GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predaja zahtjeva za stambene subvencije do 19. listopada

Predaja zahtjeva za stambene subvencije do 19. listopada
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2020 / 18:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izvijestilo je u srijedu da je ponedjeljak, 19. listopada, posljednji dan za predaju dokumentacije APN-u za subvenciju kredita za kupnju kuće ili stana ili gradnju kuće.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), u sklopu petog po redu natječaja, zahtjeve je počela zaprimati 28. rujna, a prema zadnjim dodacima do sada je pristiglo 2.986 zahtjeva.

Zahtjevi koje predaju banke u ime svojih klijenata obrađuju se prema redoslijedu zaprimanja i dosad ih je obrađeno 1.130, odobreno 930, za 199 zahtjeva zatražena je dopuna, a jedan je odbijen.

Resorni ministar Darko Horvat, čija se izjava prenosi u priopćenju, ocijenio je da su mlade obitelji prepoznale tu vladinu mjeru kao kvalitetnu, a da o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno ukupno 13.011 subvencioniranih kredita, dok je u istom razdoblju rođeno više od dvije tisuće djece u obiteljima koje koriste subvenciju.

"Tako ovdje govorimo i o demografskoj mjeri. S obzirom na velik interes i u ovom pozivu, učinit ćemo sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s mjerom mogli nastaviti i u 2021. godini", izjavio je Horvat.

Do sada su provedena četiri kruga prijava za subvencioniranje kredita, zadnji u proljeće ove godine, a u tom razdoblju 8.153 obitelji svoje stambeno pitanje riješilo je kupnjom stana, 3.525 obitelji kupnjom kuće, a 1.333 izgradnjom kuće.


Prosjek godina korisnika subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 385 eura, od koje mjesečna subvencija iznosi oko 130 eura. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 69.500 eura ili 521.250 kuna, koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 21 godinu.

Država je do sada za subvencije uplatila više od 244 milijuna kuna, navode iz Ministarstva.

Efektivne kamatne stope banaka od 2,12 posto do 3,50 posto

APN je u prvoj polovici rujna sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,12 posto do 3,50 posto.

Po već ranije poznatim uvjetima, zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.

Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja prošle godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kamatne stope,
PROČITAJ I OVO
Medved: Angažirana tvrtka za postavljanje kontejnerskog naselja u Petrinji
NASELJE
Medved: Angažirana tvrtka za postavljanje kontejnerskog naselja u Petrinji
ZAGREB - Angažirana je tvrtka koja će danas početi s dobavom materijala i radovima na postavljanju stambeno-poslovnog kontejnerskog naselja u Petrinji, rekao je u utorak načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.
Horvat najavio početak rušenja najopasnijih objekata oštećenih u potresu
NAJAVE
Horvat najavio početak rušenja najopasnijih objekata oštećenih u potresu
ZAGREB - Ovoga tjedna krenut će se s rušenjem objekata koji predstavljaju najveću opasnost za građane na potresom pogođenim područjima, izjavio je u ponedjeljak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat nakon sastanka s predstavnicima građevinske struke vezano uz obnovu potresom pogođenih područja.
Putin: Ne posjedujem nikakvu palaču
REAKCIJE
Putin: Ne posjedujem nikakvu palaču
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je demantirao da je vlasnik velebne, luksuzne rezidencije, kako ga optužuje pritvoreni oporbeni čelnik Aleksej Navaljni.
Na prodaju 2.548 kvadrata gradskog zemljišta u Bloku 41a
NADMETANJE
Na prodaju 2.548 kvadrata gradskog zemljišta u Bloku 41a
BEOGRAD – Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je danas oglas o javnom nadmetanju za prodaju gradskog građevinskog zemljišta u južnom delu Bloka 41a na Novom Beogradu, poršine 2.548 metara kvadratnih.
Konstruktori: Na dijelu obnovljenih kuća uočene ogromne greške
STRUČNJACI
Konstruktori: Na dijelu obnovljenih kuća uočene ogromne greške
ZAGREB - U razornom potresu na Baniji najviše su stradale stare građevine i dio kuća koje su loše obnovljene, dok su kvalitetno građene kuće ostale sačuvane, ocijenili su građevinski konstruktori koji su obišli veći dio područja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE