GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potres i pandemija poremetili i tržište zakupa uredskog prostora u Zagrebu

Potres i pandemija poremetili i tržište zakupa uredskog prostora u Zagrebu
POREMEĆAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 15:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potres i pandemija poremetili su tržište uredskog prostora u Zagrebu, te je situacija sa zakupom kvalitetnog uredskog prostora trenutno vrlo loša, rekao je za Hinu Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović.

Ranilović ističe da je dosta zgrada u centru grada, koje su se iznajmljivale kao uredi, sada oštećeno i da vlasnici ili zakupci traže alternativne prostore dok se zgrade ne saniraju, a to može potrajati. S druge strane, vlasnici uredskih prostora nerado iznajmljuju na rok manji od dvije godine.

"Sada je i zbog toga velika potražnja za uredskim prostorima, pogotovo onima A klase", kaže Ranilović.

Pod tim – prvorazrednim – prostorima podrazumijevaju se moderno uređeni uredi s kompletnom informatičkom infrastrukturom, liftom, parkingom, odnosno garažom, dodatnim prostorima i sl. U novim zgradama izgrađenima zadnjih godina, svi su uredi namijenjeni iznajmljivanju A klase. S druge strane, baš u centru grada nerijetko su se iznajmljivali uredski prostori nešto lošije, B klase.

Ranilović naglašava da su se i prije potresa i pandemije uredski prostori A klase u Zagrebu iznajmljivali bez problema.

"Sve što bi se izgradilo, brzo bi se i iznajmilo. Popunjenost je bila gotovo stopostotna, odnosno neiznajmljenih prostora bilo je tek oko 4 posto. Zagreb po tom pitanju ima optimalan broj kvadrata i odličnu popunjenost", ističe Ranilović.

Kaže da se u izgradnji poslovnih zgrada vodila relativno razumna politika - gradilo se cijelo vrijeme u kontinuitetu, a prostore su velikim dijelom gradile domaće tvrtke. Nije napravljena greška, kao primjerice u Budimpešti, gdje je došlo do masovne gradnje, prvenstveno stranih investicija, što je ubrzo dovelo do prezasićenosti ponude.

Cijene zakupa uredskog prostora A klase u Zagrebu kreću se, inače, od 13 do 16 eura po četvornom metru, a zna se, reći će Ranilović, naći i po 10 do 11 eura ako je prostor ponešto dislociran od centralne poslovne zone.

S druge strane, uredi B klase stoje oko 10-ak eura po kvadratu. Ranilović smatra da se cijene neće mijenjati barem još neko vrijeme.

"Mislim da se cijene kvadrata u prostorima A klase uopće neće mijenjati, dok bi korekcija cijena na dolje mogla zahvatiti lošije prostore. Međutim, iz sadašnje perspektive nezahvalna je bilo kakva prognoza budući da još uvijek ne znamo koliko će trajati pandemija i koliko će dugo gospodarstvo biti paralizirano. Sve će ovisiti o trajanju koronakrize", rekao je Ranilović, dodavši da će u nekom kraćem roku sve ostati po starom, a da su u dugoročnom sve opcije otvorene.

To je tržište, logično, usko vezano uz gospodarske prilike, a u aktualnom trenutku nitko ne može predvidjeti što će se događati u narednim mjesecima sa pandemijom i što nas još sve čeka.

Inače, zagrebačko tržište uredskih prostora diktira trendove u cijeloj Hrvatskoj, a cijene zakupa ureda A klase stabilne su već godinama.

Posljednje dvije godine zabilježen je porast potražnje za uredima većim od 500 četvornih metara.

Često se događa da se poslodavcima koji traže prostore od 1.500 i više kvadrata tržište nema što ponuditi. Velika je potražnja i za skladištima veličine od 2.000 do 5.000 kvadratnih metara.

Na stranicama agencije Colliers, globalne kompanija za usluge za nekretnine i upravljanje investicijama, koja ima svoje predstavništvo i u Zagrebu, također stoji da je trenutno u Zagrebu stopa nepopunjenosti uredskih prostora na rekordno niskim razinama, ali i da je mali broj novih projekata izgradnje novih poslovnih prostora.

U Colliersu u kratkom roku očekuju manji, odnosno odgođeni prihod od zakupa od kompanija čije je poslovanje najviše pogođeno pandemijom, dok u srednjeročnom razdoblju predviđaju porast raspoloživosti prostora.

Tagovi: tržište nekretnina, poslovni prstori, potres u Zagrebu, Dubravko Ranilović
PROČITAJ I OVO
Pag: Stranci sve više kupuju nekretnine
TRENDOVI
Pag: Stranci sve više kupuju nekretnine
PAG - Strani državljani kupuju sve više kuća i stanova Hrvatskoj. Samo prošle godine vlasništvo nad nekretninom u našoj zemlji steklo je njih 13.200, 35% više nego godinu prije. Čak 95% kupljenih nekretnina u jadranskim je županijama.
Otvoren trgovački centar Supernova Križevci
ŠIRENJE
Otvoren trgovački centar Supernova Križevci
KRIŽEVCI – Supernova Grupa otvorila je u Križevcima svoj novi, ukupno 16. po redu trgovački centar u Hrvatskoj.
APN dosad zaprimio 1.505 zahtjeva za stambene subvencije
SUBVENCIJE
APN dosad zaprimio 1.505 zahtjeva za stambene subvencije
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
Godišnja hrvatska plaća za 5,5 kvadrata stana
PORAZNO
Godišnja hrvatska plaća za 5,5 kvadrata stana
ZAGREB - Godišnjom plaćom 2008. moglo se kupiti 4,4 kvadrata stana, a sada se može kupiti 5,5 kvadrata, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da su rast plaća i pad kamata lani povećali dostupnost stanova unatoč cijenama.
Rovinj: Kotarac u velikom stambeno-poslovnom projektu
PROJEKTI
Rovinj: Kotarac u velikom stambeno-poslovnom projektu

ROVINJ - U proljeće 2025. godine planiran je dovršetak poslovno-stambenog objekta na mjestu nekadašnje hladnjače od Mirne, a koja je izgrađena u prenamjenjenom zatvora iz doba Austrijskog Carstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE