijek stagnira
BERLIN - Njemačke građevinske tvrtke ni u ožujku nisu izašle iz zatišja. U odnosu na veljaču, bez poskupljenja i sezonskih utjecaja, broj narudžbi veći je za samo 0,9 posto, objavio je u četvrtak Federalni zavod za statistiku.
Talijanska središnja banka upozorava na skok stanarina
UPOZORENJE
Talijanska središnja banka upozorava na skok stanarina
RIM - Stanarine u Italiji naglo rastu, upozorila je središnja banka, svrnuvši pozornost na stambenu krizu koju su raspirili manjak stambenog prostora, niske plaće i rašireni kratkoročni najam stanova za odmor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE