GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljoprivredna zemljišta u Sloveniji među najskupljima u EU

Poljoprivredna zemljišta u Sloveniji među najskupljima u EU
ZEMLJIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2024 / 21:27
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Prema podacima Eurostata za 2022. godinu, prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u Sloveniji iznosila je 23.282 eura, što je znatno iznad prosjeka EU. Istodobno, zemljište na zapadu zemlje u prosjeku je dostizalo dvostruko više cijene nego na istoku.

Europski statistički ured Eurostat analizirao je prošlogodišnje podatke o cijenama poljoprivrednog zemljišta za 21 od 27 članica EU. Kako su utvrdili statističari, u 2022. godini prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u EU iznosila je 10.578 eura, a najskuplje poljoprivredno zemljište bilo je na Malti. U ovoj maloj sredozemnoj otočnoj državi prosječna cijena hektara obradive zemlje dosegnula je 233.230 eura.

Slijedi Nizozemska s prosječnom cijenom od 85.431 po hektaru, pri čemu je cijena dosegla 150.644 eura u najskupljoj nizozemskoj regiji (Flevoland), a 66.051 euro u najjeftinijoj, nizozemskoj Friziji. Na trećem mjestu je Luksemburg s prosječnom cijenom od 42.720 eura po hektaru, a slijedi Veliko Vojvodstvo Irske s prosječnom cijenom od 38.013 eura i relativno malim razlikama po regijama.

Slovenija je 2022. godine zauzela peto mjesto na listi zemalja s najskupljim poljoprivrednim zemljištem. Prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta za cijelu državu bila je pretprošle godine 23.282 eura, od čega u istočnoj Sloveniji 20.075 eura, a u zapadnoj 39.494 eura.

Južni susjed Slovenije Hrvatska našla se na dnu ljestvice među 21 članicom EU-a koje su podatke prijavile Eurostatu. Prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u zemlji bila je samo 3700 eura. To je bila cijena na prostranim poljoprivrednim ravnicama Panonske Hrvatske, dok je u jadranskom dijelu bila nešto viša, 5202 eura.

Poljoprivredno zemljište bilo je relativno jeftino čak iu europskoj poljoprivrednoj velesili Francuskoj. U prosjeku je hektar u zemlji koštao 6.130 eura, a prema regijama u zemlji raspon cijena bio je od nešto manje od 2.700 eura do više od 12.000 eura.

Ako je poljoprivredno zemljište u Sloveniji među najskupljima u EU, zakupnina oranica i trajnih travnjaka je među najnižima. U 2022. prosječna najamnina u zemlji bila je 140 eura, dok je prosjek zemalja članica EU koje su prijavile podatke bio 199 eura.

Najam je bio jeftiniji u Estoniji, Latviji, Malti, Hrvatskoj i Slovačkoj nego u Sloveniji. Daleko najskuplji najam u prosjeku je bio u Nizozemskoj, jer je tamo najam dosegao 843 eura.

Tagovi: POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE, ZEMLJIŠTE, POLJOPRIVREDA, NEKRETNINE
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE