GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paladina: I vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati obnovu

Paladina: I vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati obnovu
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 23:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar graditeljstva Ivan Paladina komentirao je u srijedu dinamiku obnove nakon potresa te istaknuo da se organizirana obnova nastavlja, ali da bi se - kroz ponuđene modele samoobnove - i vlasnici trebali dodatno angažirati kako bi se ubrzao taj proces.

"Nastavljamo organiziranu obnovu i na većini gradilišta u narednom periodu će biti organizirana obnova, ali isto tako smatram da bi - kroz tako kvalitetne modele samoobnove, gdje omogućujemo nadoknadu troška za njihovo potrošeno vrijeme i avans da mogu početi bez svojih sredstava - bar jedan dio vlasnika trebao preuzeti dio obaveza na sebe", rekao je Paladina za Dnevnik Nove TV.

Ambiciozniji plan predstavljamo sredinom listopada

S kritikama da obnova ne funkcionira ne slaže se u potpunosti.

Naveo je kako su ostvarili cilj koji je najavio prije pet mjeseci kada je prezentirao plan ubrzanja obnove - do kraja ljeta početi više od 200 gradilišta konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata.

Oko 80 su gradilišta zamjenskih obiteljskih kuća na Banovini, oko 30 na području Zagreba te 80-ak javnih objekata koji su u procesu konstrukcijske obnove.

Naveo je kako je do sada obnovljeno 3500 objekata - obiteljskih kuća u postupku organizirane obnove nekonstrukcijskih elemenata te je za gotovo 2500 objekata isplaćena novčana pomoć mahom na području zagrebačkog potresa za nekonstrukcijske elemente.

Također, Paladina je istaknuo kako su početkom godine u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine imali obrađenih 15-ak posto zaprimljenih zahtjeva, sada je 35 posto, a cilj je u narednih šest mjeseci obraditi još trećinu.

Ministar je najavio i kako će sredinom listopada prezentirati značajno ambiciozniji plan za idućih šest mjeseci.

Na komentar novinara da ljudi i dalje kisnu u kontejnerima, a dolazi i zima, Paladina je rekao kako su u prethodnim danima, zbog obilne kiše, prokišnjavali ne samo kontejneri, nego i čvrsti objekti.

Kontejneri su popravljeni nakon kiše, zahtjevi iz kontejnerskih naselja su nam prioritet

"Točno je da je šest kontejnera u petrinjskom kontejnerskom nasilju prokišnjavalo. Prema mojim informacijama, svih šest je popravljeno. Bilo je i nekoliko pojedinačnih kontejnera koji su također sanirani", kazao je.

Govoreći o zimi, rekao je kako su prioritet kontejnerska naselja, odnosno da se obrade svi zahtjevi za korisnike koji imaju pravo na obnovu i da Središnji državni ured koji provodi obnovu ubrza dinamiku obnove tih objekata.

S druge strane, onima koji nemaju pravo na obnovu ili im objekt neće biti obnovljen do zime, još jednom će se ponuditi da se smjeste u nekretninu u najam, a država će to podmiriti.

Paladina se dotaknuo i samoobnove istaknuvši kako su je zadnjim izmjenama dodatno unaprijedili. Nakon podnošenja zahtjeva za obnovu i donošenja odluke, a u suradnji s provedbenim tijelom, jedan dio poslova organizira korisnik, prije svega pronalazak izvođača i nadzora, dok drugi dio kontrole radi provedbeno tijelo.

Rekao je kako su po trenutnom modelu samoobnove cijene u potpunosti usklađene s tržišnima pa je naknada dovoljna za obnovu objekta.

Tagovi: Ivan Paladina, obnova, obnova Banovine
PROČITAJ I OVO
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
INVESTICIJE
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
MAKARSKA - Uspješni poduzetnik i dobitnik Emmyja iz Gruda Stjepan Čajić investitor je u novi hotel koji bi trebao niknuti u Makarskoj pored hotela Aminess Khalani Beach.
Cijene nekretnina usporavaju ove jeseni. Što nas čeka iduće godine?
TRENDOVI
Cijene nekretnina usporavaju ove jeseni. Što nas čeka iduće godine?
ZAGREB - Tržište nekretnina nalazi se pred novim ciklusom u kojem će se promijeniti trendovi koji su ga oblikovali zadnjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE