GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnova će biti 50 posto skuplja nego što je planirano

Obnova će biti 50 posto skuplja nego što je planirano
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 10:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zbog golema rasta cijena građevnog materijala, obnova nakon potresa u Hrvatskoj bit će znatno skuplja nego što se to prvotno planiralo, piše u petak Večernji list.

To potvrđuju i postignute cijene na natječaju za radove na sanaciji nekonstruktivnih elemenata u potresu oštećenih kuća na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije koji je proveo Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i za koji su ovih dana donesene odluke o odabiru.

Taj je natječaj objavljen početkom lipnja, a procijenjena vrijednost radova iznosila je 45 milijuna kuna plus PDV. Tražili su se izvođači radova na nekonstrukcijskoj obnovi 1500 kuća, a natječaj je bio podijeljen u 30 grupa s po 50 kuća.

Procijenjena vrijednost radova za svaku grupu iznosila je 1,5 milijuna kuna. No svih 204 ponuda, koliko ih je pristiglo na taj natječaj, bile su iznad procijenjene vrijednosti. Na kraju je Središnji ured odabrao ponude koje su ukupno vrijedne 66,1 milijun kuna, dakle gotovo 50 posto više od procijenjene vrijednosti.

Pri tome, gledajući po grupama, odabrane su cijene od 1,84 milijuna kuna do čak 2,69 milijuna kuna, odnosno od 22 do čak 80 posto više od procijenjenih 1,5 milijuna kuna po grupi od 50 kuća. Izabrano je ukupno 15 izvođača radova.

Inače jedan izvođač radova može biti izabran za najviše tri od ukupno 30 grupa radova na svakom natječaju. Rok je izvođenja radova 80 kalendarskih dana od dana potpisa ugovora. Uvođenje u posao je najkasnije pet dana od dana potpisa ugovora. Odabrani ponuditelj je obvezan ugovor potpisati najkasnije u roku od tri dana od poziva naručitelja na potpis.

"Povećana potražnja na tržištu u dijelu građevinskog sektora i znatno povećanje cijena građevinskog materijala tijekom vremena provedbe javnog nadmetanja zasigurno su utjecali na povećanje cijena ponuda u odnosu na procijenjenu vrijednost nabave. Provedba postupka zahtijeva zakonom predviđene rokove, no tijekom provedbe dogodile su se promjene na tržištu", objašnjavaju u Središnjem državnom uredu razliku između procijenjene i postignute cijene radova na obnovi.

Navode i da su sredstva za predmetne radove osigurana iz donacija građana za potrebe saniranja posljedica potresa na području katastrofe u visini 106 milijuna kuna, a proračunom RH osigurat će se ostatak sredstva za cjelovito provođenje programa kojim se predviđa nekonstrukcijska obnova 6000 obiteljskih kuća, koja se procjenjuje na 250 milijuna kuna.

Da se po cijenama utvrđenima Programom mjera koji je Vlada donijela u veljači ne mogu nabaviti ni usluge ni radovi, već mjesecima upozoravaju i iz Fonda za obnovu, donosi Večernji list.

Tagovi: obnova na Banovini, obnova na Baniji
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE