GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi stanovi u prvom polugodištu 4,1 posto skuplji nego lani

Novi stanovi u prvom polugodištu 4,1 posto skuplji nego lani
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2023 / 13:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prosječna cijena četvornog metra novoga stana u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine, bez obzira na prodavatelja, iznosila je 2.219 eura, što je 4,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To znači da su kupci za jedan kvadrat novog stana u prosjeku trebali izdvojiti gotovo dvije pune prosječne neto plaće, koja je za lipanj na nivou Hrvatske iznosila 1.150 eura.

Vrlo slično je u Zagrebu: prosječna cijena četvornog metra novog stana u glavnom gradu u prvom polugodištu iznosila je 2.623 eura, a prosječna zagrebačka plaća 1303 eura. Cijene su u Zagrebu u odnosu na lani veća za 6,9 posto u odnosu na lani.

U ostalim naseljima prosječna cijena kvadrata novog stana u prvom polugodištu iznosila je 1.916 eura, uz međugodišnje povećanje od 9,7 posto. Kupci su tako za jedan kvadrat trebali izdvojiti iznos 67 posto veći od prosječne hrvatske plaće.

Još je nepovoljniji odnos kada se prosječna plaća stavi u odnos s prosječnom cijenom četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez programa društveno poticane stanogradnje (POS). Ta cijena iznosila je u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine 2.326 eura, što je 6,8 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, pokazuju podaci DZS-a.

Pritom je u Zagrebu cijena kvadrata porasla za 6,9 posto, na 2.633 eura, a u ostalim naseljima za 13,8 posto, na 2.048 eura.

Prosječna cijena četvornog metra stanova POS-a u prvom je ovogodišnjem polugodištu iznosila 1.305 eura i bila je 1,3 posto viša u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. To je otprilike na razini prosječne zagrebačke neto plaće. Pritom je u Zagrebu cijena snižena za 3,6 posto, na 1.005 eura, dok je u ostalim naseljima skočila za 0,5 posto, na 1.313 eura.

Podaci DZS-a pokazuju i da je u prvom polugodištu 2023. u Hrvatskoj prodano 2.353 novih stanova, od čega 999 u Zagrebu i 1.354 u drugim naseljima. Od ukupnog broja prodanih novih stanova, 250 su stanovi POS-a, dok su njih 2.103 prodala trgovačka društva i druge pravne osobe.

U odnosu na drugo polugodište prošle godine cijene novih stanova bile su 0,8 posto niže. Pritom su cijene novih stanova bile četiri posto manje nego u drugom polugodištu lani, a u ostalim naseljima 1,5 posto.

Tagovi: stanovi, stanogradnja, rušenje stanova, nekretnine
PROČITAJ I OVO
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
STANOVI
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2022. završena gradnja 15.875 stanova, što je 26,9 posto više nego 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
STANOVI
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
BERLIN - Njemačka vlada postigla je dogovor o mjerama za rješavanje problema nedostatka stambenog prostora. Planom je predviđena veća pomoć obiteljima pri kupnji stana, ali i obustava nekih mjera energetske učinkovitosti.
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
TRENDOVI
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
ZAGREB - Cijene nekretnina demlje i dalje rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
GRAĐEVINA
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u srpnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
INICIJATIVE
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
BERLIN - Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) ponovio je svoj zahtjev za 50 milijardi eura (53,3 milijarde dolara) paketa gospodarskih poticaja za građevinarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE