GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja njemačkih kupaca među glavnim generatorima rasta cijena stanova u Hrvatskoj

Potražnja njemačkih kupaca među glavnim generatorima rasta cijena stanova u Hrvatskoj
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2022 / 16:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U posljednjem tromjesječju prošle godine novi stanovi u Hrvatskoj dostigli su 15 posto veću kupoprodajnu cijenu u odnosu na isto razdoblje 2020., objavio je danas Državni zavod za statistiku. Takav rast, prema istome izvoru, ne bilježi se od 2009. kada je DZS počeo objavljivati međugodišnji rast cijena novogradnje po kvartalima.

Po dvoznamenkastoj stopi međugodišnje kvartalne cijene novih stanova u državi rasle su u posljednjih 12 godina samo u prvom kvartalu 2019. u odnosu na prva tri mjeseca 2018, i to za deset posto. U trećem kvartalu prošle godine, primjerice, kupoprodajne cijene novih stanova bile su u odnosu na isto razdoblje 2020. veće za 8,5 posto.

I svi drugi, međukvartalni i međugodišnji danas objavljeni pokazatelji DZS-a o kretanjima cijena stambenih objekata, i novih i starih, govore o rastu cijena. Stope rasta u objavi Zavoda kreću se od 2,5 posto, koliko su porasle prosječne kupoprodajne cijene novih i starih stanova i kuća u četvrtom u odnosu na treći kvartal 2021., preko 8,4 posto međugodišnjeg rasta kupoprodajnih cijena 'starih' stambenih nekretnina u zadnjem kvartalu 2021., do spomenutog rasta cijena novih stanova od 15 posto.

- Svjedoci smo od jesenas da cijene stambenih nekretnina rastu, s naglaskom na nove stambene nekretnine, a zamah tom rastu cijena dali su, u prvom redu, povećani troškovi gradnje - ocjenio je za Jutarnji list najnovije pokazatelja DZS-a o cijenama stanova i kuća vlasnik i direktor agencije Opereta nekretnine Boro Vujović.

U jednome trenutku, dodaje, rast cijena nekih od glavnih materijala u gradnji išao je jesenas i do 30 posto.

- Kada govorimo o rastu cijena novih stanova u jesen prošle godine, tome su doprinijeli i povećana potražnja njemačkih državljana za nekretninama u Hrvatskoj i privlačnost novih stanova zbog posljedica potresa u Zagrebu. U četvrtom kvartalu prošle godine dodatan poticaj rastu cijena novih nekretnina dali su inflacija i strah građana od gubitka vrijednosti novca koji imaju na raspolaganju - kaže Vujović.

Rast cijena novih stanova od 15 posto, zaključuje naš sugovornik, snažan je i nezabilježen u posljednje vrijeme, ali razlozi za taj rast uvjerljivo pokazuju da nekog iznenađenja i nema.

- Bit će zanimljivo vidjeti što će pokazati podaci za prvi kvartal ove godine jer uz inflaciju tu imamo i rat u Ukrajini s neizvjesnošću koju je donio, a koja također može pridonijeti povećanoj potražnji za novogradnjom - dodaje Vujović.

Na području Zagreba, prema podacima DZS-a, prosječna kupoprodajna cijena stanova i kuća zabilježila je posljednjem kvartalu prošle godine rast od 8,8 posto. Još je veći rast promatranih brojki za isto razdoblje DZS utvrdio za kupoprodaje kuća i stanova na Jadranu, od 11,7 posto, što ide u prilog Vujovićevoj ocjeni da potražnja stranaca za domaćim nekretninama diže cijene. Prosječne cijene svih kupoprodaja stambenih nekretnina u 2021. bile su za 7,3 posto veće u odnosu na cijene iz 2020.

Tagovi: cijene nekretnina, cijene stanova, Boro Vujović, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
STANOGRADNJA
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
SARAJEVO - Stanogradnja na jenjava u Bosni i Hercegovini uprkos visokoj inflaciji i skoku cijena građevinskog materijala.
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
FINALIZACIJA
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
PODGORICA - Izraelska tvrtka BIG Shopping Centers završila je akviziciju Delta City Mall Podgorica u Crnoj Gori za 95 miliona eura.
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
PLANOVI
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
BEOGRAD - Kompanija MPC Properties priprema projekat rekonstrukcije šoping centra Ušće, koji će, kako se navodi, funkcionalno obogatiti ponudu i osvežiti vizuelni karakter objekta, piše portal Beobuild.
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
REGULATIVA
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
ZAGREB - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno nam je iz više izvora u graditeljskoj branši.
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
NOVO RUHO
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
ZAGREB - Nakon nešto više od dvije godine radova na rekonstrukciji i preuređenja u investiciji vrijednoj oko 15 milijuna eura, sinoć je predstavljeno novo, osvježeno izdanje Centra Kaptol, prvog premium lifestyle i shopping centra u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE