GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potez Googlea uznemirio duhove na tržištu nekretnina u Dublinu

Potez Googlea uznemirio duhove na tržištu nekretnina u Dublinu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 22:37
Autor: Siniša Malus
DUBLIN - Kad je Google prije nekoliko tjedana objavio kako odustaje od plenova za unajmljivanje novih uredskih prostora u Dublinu, to je označilo zvono za uzbunu na tržištu nekretnina u tom gradu.

Google je itekako prisutan u dublinskim "Silicijskim dokovima", gdje ima sjedište u Europi, dijelu grada oko dokova, gdje se nalaze glavni igrači Big Tech-a, uključujući Facebook, Twitter i Airbnb.

No tijekom pandemije koronavirusa i potrebe za radom na daljinu postavljaju se pitanja o održivosti velikih uredskih prostora. Google tvrdi da ostaje posvećen Dublinu - gdje ima preko 8000 radnika - i kupio je još dvije zgrade koje još uvijek planira napuniti.

Tržište komercijalnih nekretnina u Dublinu u drugom je tromjesečju praktički zamrlo, jer je zemlja bila u dubokom lockdownu, prema nekretninskoj tvrtki CBRE koja je u tom razdoblju izvijestila o samo petnaest transakcija najma ureda.

Marie Hunt, voditeljica istraživanja u CBRE-u, izjavila je za CNBC da će vjerojatno doći do usporavanja novih uredskih poslova u narednim mjesecima zbog koronakrize, ali i zato što se "tehnološki divovi u predsjedničkoj godini nastoje povući".

Vladine agencije nisu mogle obaviti posjete i obilaske kako bi privukle tvrtke da investiraju, a Hunt je rekla da je to uzrokovalo "slabljenje u transakcijama".

Shane Fleming, stručnjak za nekretnine i osnivač tvrtke Fleming Real Estate, rekao je da ovaj trend nije svojstven samo Dublinu, ali da irski glavni grad još uvijek ima nekoliko potpisanih velikih uredskih poslova koji su u proceduri, ukazujući na kontinuirana proširenja Amazona i LinkedIn-a.

Osim toga, prema izvješćima, TikTok traži veliki uredski prostor u glavnom gradu kapaciteta do 5000 ljudi.

Fleming je dodao da nedostatak stanova za radnike u gradu, kao i politike planiranja oko visina zgrada predstavljaju dodatne izazove.

"Ako gradsko vijeće Dublina ne dopusti povećanje visine zgrada unutar dijelova grada, Dublin će izgubiti buduće mogućnosti", rekao je.

Hunt podvlači razliku između trenutne situacije na tržištu nekretnina i onoga što je bilo tijekom financijske krize 2008. godine.

“Bilo je dosta sredstava na raspolaganju uoči globalne financijske krize. Velik dio uredskog prostora u Dublinu gradio se spekulativno ”, rekla je.

Kada se pad tržišta dogodio, mnogi su uredi ostali slobodni. Posljednjih godina razvoj se više kontrolira s developerima koji osiguravaju unajmljivače prije gradnje.

"Iz perspektive izgradnje novih zgrada pad nije toliko oštar", rekla je Hunt.

„To znači da jne jako mali broj novih zgrada prazan i čeka unajmljivače. Iz tog razloga bi moglo doći do ublažavanje na uredskom tržištu, ali to neće biti ni blizu razine ublažavanja koju smo vidjeli u prošlom ciklusu. "

Tagovi: Google, Dublin, Marie Hunt, Fleming Real Estate, CBRE, Facebook, Twitter, Airbnb, TikTok, tržište nekretnina,
PROČITAJ I OVO
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
PREPORUKE
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
ANALIZA - Izdavanje nekretnina potpada pod kategoriju najmudrijih životnih investicija - na ovaj način vi izrađujete neku vrstu sigurnosne finansijske mreže putem pasivnog priliva novca kao dodatnog izvora zarade. Međutim, neretko se javlja nedoumica oko pitanja koje su nekretnine najisplatljivije za izadavanje?
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
RAST
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u travnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 4,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine, a za 1,1 posto u odnosu na ožujak ove godine.
HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda
REAKCIJE
HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda
ZAGREB - Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pozdravili su zaključak o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, koji je Vlada donijela na sjednici u utorak, istaknuvši i da građevinari takav dokument čekaju već godinu dana.
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
STANOVANJE
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
ZAGREB - U Hrvatskoj čak 36,2 posto građana živi u prenapučenim domovima, s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u kućanstvu, što je dvostruko više od prosjeka EU u kojem 17,5 posto stanovnika živi u prenapučenim kućanstvima.
Istra: Njemački vlasnici kuća imaju dobra iskustva
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Istra: Njemački vlasnici kuća imaju dobra iskustva
PULA - Sve više Nijemaca kupuje nekretnine na moru u Hrvatskoj i onda ih iznajmljuju. I na taj način vraćaju uloženi novac. Razgovarali smo s dvojicom od njih o njihovim iskustvima s građevinarima, porezima i - korupcijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE