GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD preporučuje Sloveniji uvođenje poreza na nekretnine

OECD preporučuje Sloveniji uvođenje poreza na nekretnine
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2024 / 07:44
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - U najnovijem gospodarskom pregledu Slovenije Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) savjetuje vladu o daljnjim reformama, posebice na području mirovinskog i zdravstvenog sustava, kao i plaća u javnom sektoru. Izazove vidi i na tržištu stanova, dekarbonizaciji gospodarstva i ravnopravnosti spolova.

Gospodarski pregled Slovenije 2024. predstavio je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann na Brdu kod Kranja. Kako je rekao, slovensko se gospodarstvo nakon ruske agresije na Ukrajinu pokazalo otpornim na vanjske šokove, ali je oporavak nakon pandemije usporen. Inflacija je smanjena, ali je i dalje visoka, a realni rast plaća nadmašio je produktivnost rada, rekao je.

“U zadnjih pet godina slovensko gospodarstvo raslo je brže od gospodarstava zemalja OECD-a i eurozone”, pohvalio je Cormann.

OECD je početkom svibnja Sloveniji za ovu godinu predvidio gospodarski rast od 2,3 posto, a za iduću od 2,7 posto.

Kao središnji izazov za Sloveniju, koja je članica OECD-a od 2010., ovo izvješće navodi poboljšanje javnofinancijske održivosti. Cormann je u tom smislu istaknuo troškove povezane sa starenjem stanovništva, posebice mirovina, koje će značajno porasti i s kojima se mora upravljati. Visoko porezno opterećenje rada za radnike s niskim plaćama moglo bi se smanjiti proširenjem osnovice za poreze na potrošnju i povećanjem poreza na imovinu: "Treba povećati minimalnu dob za umirovljenje i minimalni staž doprinosa potreban za punu mirovinu."

OECD je po prvi put u ekonomski pregled za Sloveniju uvrstio preporuke na području stambenog tržišta. To karakterizira mala i neadekvatna ponuda, rekao je Cormann predlažući mjere: pojednostavljenjem prostornog planiranja, temeljitom reformom poreza na imovinu i povećanjem ponude socijalnog stanovanja proširile bi se mogućnosti stanovanja, poboljšala mobilnost, a mladim obiteljima i onima bez nekretnina pružila bi se raznolika i mogućnosti održivog stanovanja. Jedno od nužnih poboljšanja je i bolji pristup hipotekarnom financiranju.

Kao posljednji izazov istaknuo je daljnje napore da se do 2050. postigne nulta neto emisija stakleničkih plinova, posebice u sektorima poljoprivrede, energetike i prometa. "Klimatske promjene su izazov za Sloveniju, što dokazuju razorne poplave prošlog ljeta", rekao je.

Vlada je odlučna ustrajati na reformama do kraja mandata iu budućnosti, ustvrdio je premijer Robert Golob podsjetivši da je već iznijela prijedloge mirovinske reforme i dio poreznih promjena.

Tagovi: OECD, SLOVENIJA, NEKRETNINE, POREZ NA NEKRETNINE, POTROŠNJA
PROČITAJ I OVO
Pad prodaje novih stanova i kuća u SAD-u u lipnju
TRENDOVI
Pad prodaje novih stanova i kuća u SAD-u u lipnju
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,6 posto u lipnju u usporedbi sa svibnjem na godišnju stopu od 617.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Slovenski nekretninski poduzetnik kupio Hoto Business Tower
KUPOVINA
Slovenski nekretninski poduzetnik kupio Hoto Business Tower
ZAGREB - S IMMO AG, tvrtka kćer CPI Property Gruop-e, prodala je Hoto Business Tower slovenskom poduzetniku Mihi Ažmanu. To je već četvrta uredska nekretnina koju je u Hrvatskoj u kratkom razdoblju prodala CPI Property Group.
Snažan rast obujma građevinskih radova u prvih pet mjeseci
GRAĐEVINA
Snažan rast obujma građevinskih radova u prvih pet mjeseci

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u svibnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.

Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
ZAGREB - O visokim cijenama nekretnina i paradoksu da unatoč padu prometa cijene ne padaju, za središnji Dnevnik HRT-a govorio je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović.
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE