GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj

Ovo je najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2024 / 20:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Što će se događati na tržištu nekretnina? Hoće li cijene i dalje rasti? Kako do stana? Zašto su cijene starih stanova na neatraktivnim lokacijama prenapuhane?

O svemu tome govorili su na HRT-u Lana Mihaljinec Knežević, članica Predsjedništva poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, i Branko Papeš, stručnjak za nekretnine i vlasnik agencije.

“Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stranci kupuju ovdje nekretnine kao investiciju. Jedan je od razloga što mogu ostvarivati velike prihode kroz turistički najam koji je nisko oporezovan”, izjavila je.

Dodaje kako to stvara velike probleme gradovima na moru koji su i sveučilišni. Kako kaže, nepriuštivost je sve veći problem, posebno lokalnog stanovništva.

“Sve je više mladih koji si ne mogu priuštiti nekretninu”, rekla je.

Ističe kako je velika potražnja za stanovima, a ponuda nedovoljna. Građaninu s prosječnim primanjima nema se što ponuditi, naglašava.

Dodaje kako Hrvatska spada među 30 posto najskupljih lokacija u EU-u, no, kako kaže, priuštivost nije znatno drugačija od ostatka Europe.

“Najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj je Zadar. Morate izdvojiti 17,9 godina svih prihoda kako biste mogli kupiti prosječnu nekretninu, u Dubrovniku je to 16,9.

No i u Münchenu se mora raditi 15 godina da si priuštite stan od 100 kvadrata, a u Rimu 15,7 godina. Najskuplji su Milano s 19,6 i Beograd s 19,4,” istaknuo je.

Mihaljinec Knežević rekla je da je naše tržište nekretnina fenomen i ono se često ne ponaša u skladu s makroekonomskim faktorima.

“Ne vidimo drastičan pad cijena kao što je to bilo 2008. i 2009. godine. Tada smo imali veliki fond neprodanih stanova, a sada nekretnina nemamo dovoljno”, izjavila je.

“Potrošio se fond kupaca koji su spremni plaćati previsoke cijene za nekvalitetne nekretnine i najviše u rabljenim stambenim objektima vidimo usporavanje rasta cijena”, naglasila je.

Papeš smatra da bi država trebala štititi od dizanja cijena nekretnina. Mihaljinec Knežević naglašava kako Hrvatska nema stambenu politiku.

Na pitanje zašto stranci kupuju nekretnine u Hrvatskoj, Papeš je odgovorio da je na prvom mjestu sigurnost, zatim kvaliteta života i blizina europskih destinacija.

“Mi smo za strance koji kupuju nekretnine “best buy” destinacija”, naglašava.

Papeš kaže da je provedena analiza.

“Uzet je u obzir prosječan stan u Rijeci od 50 kvadrata, u 2004. godini mogao se kupiti za 65 tisuća eura, a danas taj isti stan vrijedi oko 170 tisuća eura. To je rast vrijednost od 165 posto, a ako se isti stavio u najam, moglo se zaraditi još 112 tisuća eura”, rekao je.

Tagovi: nekretnine, trendovi, zadar, split, dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Bačić: Prioritet će nam biti biti dostupno stanovanje za mlade
PRIORITETI
Bačić: Prioritet će nam biti biti dostupno stanovanje za mlade
ZAGREB - Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je danas da će prioriteti tog ministarstva u novom mandatu biti nastavak obnove nakon potresa, omogućavanje dostupnog stanovanja mladima i novi zakon o prostornom uređenju.
Cijene nekretnina eksplodirale u jednoj hrvatskoj regiji
TRENDOVI
Cijene nekretnina eksplodirale u jednoj hrvatskoj regiji
ZAGREB - Trend pada prodaje nekretnina na Jadranu nastavlja se i ove godine, prvenstveno, kažu stručnjaci, zbog recesije u Njemačkoj.
Kina predlaže kupnju komercijalnih stanova kako bi potaknula tržište nekretnina
POTICAJI
Kina predlaže kupnju komercijalnih stanova kako bi potaknula tržište nekretnina
PEKING - Očekuje se da će Kina, koja se još uvijek nosi s krizom na tržištu nekretnina, smanjiti minimalnu stopu predujma za one koji prvi put kupuju stan, a također je predložila da vlada otkupi komercijalne nekretnine.
U travnju u SAD-u pad stambene novogradnje
STANOVI
U travnju u SAD-u pad stambene novogradnje
WASHINGTON - U SAD-u se u travnju biježi pad novoizgrađenih stanova.
Ranilović: Većina nekretnina, posebno onih rabljenih, na tržištu se ne mogu prodati po traženim cijenama
CIKLUS
Ranilović: Većina nekretnina, posebno onih rabljenih, na tržištu se ne mogu prodati po traženim cijenama
ZADAR - Tržište nekretnina je ušlo u novi ciklus, obilježenom usporavanjem koje se ogleda prije svega u padu prometa nekretninama, rečeno je na otvaranju 37. Foruma poslovanja nekretninama, koji se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Udruženja poslovanja nekretninama HGK održava u Zadru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE