GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ova će zemlja predvoditi europsko nekretninsko tržište u 2024.

Ova će zemlja predvoditi europsko nekretninsko tržište u 2024.
NA VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2024 / 09:40
Autor: SEEbiz
LONDON - Čini se da će Ujedinjeno Kraljevstvo ove godine predvoditi europski preporod nekretnina jer međunarodni ulagači vraćaju kapital na napeto tržište nekretnina u regiji.

Očekivani pad kamatnih stopa i skromni gospodarski oporavak potaknut će priljev inozemnih ulagača koji žele iskoristiti "sve privlačnije razine cijena", sugerira novo istraživanje međunarodne tvrtke za nekretnine Savills.

Američki, izraelski, japanski i tajvanski ulagači trebali bi prednjačiti u toj namjeri, prednjačeći oporavak aktivnosti ulaganja u nekretnine od 20% 2024. dok upumpavaju gotovinu u Britaniju, Njemačku, Španjolsku i Nizozemsku, prema istraživanju, piše CNBC.

"Svakako, čini se da smo prevazišli najgore i da imamo malo zastoja u oporavku", rekao je Rasheed Hassan, Savillsov voditelj globalnih prekograničnih ulaganja, za CNBC.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je jedno od tržišta s najvećim popustom", dodao je, ističući da se kretalo "teško i brzo", ali da su njegovi temelji - naime duboko tržište, laka dostupnost i ograničena domaća konkurencija - ostali nepromijenjeni.

Britanija je rangirana kao najbolja europska destinacija za prekogranična ulaganja u CBRE-ovoj Anketi o namjerama europskih ulagača za 2024., a ulagači ističu njezine snižene stope i visok potencijal povrata. Slijede Njemačka, Poljska, Španjolska i Nizozemska. London je proglašen najatraktivnijim gradom, a slijede ga Pariz, Madrid, Amsterdam i Berlin, pokazalo je istraživanje.

"London je jedan od onih nekoliko gradova koji dosljedno pokazuje svoju otpornost u suočavanju s izazovnim gospodarskim vjetrovima i ostaje glavna središnja točka za globalni kapital", rekao je Chris Brett, direktor CBRE-ovog odjela za europska tržišta kapitala.

Predviđa se da će Ujedinjeno Kraljevstvo sada privući jednu trećinu — ili oko 13 milijardi dolara — izlaznih ulaganja 2024. samo iz SAD-a, prema procjenama Knight Franka. Njemačka, Španjolska i Nizozemska bit će sljedeći najveći korisnici američkog novca.

Slijedi teška godina za nekretnine u 2023., budući da su više kamatne stope povećale troškove zaduživanja i utjecale na raspoloženje ulagača.

Globalna prekogranična ulaganja u nekretnine iznosila su 196,3 milijarde eura (212,9 milijardi USD) tijekom godine, što je pad od 40% u odnosu na petogodišnji prosjek, prema podacima Real Capital Analyticsa koje navodi Savills. Pad je bio najizraženiji u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA), gdje su priljevi bili 59% manji. To je u usporedbi s padom od 56% zabilježenim u Americi i padom od 12% zabilježenim u azijsko-pacifičkoj regiji.

Ukupno 65,2 milijarde eura (70,6 milijardi dolara) uloženo je u kontinentalnu Europu 2023., od čega je većina potjecala od intraeuropskih prekograničnih kupaca, prvenstveno u Francuskoj i Španjolskoj. Manje od polovice (40%) došlo je izvan kontinenta — najniži udio od 2010.

Međutim, očekuje se da će se taj trend promijeniti kako se međunarodne institucije i pojedinačni investitori vraćaju na tržište jer Europska središnja banka i Banka Engleske pokazuju znakove smanjenja stopa.

Tagovi: nekretnine, London, Britanija, Savillis
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE