GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad graditeljskih aktivnosti u EU i eurozoni u veljači

Pad graditeljskih aktivnosti u EU i eurozoni u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG/ZAGREB - Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Europske unije i eurozone smanjene su u veljači i na mjesečnoj razini i u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju u ponedjeljak prve procjene europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a sezonski prilagođene građevinske aktivnosti u veljači su pale za 1,6 posto u odnosu na siječanj, kada su prema revidiranim podacima Eurostata porasle za jedan posto, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda.

U eurozoni je pad aktivnosti u graditeljstvu iznosio 2,1 posto u odnosu na siječanj, kada su aktivnosti porasle za 0,8 posto.

U EU je pritom u niskogradnji aktivnost na mjesečnoj razini pala za 3,2 posto, a u visokogradnji za 1,3 posto.

U eurozoni je u segmentu niskogradnje smanjena za 3,4 posto, a u segmentu visokogradnje za 1,9 posto.

Među zemljama članicama EU-a za koje su bili dostupni podaci, najveći pad građevinskih aktivnosti imala je Mađarska, za 11,7 posto u odnosu na siječanj. Slijede Poljska, s padom od 6,9 posto, te Francuska i Slovačka, gdje su graditeljske aktivnosti smanjene za po šest posto.

Prema dostupnim podacima, rast aktivnosti u graditeljstvu imale su četiri zemlje-članice EU-a. U Švedskoj su one porasle za 9,2 posto, u Austriji za 8,8 posto, u Rumunjskoj za 2,3 posto a u Bugarskoj za 0,2 posto.

Europski statistički ured nije raspolagao podacima za Hrvatsku, pokazalo je izvješće.

Produbljen pad na godišnjoj razini

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, građevinske aktivnosti u EU u veljači su pale za 5,4 posto. U siječnju su prema revidiranim podacima smanjene za 2,3 posto, pokazuje najnovije izvješće.

U području primjene zajedničke europske valute pad tih aktivnosti iznosio je 5,8 posto, nakon 2,6-postotnog pada u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, prema revidiranom podatku.

U EU su pritom aktivnosti u niskogradnji pale za 9,8 posto, a u visokogradnji za 4,1 posto.

U eurozoni su u niskogradnji aktivnosti pale za 10,4 posto, a u visokogradnji za 4,8 posto.

Među zemljama čijim je podacima raspolagao Eurostat, najizraženiji pad graditeljskih aktivnosti zabilježen je u Slovačkoj, od 24,4 posto. Slijede Poljska i Španjolska, s padom za 18,1 odnosno 17,1 posto.

Prema raspoloživim podacima, rast tih aktivnosti ostvaren je samo u Švedskoj, za 5,8 posto, Austriji, za 3,6 posto i u Rumunjskoj, za 1,6 posto, pokazuje najnovije izvješće Eurostata.

Tagovi: građevina, građevinski sektor, Eurostat, eurozona
PROČITAJ I OVO
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
GARAŽE
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
BEOGRAD - Garaža na prodaju gotovo da nema, a dostižu vrednost i jedne garsonjee, a ovakav trend prate i ostale evropske zemlje.
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
PROBLEMI
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
SARAJEVO - Bivši skijaški as Bojan Križaj, koji je ulagao i u BiH na planini Jahorini, nije uspio ponoviti svoj sportski uspjeh u poslu u kojem je očito izgubio puno novca.
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
SNAŽAN RAST
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku izdano 1.120 građevinskih dozvola, što je 68,4 posto više u odnosu na ožujak 2020. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
AMBICIJE
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
VARŠAVA - Poljska vlada želi kupiti ljetnikovac dobitnice Nobelove nagrade Marie Curie, koji se prodaje u pariškom predgrađu Saint-Remy-les-Chevreuseu.
Šveđani na stambenu krizu reagiraju prenamjenom aerodroma u 30.000 domova
IDEJE
Šveđani na stambenu krizu reagiraju prenamjenom aerodroma u 30.000 domova
STOCKHOLM - Budu li stvari tekle kako je švedska vlada zamislila, zračna luka Bromma u Stockholmu bit će zatvorena, a na tom mjestu će niknuti 30-ak tisuća novih stanova, čime bi se ublažio problem nedostatka stambenog prostora i visokih stanarina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE