GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljoprivredna zemljišta u Sloveniji među najskupljima u EU

Poljoprivredna zemljišta u Sloveniji među najskupljima u EU
ZEMLJIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2024 / 21:27
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Prema podacima Eurostata za 2022. godinu, prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u Sloveniji iznosila je 23.282 eura, što je znatno iznad prosjeka EU. Istodobno, zemljište na zapadu zemlje u prosjeku je dostizalo dvostruko više cijene nego na istoku.

Europski statistički ured Eurostat analizirao je prošlogodišnje podatke o cijenama poljoprivrednog zemljišta za 21 od 27 članica EU. Kako su utvrdili statističari, u 2022. godini prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u EU iznosila je 10.578 eura, a najskuplje poljoprivredno zemljište bilo je na Malti. U ovoj maloj sredozemnoj otočnoj državi prosječna cijena hektara obradive zemlje dosegnula je 233.230 eura.

Slijedi Nizozemska s prosječnom cijenom od 85.431 po hektaru, pri čemu je cijena dosegla 150.644 eura u najskupljoj nizozemskoj regiji (Flevoland), a 66.051 euro u najjeftinijoj, nizozemskoj Friziji. Na trećem mjestu je Luksemburg s prosječnom cijenom od 42.720 eura po hektaru, a slijedi Veliko Vojvodstvo Irske s prosječnom cijenom od 38.013 eura i relativno malim razlikama po regijama.

Slovenija je 2022. godine zauzela peto mjesto na listi zemalja s najskupljim poljoprivrednim zemljištem. Prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta za cijelu državu bila je pretprošle godine 23.282 eura, od čega u istočnoj Sloveniji 20.075 eura, a u zapadnoj 39.494 eura.

Južni susjed Slovenije Hrvatska našla se na dnu ljestvice među 21 članicom EU-a koje su podatke prijavile Eurostatu. Prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u zemlji bila je samo 3700 eura. To je bila cijena na prostranim poljoprivrednim ravnicama Panonske Hrvatske, dok je u jadranskom dijelu bila nešto viša, 5202 eura.

Poljoprivredno zemljište bilo je relativno jeftino čak iu europskoj poljoprivrednoj velesili Francuskoj. U prosjeku je hektar u zemlji koštao 6.130 eura, a prema regijama u zemlji raspon cijena bio je od nešto manje od 2.700 eura do više od 12.000 eura.

Ako je poljoprivredno zemljište u Sloveniji među najskupljima u EU, zakupnina oranica i trajnih travnjaka je među najnižima. U 2022. prosječna najamnina u zemlji bila je 140 eura, dok je prosjek zemalja članica EU koje su prijavile podatke bio 199 eura.

Najam je bio jeftiniji u Estoniji, Latviji, Malti, Hrvatskoj i Slovačkoj nego u Sloveniji. Daleko najskuplji najam u prosjeku je bio u Nizozemskoj, jer je tamo najam dosegao 843 eura.

Tagovi: POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE, ZEMLJIŠTE, POLJOPRIVREDA, NEKRETNINE
PROČITAJ I OVO
Budva: Cijene nekretnina u padu zbog egzodusa Ukrajinaca
POSLJEDICE
Budva: Cijene nekretnina u padu zbog egzodusa Ukrajinaca
BUDVA - Broj ukrajinskih državljana se prepolovio u Budvi, što utiče na tržište nekretnina i turizam, piše Pobjeda.
Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.
GRAĐEVINA
Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih prošle je godine bila 31,3 posto veća nego 2022., dok je u četvrtom tromjesečju lani bila za 32,1 posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2022., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Započinje izgradnja retail parka Supernova Jastrebarsko
INVESTICIJE
Započinje izgradnja retail parka Supernova Jastrebarsko
ZAGREB – Supernova Grupa najavila je početak izgradnje svog 17. trgovačkog centra u Hrvatskoj, Supernova Jastrebarsko. Novi trgovački centar, točnije retail park, nalazit će se u jugozapadnom dijelu grada Jastrebarskog, na raskrižju ulica Većeslava Holjevca i Nikole Tesle, s lakim pristupom centru grada i autocesti.
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ANALITIČARI
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ZAGREB - Dok god hrvatsko gospodarstvo i realne plaće građana rastu, ne može se očekivati neka znatnija korekcija odnosno pad cijena nekretnina, izjavio je u srijedu direktor Arhivanalitike Velimir Šonje na RE:D konferenciji.
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
POREZI
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
ZAGREB - Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je rast BDP-a, što to znači za rast ili pad cijena, inflaciju i za društvo u cijelosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE