GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

POS-ovi stanovi masovno se pretvaraju u turističke apartmane

POS-ovi stanovi masovno se pretvaraju u turističke apartmane
NEMORALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2018 / 12:18
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - POS-ovi stanovi služe za rješavanje stambenog pitanja, a ne za stvaranje dodatnog prihoda, pri čemu se oduzima prednost onima kojima bi taj stan bio jedina nekretnina.

Iznajmljivačima nije čak ni neugodno hodati gradom, još se i hvale kako su jeftino došli do stana, kaže Gabrijela Đukes Bašić, gradska vijećnica iz Umaga i stanarka u POS-ovoj zgradi u kojoj se 60 posto stanova koristi za iznajmljivanje podstanarima ili turistima

Veliki broj stanova izgrađenih u sklopu projekta Poticane stanogradnje (POS) u Istri iznajmljuju se kao apartmani. Tako se projekt koji je zamišljen kao potpora građanima u rješavanju stambenog pitanja, kao jedne od temeljnih životnih potreba, u velikoj mjeri pretvorio u nešto sasvim oprečno - u potporu građanima da dođu do dodatne zarade. POS-ovi stanovi su naime prodavani po povoljnijim cijenama od tržišnih i nije bilo zamišljeno da se iznajmljuju turistima. No zakonske zapreke nema pa se upravo to događa.

Posebno je zanimljiv primjer iz Umaga, gdje je jedan od POS-ovih stanova u Ulici 154. brigade Hrvatske vojske u vlasništvu supruge pročelnika Ureda gradonačelnika Grada Umaga Diega Bankovića. Bankovići iznajmljuju apartman turistima i, čini se, posebno su osjetljivi u zaštiti komfora svojih gostiju do te mjere da je Diego Banković prije nekoliko dana tjerao djecu stanara koja su se igrala ispred zgrade u prijetio im da će zvati policiju.

Jedan od roditelja zatekao se ispred zgrade i suprotstavio se Bankoviću tvrdnjom da je ovo POS-ova zgrada, a ne apratmansko naselje te da su i sva ta djeca stanari koji se imaju pravo okupljati ispred zgrade u kojoj žive. Dodao je, kako nam prepričava, da je cilj POS-a rješavanje stambenih pitanja, uglavnom mladih ljudi, a ne mešetarenje kupljenim stanovima, iznajmljivanje ili jeftino pretvaranje u turističke apartmane. Da stvar bude paradoksalnija, upravo je taj isti Banković, kao gradski dužnosnik, sudjeluje u određivanju uvjeta, mjerila i postupka za kupnju stanova iz programa POS-a.

Tagovi: POS-ovi stanovi, apartmani, Istra
PROČITAJ I OVO
Iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora stoje Kinezi?
PONUDE
Iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora stoje Kinezi?
ZAGREB - Stoje li iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora Kinezi, pita u ponedjeljak Jutarnji list, navodeći da je za radove procijenjene na 155,1 milijuna kuna stigla ponuda konzorcija koja je tako povoljna da će se tražiti dokazi da nije riječ o dampinškoj cijeni.
Ranilović: Velike su razlike u cijenama nekretnina, prodavatelji su često nerealni
TRENDOVI
Ranilović: Velike su razlike u cijenama nekretnina, prodavatelji su često nerealni
ZAGREB - Cijene nekretnina, posebno u Zagrebu i na obali, vrlo su visoke te treba vidjeti zašto je to tako, rekao je u Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja za poslovanje nekretninama HGK.
Obujam građevinskih radova porastao osamnaesti mjesec za redom
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao osamnaesti mjesec za redom
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova bio je u studenome prošle godine 4,5 posto veći nego u istom mjesecu 2020. godine, dok je u odnosu na listopad lani manji za jedan posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
TVRDNJE
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
ZAGREB - Predstojnik premijerovog Ureda Zvonimir Frka Petešić opovrgnuo je u utorak napise prema kojima je stan u kojemu živi kao najmoprimac prvi obnovljen u Zagrebu jer on tamo živi, naglasivši da nije tražio niti urgirao kod Državnih nekretnina da se čim prije krene s njegovom obnovom.
Stambeni objekti sve skuplji
TRENDOVI
Stambeni objekti sve skuplji
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za devet posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE