GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnovljen ulaz u Vjesnik, ostao zaboravljeni natpis NIŠPRO

Obnovljen ulaz u Vjesnik, ostao zaboravljeni natpis NIŠPRO
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2021 / 08:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Obnova ulaza u neboder Vjesnika, nekada najmoćnijeg novinsko-izdavačkog poduzeća u ovom dijelu Europe, završila je ovog tjedna, no u sklopu radova nije obnovljen niti uklonjen oštećen i trideset godina ‘’zaboravljen’’ natpis NIŠPRO Vjesnik, postavljen još u bivšem sustavu.

"Radovi na ulazu u poslovni kompleks Vjesnik započeli su krajem srpnja ove godine i odnosili su se na sanaciju popucalih i oštećenih ploča na donjoj strani nebodera. Radovi su završeni, a demontaža skele je obavljena posljednjeg dana kolovoza", kazali su iz tvrtke BMD koja, temeljem ugovora sa suvlasnicima, upravlja cijelim kompleksom Vjesnika.

No, s druge strane, više od trideset godina star natpis davno nepostojećeg poduzeća i dalje krasi ulaz u neboder – simbol zagrebačkog novinarstva.

"Nije planirana izmjena postojećeg napisa Vjesnik NIŠPRO– novinsko izdavačka štamparska prodajna radna organizacija jer suvlasnici o tome nisu donijeli odgovarajuću odluku", odgovorili su za Hinu iz BMD upravitelja.

Većinski suvlasnici Vjesnikova kompleksa koji, pak, nisu mogli donijeti "odgovarajuću odluku" o uklanjanju ili obnovi oštećenog natpisa NIŠPRO Zagreb su Vjesnik d.d. - tiskara u većinskom državnom vlasništvu, Konzum plus (slijednik Tiska u sklopu nekad moćnog Agrokora), Republika Hrvatska, VLM Cvjetno nekretnine (osnivač Večernji list) te Allegheny financial, nekretninska tvrtka koja se svojevremeno povezivala s Ninoslavom Pavićem, bivšim vlasnikom Europapress Holdinga (EPH).

Izuzevši još nekoliko manjih suvlasnika, od kojih su neki i u stečaju, upravo su većinski vlasnici Vjesnikova kompleksa oni koji su uz "državni blagoslov" posljednjih trideset godina preuzimali dijelove vlasništva u neboderu i okolnim zgradama da bi zatim napustili taj prostor. Nakon što su se uknjižili kao vlasnici prije nekoliko godina, sada čekaju imovinsko-pravni rasplet i odlazak posljednjeg korisnika nakon čega bi uslijedila eventualna prodaja vrijednih nekretnina i očekivana prenamjena tog prostora.

Prvo je kompleks u sjeni Vjesnikova nebodera napustio EPH (sada Hanza Media) 2003., potom Tisak, a odlaskom Večernjeg lista u Buzin prije desetak godina i gašenjem Vjesnika 2012. iz tog "hrama" novinarstva otišla je i posljednja ozbiljna novinska redakcija. Ostala je samo tiskara Vjesnik d.d. kao jedini veći korisnik prostora unutar Vjesnikova kompleksa – nebodera, press centra, tiskare i pratećih objekata na više od 30.000 četvornih metara koji su svojevremeno su bili procijenjeni na više od 80 milijuna eura.

Samo 1988. više od 243 milijuna novinskih izdanja

Nekadašnji Vjesnik NIŠPRO, od kojeg je samo ostao samo natpis, osnovan je u posljednjoj samoupravnoj transformaciji tog poduzeća unutar bivšeg socijalističkog sustava 1. srpnja 1988. Potkraj te godine u Vjesniku je bilo zaposleno više od 5900 ljudi - od novinara, urednika, grafičara, fotoreportera do prodavača i drugih radnika.

Izlazili su dnevnici – Vjesnik, Večernji list i Sportske novosti, tjednici, polumjesečnici i mjesečnici Arena, Danas, Erotika, Izbor, Kviz, Sam svoj majstor, Sirius, Sfinga, Sprint, Start, Studio, Svijet, Vikend, Top, Trend i Mila te brojna povremena izdanja, romani i stripovi.

Sveukupno je te 1988. bilo tiskano više od 243 milijuna novinskih izdanja NIŠPRO Vjesnik od kojih je bilo prodano više od 195 milijuna, utrošeno je više od 34.000 tona papira, a Vjesnikova je prodajna mreža imala na području tadašnje Jugoslavije oko 1150 vlastitih kioska I lokala.

NIŠPRO Vjesnik je tada, po ocjeni mnogih, bio najbolja i najmoćnija novinsko-izdavačka kuća u ovom dijelu Europe.

"O Vjesniku netko može misliti što hoće, ali kuća Vjesnik je, uz Springerov koncern, bila jedna od najvećih novinskih kuća u Europi. Neki su možda bili bogatiji, imali veće naknade, ali što se tiče razgranatosti izdavačke djelatnosti, broja naslova, kapaciteta tiskare itd., teško bi, osim Springera, mogao nabrojati nekog tko bi se mogao mjeriti s Vjesnikom”, istaknuo je još 2000. legendarni Vjesnikov novinar i dopisnik Đorđe Zelmanović.

S druge strane, nakon ovotjedne posljednje obnove ulaza u Vjesnikov neboder, ostao je i neizbrisan grafit, svojevrsna simbolička poruka nepoznatog autora svim Vjesnikovcima plasiran odmah ispod natpisa Vjesnik NIŠPRO: "Bitno da je nekad bilo lijepo. Nema života od sjećanja".

Tagovi: Vjesnik, Večernji list, Ninoslav Pavić, VLM Cvjetno nekretnine, Allegheny financial, Tiskara Vjesnik, Konzum plus
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
ZADUŽENOST
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
HONG KONG - Prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group ne bi trebala očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njezina propasti, upozorio je glavni urednik kineskih državnih novina Global Times.
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
UGROZA
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
HONG KONG - Posrnula kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group mogla bi ugroziti manje kineske banke ako više ne bude mogla podmirivati financijske obveze, a ugroženi bi mogli biti i drugi sektori gospodarstva, upozorila je agencija Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE