GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad volumena građevinskih radova na kvartalnoj razini

Pad volumena građevinskih radova na kvartalnoj razini
TRENING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 07:59
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u rujnu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (3,8% u odnosu na 1,6% u kolovozu).

Prema izvornim indeksima, obujam građevinskih radova također je zabilježio rast, iako skromnijom dinamikom u odnosu na godišnju promjenu u kolovozu. Naime, u rujnu je ostvaren rast od 3,8% u odnosu na rujan prošle godine, dok je u kolovozu godišnja promjena iznosila solidnih 4,1%.

Promatrano u razdoblju od siječnja do rujna ove godine, prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova viši je za 4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U odnosu na sij.-ruj. 2020. zabilježena je dvoznamenkasta stopa rasta od 15,1%, dok je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine obujam građevinskih radova viši za 19,2%. Prema izvornim indeksima, u spomenutom razdoblju obujam građevinskih radova viši je za 3,9% na godišnjoj razini. Pozitivan doprinos u odnosu na sij.-kol. 2021. generiran je i od izgradnje zgrada (+5,4%) i od izgradnje na ostalim građevinama (+1,5% godišnje).

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, u trećem tromjesečju godišnja stopa rasta obujma građevinskih radova usporila je na 3,2% (u odnosu na 4,3% u drugom odnosno 4,6% u prvom tromjesečju 2022.). U pozitivnom smjeru djelovala je izgradnja zgrada (+7,1%), dok je izgradnja na ostalim građevinama zabilježila pad od 2,4%. U odnosu na tromjesečje ranije, evidentiran je pad od 4% prema izvornim indeksima odnosno obujam građevinskih radova niži je za 4,6% prema kalendarski prilagođenim indeksima.

Nadalje, u prvih devet mjeseci ove godine izdano je 8.104 odobrenja za građenje, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 5,3%. Od ukupno odobrenih građevinskih dozvola, 7.048 ili 87% dozvola odnosilo se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. U rujnu je izdano 2,7% građevinskih dozvola više na godišnjoj i 25,9% na mjesečnoj razini.

Podaci HNB-a o kretanju poslovnog optimizma ukazuju na zadržavanje poslovnog optimizma u građevinarstvu u rujnu i listopadu iznad svog višegodišnjeg prosjeka. Na tromjesečnoj razini, ostvareno je blago poboljšanje u odnosu na drugo tromjesečje. Promatrano na mjesečnoj razini, u listopadu je evidentirano skromno pogoršanje optimizma u građevinarstvu.

Usporavanje gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju potvrđeno je i nedavnom objavom BDP-a gdje je uz rast od 5,2% na godišnjoj razini u odnosu na tromjesečje ranije zabilježen pad za 0,4%. Usporavanje u građevinarstvu primjetno je u trećem tromjesečju i u godišnjim promjenama. S druge strane, poslovni optimizam zadržava se iznad svog dugoročnog prosjeka.

Istovremeno su još uvijek prisutni poremećaji u opskrbnim lancima, odnosno dobava materijala otežava planiranje i izvođenje građevinske aktivnosti. Zaoštravanje uvjeta financiranja, koje se već nekoliko mjeseci odvija na svjetskim financijskim tržištima također će negativno djelovati na trendove u građevinarstvu. Ograničavajući čimbenik ostaje i problem manjka radne snage, posebice kada je riječ o izgradnji zgrada. Negativni rizici naziru se kroz potencijalnu recesiju u europskim gospodarstvima i prelijevanjem negativnih efekata na Hrvatsku, a intenzitet navedenog ovisi o vremenu zadržavanja visoke inflacije, geopolitičkoj i energetskoj situaciji itd.

Ipak, u duljem vremenskom razdoblju očekujemo pozitivne trendove u građevinarstvu podržane nastavkom kontinuirano stabilne potražnje za stambenim nekretninama, investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima, posebice iz mehanizma Next Generation EU) kao i nužnom obnovom potresom pogođenih područja. Uz naglasak na poboljšanje energetske učinkovitosti, očekujemo i nastavak sufinanciranih projekata poboljšanja energetske učinkovitosti stambenih i poslovnih zgrada.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinske dozvole, Hrvatska narodna banka, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
INVESTICIJE
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
BONN - Njemački državljani i tvrtke uložili su prošle godine najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
STEČAJNI SUDAC
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
SPLIT - Spaladium Arena tražit će novog vlasnika, odlučio je stečajni sudac Vinko Vuković.
Najavljen novi krug stambenih subvencija
SUBVENCIJE
Najavljen novi krug stambenih subvencija
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u srijedu hodogram za novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
STANOVI
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
PULA - Potpuno namješten stan u potkrovlju austrougarske zgrade od 48,57 četvornih metara na Stoji prodaje se za 135.000 eura. Znači, kvadrat stana na Stoji košta 2.779 eura.
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE