GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke

Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
UGROZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2021 / 17:37
Autor: SEEbiz / H
HONG KONG - Posrnula kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group mogla bi ugroziti manje kineske banke ako više ne bude mogla podmirivati financijske obveze, a ugroženi bi mogli biti i drugi sektori gospodarstva, upozorila je agencija Fitch.

Evergrande pokušava pribaviti novac kako bi podmirio obveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima, a regulatori su upozorili kako bi njegove obveze u iznosu od 305 milijardi dolara mogle prouzročiti veće rizike za kineski financijski sustav ako ne budu stabilizirane.

Fitch je 7. rujna smanjio kreditni rejting Evergrande Groupu sa "CCC+" na "CC", signaliziravši da kompanija vjerojatno neće moći u cijelosti podmiriti svoje financijske obaveze.

Evergrandeovi dugovi prema bankama i drugim financijskim institucijama iznose 572 milijarde juana (88,8 milijardi dolara), ali banke također mogu neizravno biti izložene dugovanjima nekretninske tvrtke prema dobavljačima roba i usluga, koja dosežu 667 milijardi juana, ističe Fitch.

"Smatramo da bi (Evergrandeova) nemogućnost ispunjavanja obveza ojačala polarizaciju kredita među graditeljima i mogla bi nepovoljno utjecati na neke manje banke”, objavila je agencija u utorak.

"Manje banke s većom izloženošću Evergrandeu ili drugim ranjivim tvrtkama za razvoj nekretnina mogle bi se suočiti sa značajnim povećanjem loših kredita, ovisno o tome kako će se razvijati kreditni slučajevi koji uključuju Evergrande", mišljenja su u agenciji.

Upozoravaju i da bi mnogi sektori mogli biti izloženi povećanom kreditnom riziku, iako bi ukupni utjecaj na bankarski sektor trebalo biti moguće držati pod kontrolom.

Podsjećaju da je nedavna provjera otpornosti banaka na nepovoljne uvjete poslovanja pokazala da će se prosječna stopa adekvatnosti kapitala blago smanjiti samo ako udio loših kredita u ukupnim kreditima za razvoj nekretnina poraste za 15 baznih bodova.

Procjenjuju da će rizik značajnog pritiska na cijene stambenih nekretnina, ako Evergrande ne bude mogao vraćati dugove, biti nizak i očekuju intervenciju vlade u Pekingu kako bi se zaštitili interesi kućanstava i zajamčila ponuda stambenih nekretnina.

Tagovi: Evergrande Group,
PROČITAJ I OVO
RC Zone Samobor: Objavljena imena prvih zakupaca
ZAKUPCI
RC Zone Samobor: Objavljena imena prvih zakupaca
SAMOBOR - RC Europe, razvojna i investicijska grupa iz Češke, objavila je početak nove faze izgradnje svog prvog projekta u Hrvatskoj – najvećeg i najmodernijeg logističkog centra RC Zone Samobor te imena prvih zakupaca, redom velikih igrača iz logističkog sektora.
Mayweather će ulagati u crnogorske hotele
NAJAVE
Mayweather će ulagati u crnogorske hotele
BUDVA - Najbolji boksač svih vremena Floyd Mayweather stigao je u Crnu Goru, gdje će investirati u hotelski biznis.
Istra je postala raj za bespravne graditelje, među njima i brojni Slovenci
FAVELE
Istra je postala raj za bespravne graditelje, među njima i brojni Slovenci
PULA - Istarska županija već duže vrijeme skreće pozornost na problem bespravne gradnje u hrvatskoj Istri, a župan Boris Miletić više je puta predlagao konkretna rješenja, pojasnili su za STA iz Istarske županije.
Trumpov zet otkrio plan ulaganja u središte Beograda i albansku obalu
OTKRIĆA
Trumpov zet otkrio plan ulaganja u središte Beograda i albansku obalu
BEOGRAD - Jared Kushner, zet i savjetnik bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući u subotu je potvrdio informaciju o planiranom ulaganju u luksuzne nekretnine u Srbiji i Albaniji, nakon što su pojedinosti projekta objavljene u članku New York Timesa, a otkrio ih je i jedan srbijanski zastupnik.
Blaži pad cijena nekretnina u velikim kineskim gradovima
TRENDOVI
Blaži pad cijena nekretnina u velikim kineskim gradovima
PEKING - Veliki kineski gradovi izvijestili su o padu cijena kuća u veljači, s umjerenim padom na mjesečnoj razini, pokazuju službeni podaci objavljeni 15. ožujka, izvijestila je Xinhua.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE