GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potez Googlea uznemirio duhove na tržištu nekretnina u Dublinu

Potez Googlea uznemirio duhove na tržištu nekretnina u Dublinu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 22:37
Autor: Siniša Malus
DUBLIN - Kad je Google prije nekoliko tjedana objavio kako odustaje od plenova za unajmljivanje novih uredskih prostora u Dublinu, to je označilo zvono za uzbunu na tržištu nekretnina u tom gradu.

Google je itekako prisutan u dublinskim "Silicijskim dokovima", gdje ima sjedište u Europi, dijelu grada oko dokova, gdje se nalaze glavni igrači Big Tech-a, uključujući Facebook, Twitter i Airbnb.

No tijekom pandemije koronavirusa i potrebe za radom na daljinu postavljaju se pitanja o održivosti velikih uredskih prostora. Google tvrdi da ostaje posvećen Dublinu - gdje ima preko 8000 radnika - i kupio je još dvije zgrade koje još uvijek planira napuniti.

Tržište komercijalnih nekretnina u Dublinu u drugom je tromjesečju praktički zamrlo, jer je zemlja bila u dubokom lockdownu, prema nekretninskoj tvrtki CBRE koja je u tom razdoblju izvijestila o samo petnaest transakcija najma ureda.

Marie Hunt, voditeljica istraživanja u CBRE-u, izjavila je za CNBC da će vjerojatno doći do usporavanja novih uredskih poslova u narednim mjesecima zbog koronakrize, ali i zato što se "tehnološki divovi u predsjedničkoj godini nastoje povući".

Vladine agencije nisu mogle obaviti posjete i obilaske kako bi privukle tvrtke da investiraju, a Hunt je rekla da je to uzrokovalo "slabljenje u transakcijama".

Shane Fleming, stručnjak za nekretnine i osnivač tvrtke Fleming Real Estate, rekao je da ovaj trend nije svojstven samo Dublinu, ali da irski glavni grad još uvijek ima nekoliko potpisanih velikih uredskih poslova koji su u proceduri, ukazujući na kontinuirana proširenja Amazona i LinkedIn-a.

Osim toga, prema izvješćima, TikTok traži veliki uredski prostor u glavnom gradu kapaciteta do 5000 ljudi.

Fleming je dodao da nedostatak stanova za radnike u gradu, kao i politike planiranja oko visina zgrada predstavljaju dodatne izazove.

"Ako gradsko vijeće Dublina ne dopusti povećanje visine zgrada unutar dijelova grada, Dublin će izgubiti buduće mogućnosti", rekao je.

Hunt podvlači razliku između trenutne situacije na tržištu nekretnina i onoga što je bilo tijekom financijske krize 2008. godine.

“Bilo je dosta sredstava na raspolaganju uoči globalne financijske krize. Velik dio uredskog prostora u Dublinu gradio se spekulativno ”, rekla je.

Kada se pad tržišta dogodio, mnogi su uredi ostali slobodni. Posljednjih godina razvoj se više kontrolira s developerima koji osiguravaju unajmljivače prije gradnje.

"Iz perspektive izgradnje novih zgrada pad nije toliko oštar", rekla je Hunt.

„To znači da jne jako mali broj novih zgrada prazan i čeka unajmljivače. Iz tog razloga bi moglo doći do ublažavanje na uredskom tržištu, ali to neće biti ni blizu razine ublažavanja koju smo vidjeli u prošlom ciklusu. "

Tagovi: Google, Dublin, Marie Hunt, Fleming Real Estate, CBRE, Facebook, Twitter, Airbnb, TikTok, tržište nekretnina,
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE