GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paladina o obnovi: Otvoreno više od 200 gradilišta

Paladina o obnovi: Otvoreno više od 200 gradilišta
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2022 / 20:17
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Dinamika obnove se ubrzava, ali se pokazuju i rezultati svega onoga što je napravljeno u prethodnom periodu, svih onih pripremnih radnji, poput ugovaranja.

Tako će biti sve više i više u narednom periodu, rekao je Ivan Paladina, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Dnevniku HTV-a.

Prije malo više od 6 mjeseci, dodao je objašnjavajući, zadali smo si ciljeve za ovaj 6-mjesečni period i ostvarili su ih.

- Zadali smo cilj da do kraja ljeta imamo, što se tiče konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata, više od 200 gradilišta i u ovom trenutku ih i imamo. Govorimo o 80-ak gradilišta zamjenskih, obiteljskih kuća na Banovini, o 16 višestambenih zgrada koje se grade na Banovini, imamo 40-ak gradilišta konstrukcijske obnove na području grada Zagreba, imamo više od 100 gradilišta konstrukcijske obnove javnih objekata. To je cilj koji smo ostvarili, rekao je Paladina za HRT.

S druge strane, dodaje ministar, kaže da se mora razumjeti da se ovdje ne radi o nekom jednostavnom poslu.

- Radi se o velikom broju oštećenih objekata nakon potresa, što je inženjerski zahtjevan posao. Za svaki taj posao treba ugovoriti 5 različitih usluga, dodao je.

Paladina ističe da je puno posla napravljeno, primjerice početkom godine je u ministarstvu bilo obrađeno 15-ak posto zahtjeva, sada ih je obrađeno 35%. Na puno njih, a ima ih oko 30.000, se radi.

- Radi se zaista o velikom poslu koji je pred nama, velik dio je i odrađen. Vjerujem da ćemo u narednih 6 mjeseci odraditi ukupno 2/3 zahtjeva. Možemo reći da ćemo tijekom sljedeće godine završiti postupak što se tiče posla u ministarstvu, dodao je.

Sav taj posao oko obnove, objašnjava, nije u nadležnosti njegova resora ili Vlade, dio posla je u nadležnosti grada ili drugih resora unutar Vlade.

- Do danas je završena obnova onih manje zahtjevnih radova, nekonstrukcijskih elemenata, 3.500 objekata, obiteljskih kuća je obnovljeno na Banovini u organiziranoj obnovi nekonstrukcijskih elemenata i u Zagrebu 2.500 objekata je dobilo novčanu pomoć za nekonstrukcijske elemente. Veliki posao je napravljen, rekao je.

U fokusu će im, dodao je, biti kontejnerska naselja i svi korisnici. Sa strane ministarstva napravit će sve napore da obrade sve zahtjeve koji još nisu. Središnji državni udar, govori, koji provodi obnovu na tom području, mora napraviti maksimalni napor da obnova završi što je prije moguće.

- Za onaj dio korisnika, još jednom ćemo im ponuditi da pronađu smještaj u najmu i da mi ponudimo taj trošak ili da im mi ponudimo zamjensku nekretninu. Moram napomenuti da dio korisnika, iako je imao tu mogućnost, to ne želi, dodao je.

Vjeruje da će do zime biti gotovo nekoliko desetaka zamjenskih kuća.

Tagovi: iVAN pALADINA, OBNOVA bANOVINE, OBNOVA
PROČITAJ I OVO
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
PROGNOZE
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
BERLIN - Njemačko tržište nekretnina desetljećima je nevjerojatno snažno, ali suočit će se s ozbiljnom korekcijom cijena u narednih nekoliko godina, tvrde analitičari.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
RAST
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno
DRŽAVNA IMOVINA
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno
ZAGREB - Državne nekretnine izvijestile su kako je u trećem kvartalu 2022. godine upravljaju s ukupno 5206 državnih stanova, od kojih je 88 posto popunjeno, a 629 stanova trenutno nemaju korisnike.
Pad volumena građevinskih radova na kvartalnoj razini
TRENING
Pad volumena građevinskih radova na kvartalnoj razini
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u rujnu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (3,8% u odnosu na 1,6% u kolovozu).
Najveći arhitektonsko-građevinski projekti u regiji u 2022.
PROJEKTI
Najveći arhitektonsko-građevinski projekti u regiji u 2022.
ANALIZA - Infrastruktura regije glavna je tema već dugi niz godina zbog ubrzanog razvoja, s obzirom na to, ne čudi što smo svjedoci stalnih najava projekata i njihove realizacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE