GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pokreće se program za poboljšanje upravljanja nekretninama u vlasništvu RH

Pokreće se program za poboljšanje upravljanja nekretninama u vlasništvu RH
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2021 / 10:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska pokreće program za poboljšanje upravljanja nekretninama u državnom vlasništvu, koji je podržan od strane Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i EU-a, izvijestili su u ponedjeljak iz EBRD-a.

Cilj mu je poboljšanje hrvatskog institucionalnog okvira, oslobađanje potencijala nedovoljno iskorištene imovine te uvođenje proaktivnijeg sustava upravljanja nekretninama, istaknuto je u priopćenju.

Program je izrađen na prijedlog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, financiran sredstvima EU-a putem Instrumenta za tehničku potporu (TSI), dok će EBRD u suradnji s Glavnom upravom Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM) pružiti podršku njegovoj implementaciji.

Državna tajnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak rekla je da očekuju da će ovaj projekt omogućiti ključnu i sveobuhvatnu reformu u svrhu boljeg upravljanja te brže i učinkovitije aktivacije neiskorištenih državnih nekretnina.

"Projekt je u skladu s definiranom reformom u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a dugoročno gledano, rezultati projekta imat će pozitivan utjecaj na državni proračun, gospodarski rast i ukupno poboljšanje gospodarske učinkovitosti RH", ocijenila je Bošnjak, čija se izjava prenosi u priopćenju.

Kako je navedeno u priopćenju, resorno ministarstvo nadzire značajan, ali heterogen portfelj nekretnina kojemu nedostaje jasan i jedinstveni pristup prikupljanja podataka i upravljanja njime. Iz tog razloga, Ministarstvo nastoji uvesti proaktivniji pristup upravljanja nekretninama kako bi se povećala učinkovitost i pridonijelo fiskalnoj održivosti.

U sklopu programa tako će se provesti procjena postojećeg zakonskog okvira i institucionalnih kapaciteta za upravljanje državnom imovinom te će se iznijeti moguća poboljšanja. Pritom, Ministarstvo namjerava uvesti metodologiju koja će pridonijeti učinkovitijem smanjenju postojećeg portfelja nekretnina, čime se postiže aktiviranje i bolje raspolaganje neiskorištenom imovinom.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk poručila je da se vesele suradnji s Unijom i Ministarstvom, a kako bi pomogli Hrvatskoj u provođenju ove važne reforme koja će doprinijeti jačanju njezinih institucionalnih kapaciteta i otključavanju potencijala nedovoljno iskorištene imovine u državnom vlasništvu.

"Optimizacija imovine u državnom vlasništvu može pomoći u privlačenju važnih investicija koje mogu potaknuti društveni i gospodarski razvoj zemlje", ustvrdila je Zinchuk.

Glavni direktor Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama Mario Nava izrazio je zadovoljstvo jer mogu podržati reformu nekretnina u državnom vlasništvu u Hrvatskoj.

"Učinkovitije upravljanje državnom imovinom važan je dio gospodarstva koji može značajno pridonijeti oporavku na razini Europske unije i ove države članice", rekao je Nava.

Tagovi: Sanja Bošnjak, Victoria Zinchuk , EBRD, program za poboljšanje upravljanja nekretninama u vlasništvu RH
PROČITAJ I OVO
Svaki drugi stan u Hrvatskoj plaćen gotovinom: Radi li se o pranju novca?
STANOVI
Svaki drugi stan u Hrvatskoj plaćen gotovinom: Radi li se o pranju novca?
ZAGREB - Posljednje izvješće Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ekonomskog instituta Zagreb o prometu nekretninama u Hrvatskoj otkriva neke nevjerojatne podatke.
Osijek: Sufinancira se obnova zapuštenih pročelja, ali izriču se i kazne
PROČELJA
Osijek: Sufinancira se obnova zapuštenih pročelja, ali izriču se i kazne
OSIJEK - Problem dugotrajno zapuštenih pročelja zgrada u Osijeku pokušava se riješiti projektima sufinanciranja njihove obnove, ali se usporedno s tim aktivnostima krenulo i s izricanjem upozorenja i kazni neodgovornim vlasnicima, doznaje se u osječkoj Gradskoj upravi.
Predan zahtjev za lokacijsku dozvolu za Hotel Valkane
HOTELI
Predan zahtjev za lokacijsku dozvolu za Hotel Valkane
PULA - Arhitektonski studio 3LHD je u ime investitora Hotel Valkane d.o.o., predao zahtjev za lokacijsku dozvolu za gradnju hotela na području bivšeg napuštenog kamenoloma.
Boscarol od Žita kupio veliko zemljište u Ljubljani
SHOPPING
Boscarol od Žita kupio veliko zemljište u Ljubljani
LJUBLJANA - Pekarska tvrtka Žito, koja je u vlasništvu hrvatske kompanije Podravka, danas je s poduzetnikom Ivom Boscarolom zaključila prodaju gotovo deset hektara zemljišta u ljubljanskom BTC-u, stoji u poruci objavljenoj na internetskim stranicama tvrtke.
Vrijednost prodanih nekretnina lani iznosila 60,1 mlrd kn, skok za čak 50,1 posto
SKOK
Vrijednost prodanih nekretnina lani iznosila 60,1 mlrd kn, skok za čak 50,1 posto
ZAGREB - Na tržištu nekretnina u 2021. godini ostvareno je 133.997 kupoprodaja, što je u odnosu na 2020. godinu rast od 30 posto, pri čemu je ukupna vrijednost prodanih nekretnina iznosila 60,1 milijardu kuna, što je skok za visokih 50,1 posto, istaknuto je u petak na stručnom skupu "Tržište nekretnina Republike Hrvatske".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE