GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pozitivni trendovi u građevini nastavit će se tijekom cijele 2022.

Pozitivni trendovi u građevini nastavit će se tijekom cijele 2022.
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2022 / 13:40
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova je u prosincu 2021. prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je u prosincu ubrzao u odnosu na prethodni mjesec (7,7% u odnosu na 4,5% u studenom). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 8,8% u odnosu na prosinac 2020.

U prosincu je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+8,1%) i od izgradnje na ostalim građevinama (7,2% godišnje), prema kalendarski prilagođenim indeksima (+9,1% odnosno 8,3% prema izvornim indeksima.

Objava podataka za prosinac 2021. zaokružila je statistiku za cijelu 2021. godinu. Prema izvornim indeksima, u odnosu na prosječnu stopu za 2020. godinu obujam građevinskih radova viši je za 9,4% (9,6% prema kalendarski prilagođenim indeksima). U istom vremenskom periodu je izdano 10.553 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje 2020. predstavlja rast za 12,2%. Od toga, 8.991 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. U odnosu na 2019. godinu izdano je ukupno 6,3% više građevinskih dozvola.

Prema podacima središnje banke, kod poslovnih očekivanja se u siječnju na mjesečnoj razini nastavila tendencija oporavka optimizma poslovnih subjekata u građevinarstvu, industriji i uslugama, dok su se očekivanja u trgovini pogoršala. Indeksi poslovnih očekivanja tako se nalaze vrlo blizu pretpandemijske razine.

U građevinarstvu najveći ograničavajući čimbenik kod izvođenja građevinske aktivnosti je manjak radne snage, posebice kada je riječ o izgradnji zgrada. Nedostatak radne snage u građevinskom sektoru zasigurno će biti jedan od izraženijih ograničavajućih čimbenika snažnijem zamahu razvoja u ovom sektoru.

I u ovoj godini, ali i u duljem vremenskom razdoblju očekujemo pozitivne trendove u građevinarstvu podržane nastavkom rasta potražnje za stambenim nekretninama, investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nužnom obnovom potresom pogođenih područja. Pri tome napominjemo kako naš osnovni scenarij isključuje mogućnost eskalacije/širenja rata izvan granica Ukrajine i podrazumijeva i dalje očekivanja o (relativno) solidnom gospodarskom rastu.

Tagovi: građevina, građevinske dozvole, građevinarstvo, tržište nekretnina, investicije u nekretnine
PROČITAJ I OVO
Najavljen novi krug stambenih subvencija
SUBVENCIJE
Najavljen novi krug stambenih subvencija
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u srijedu hodogram za novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
STANOVI
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
PULA - Potpuno namješten stan u potkrovlju austrougarske zgrade od 48,57 četvornih metara na Stoji prodaje se za 135.000 eura. Znači, kvadrat stana na Stoji košta 2.779 eura.
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
VILA
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio je 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, a prekršio je zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, otkrivaju BIRN i nedeljnik Vreme.
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
TREND
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
ANALIZA - Prema podacima koje je objavio DZS, u trećem tromjesečju 2022. cijene stambenih nekretnina zabilježile su ubrzanje rasta na godišnjoj razini, dok je u odnosu na razdoblje travanj-lipanj rast blago usporio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE