GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj najjeftnije u EU

Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj najjeftnije u EU
ZEMLJIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2022 / 19:44
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj najjeftinije je u Europskoj uniji i više nego 20 puta jeftnije nego u najskupljoj Nizozemskoj, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Kupci su za hektar poljoprivrednog zemljišta u Nizozemskoj morali izdvojiti čak 69.632 eura u 2019. godini, utvrdio je Eurostat, dodavši i da su sve nizozemske regije iznad prosjeka ostalih zemalja EU-a.

Hrvatska je pak imala najjeftinije obradivo poljoprivredno zemljište, s prosječnom cijenom hektra od 3.440 eura u 2020.

Među regijama najskuplji su španjolski Kanari, gdje je hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta u 2020. stajao 120.447 eura.

Najjeftiniji je švedski Oevre Norrland gdje je hektar u 2020. stajao samo 1.822 eura.

Eurostat nije raspolagao podacima za Njemačku, Portugal i Cipar.

Skok u Rumunjskoj i Češkoj

Najviše je od 2011. do 2020. poskupjelo poljoprivredno zemljište u Rumunjskoj i Češkoj, više od pet puta, utvrdio je europski statistički ured.

Snažno je u prošlom desetljeću porasla i cijena hektra u Estoniji i Litvi, oko tri i pol puta, iako je i dalje među najjeftinijima u EU.

U Bugarskoj, Mađarskoj i Poljskoj više je nego udvostručena.

Cijene zemljišta porasle su i u drugim članicama, iako slabije, a iznimka je samo Grčka gdje je zemljište u 2020. bilo čak 18 posto jeftinije nego u 2011.

Eurostat je podacima za Hrvatsku raspolagao samo unatrag do 2015. godine koji pokazuju da je cijena hektra poljoprivrednog zemljišta u razdoblju od 2015. do 2020. porasla 26,2 posto.

Hrvatska uz Baltik

Najam obradivog poljoprivrednog zemljišta najskuplji je pak u Italiji, gdje u prosjeku iznosio 837 eura po hektru godišnje. Blizu je i Nizozemska s prosječnih 819 eura godišnje.

Među regijama najviši prosjek zabilježen je u 2020. talijanskoj Furlaniji-Veneziji-Giuliji gdje je iznosio 1.714 eura po hektru.

U Hrvatskoj se pak hektar poljoprivrednog zemljišta u 2020. iznajmljivao za 73 eura. Blizu su i Latvija i Estonija, gdje je se najam hektra plaćao 71 odnosno 76 eura.

Najnižu je cijenu najma bilježila Slovačka, od samo 57 eura, pokazuju Eurostatovi podaci.

Tagovi: Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, Eurostat, poljoprivredno zemljište
PROČITAJ I OVO
Immofinanz će narednih tri do pet godina investirati u više od 20 maloprodajnih parkova diljem Hrvatske
INVESTICIJE
Immofinanz će narednih tri do pet godina investirati u više od 20 maloprodajnih parkova diljem Hrvatske
ZAGREB – Immofinanz, jedna od vodećih tvrtki za komercijalne nekretnine u ovom dijelu Europe, upravo u Hrvatskoj otvorila je svoj 101. maloprodajni park STOP SHOP.
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
PREPORUKE
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
ANALIZA - Izdavanje nekretnina potpada pod kategoriju najmudrijih životnih investicija - na ovaj način vi izrađujete neku vrstu sigurnosne finansijske mreže putem pasivnog priliva novca kao dodatnog izvora zarade. Međutim, neretko se javlja nedoumica oko pitanja koje su nekretnine najisplatljivije za izadavanje?
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
RAST
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u travnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 4,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine, a za 1,1 posto u odnosu na ožujak ove godine.
HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda
REAKCIJE
HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda
ZAGREB - Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pozdravili su zaključak o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, koji je Vlada donijela na sjednici u utorak, istaknuvši i da građevinari takav dokument čekaju već godinu dana.
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
STANOVANJE
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
ZAGREB - U Hrvatskoj čak 36,2 posto građana živi u prenapučenim domovima, s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u kućanstvu, što je dvostruko više od prosjeka EU u kojem 17,5 posto stanovnika živi u prenapučenim kućanstvima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE