GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Određene zone sigurne za gradnju za područje Siska, Petrinje i Gline

Određene zone sigurne za gradnju za područje Siska, Petrinje i Gline
ZONE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2021 / 20:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Preliminarno izvješće vezano za sigurnost građenja na području Sisačko-moslavačke županije, koje će biti i podloga za geotehničke istražne radove te naposljetku i gradnju i obnovu na potresom razrušenim područjima, predstavljeno je u ponedjeljak na sastanku ministra graditeljstva Darka Horvata i predstavnika struke.

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine održan je još jedan u nizu sastanaka s predstavnicima Arhitektonskog, Građevinskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te predstavnicima Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Kristijan Posavec izjavio je da su protekla dva tjedna bila radno intenzivna, prilikom čega su za područje Siska, Petrinje i Gline određene tzv. zelene zone gdje se mogu obnavljati i graditi zamjenske kuće, s obzirom da su se nakon potresa pojavile urušne vrtače i klizišta.

Na temelju geofizičkih radova, određena su i područja sigurne gradnje i obnove za mjesta Mečenčani i Borojevići, dok su, s druge strane, s obzirom na urušne vrtače, izdvojena nesigurna područja.

Sljedeće faze se odnose na to da se te “zelene zone” gradnje na kartama u slijedećim tjednima, s pritokom i obradom novih podataka, proširuju, jer, objašnjava Posavec, još nisu sva područja obrađena.

“To će biti podloga građevinskoj struci da može nastaviti s geotehničkim istražnim radovima te obnovom i gradnjom”, naglasio je.

Dekan zagrebačkog Građevinskoga fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić izjavio je da, nakon što su danas predstavljene prve karte geologa vezane za sigurnost građenja, Građevinski fakultet sada ima zadatak pripremiti geotehničke istražne radove, a u nekoliko općina u Sisačko-moslavačkoj županiji ta je priprema već pokrenuta.

Usporedo se rade i proračuni stambenih kuća koje kao tipska rješenja moraju “izaći” u slijedeća dva tjedna kao nešto što će se ponuditi na području Sisačko-moslavačke županije, izvijestio je Lakušić.

Rekao je i da postoji veliki broj tvrtki koja imaju interes graditi, kao i donirati, određeni broj kuća na navedenom području.

Horvat: Gradimo mozaik koji će biti predstavljen u obliku drugog programa mjera

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je da je samo na području Mečenčana i Borojevića izvršeno više od 800 bušotina temeljem kojima se analizira to područje te pokušava utvrditi u kojoj mjeri je ono sigurno za izgradnju novih, zamjenskih kuća.

Kada je riječ o izradi i verifikaciji prostorno-planske dokumentacije, a s obzirom da je u cilju smanjenja administracije anulirana potreba ishođenja građevinske i uporabne dozvole, Horvat je rekao da želi biti siguran da će se novi projekti, nakon uklanjanja porušenih objekata, graditi po pravilima struke te temeljiti na svim potrebnim certifikatima, kao i sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji.

Gradimo jedan mozaik koji će javnosti biti predstavljen u obliku drugog programa mjera, koji će dati odgovor na pitanje gdje se i na koji način smije graditi i s kakvim tipskim projektima, izjavio je Horvat.

Izvijestio je da će se u četvrtak na sjednici Vlade naći prvi program mjera, koji definira projektiranje, revidiranje projektne dokumentacije, tehničko-financijski nadzor, imenovanje operativnih koordinatora, kao i dio nadzora.

Istaknuo je da se cijeli proces odvija na tri paralelna fronta – jedan se odnosi na izradu potrebne natječajne dokumentacije za definiranje projekata obnove na Banovini, drugi se odnosi na izradu odnosno verifikaciju prostorno-planske dokumentacije i “stavljanje” tih objekata u prostor sukladno toj dokumentaciji, dok se treći odnosi na isključivanje odnosno definiranje onih područja na kojima će biti dozvoljena izgradnja, ali pod posebnim uvjetima, o čemu je danas dobiveno i preliminarno izvješće Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

“S današnjim danom, usudio bih se reći, velika većina svih potrebnih inputa za izradu drugog programa mjera, je na stolu. Još će se nekoliko dana potrošiti na analizu predmetnih izvješća, uklopiti sve grafičke podloge na jednu kartu, i mislim da smo vrlo blizu raspisivanju natječaja i za segment obnove, ali prvenstveno za segment rušenja odnosno novogradnje, koja će se u segmentu obiteljskih kuća najprije dogoditi na prostoru Banovine odnosno Karlovačke županije”, izjavio je Horvat.

Na pitanje novinara kada će se krenuti sa zaprimanjem zahtjeva za obnovu, Horvat je rekao da će se istog trenutka kada Vlada usvoji program mjera moći će se započeti s popunjavanjem i predajom istih.

Za 22. veljače očekuje i uspostavu verificirane aplikacije, koja će omogućiti da se svi ti zahtjevi popunjavaju i predaju elektroničkim putem.

Upitan kada bi obnova mogla krenuti, Horvat je ustvrdio da će to biti istog trenutka kada se provede javna nabava, odnosne ugovore radovi i projekti, koji će se temeljiti na tipskim rješenjima, kojih će biti nekoliko, a koja će na tržište generirati hrvatski proizvođači.

S obzirom da se ne može znati koliko će trajati proces javne nabave, kaže i da ne može govoriti o točnim datumima početka obnove.

Izvijestio je da je s današnjim danom profunkcionirao dislocirani ured Ministarstva u Petrinji, do kraja tjedna službenici će biti na raspolaganju i građanima Siska i Gline, a također će se formirati i mobilni timovi koji će biti na raspolaganju mještanima sela oko tih gradova, a kako bi im pomogli u popunjavanju zahtjeva.

Tagovi: Stjepan Lakušić, zone sigurne za gradnju za područje Siska, Petrinje i Gline, potres u Petrinji, Darko Horvat, Kristijan Posavec
PROČITAJ I OVO
Vanđelić: U ponedjeljak javni poziv za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada
NAJAVE
Vanđelić: U ponedjeljak javni poziv za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada
ZAGREB - Ravnatelj Fonda za obnovu od potresa Damir Vanđelić najavio je da će u ponedjeljak raspisati Javni poziv za iskazivanje interesa građana pogođenih potresom, za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.
Kolovoz je bio petnaesti uzastopni mjesec rasta obujma građevinskih radova
RAST
Kolovoz je bio petnaesti uzastopni mjesec rasta obujma građevinskih radova
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u kolovozu bio je 10,8 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na srpanj veći za 3,7 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
FBI pretražuje nekretnine povezane s Deripaskom
ISTRAGA
FBI pretražuje nekretnine povezane s Deripaskom
ZAGREB - Agenti FBI-a pretražuju nekretnine u Americi povezane s ruskim multimilijarderom Olegom Deripaskom, prenijele su u utorak agencije.
Fond za zaštitu okoliša: Zbog tehničkih poteškoća sustav ePrijave nije dostupan
PROBLEMI
Fond za zaštitu okoliša: Zbog tehničkih poteškoća sustav ePrijave nije dostupan
ZAGREB - Iz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u četvrtak su izvijestili da ima tehničkih poteškoća sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća koje je trebalo početi jutros te su se ispričali građanima što sustav ePrijave nije dostupan.
Istarska županija postala vlasnik domova za starije u Puli, Novigradu i Raši
DOMOVI
Istarska županija postala vlasnik domova za starije u Puli, Novigradu i Raši
PULA - Svečanim potpisivanjem ugovora o prijenosu prava (su)vlasništva, koji su potpisali istarski župan Boris Miletić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar, Istarska županija u utorak je postala vlasnik triju domova za starije u Puli, Novigradu i Raši, čiji je i osnivač.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE