GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavljen vodič za sanaciju zgrada nakon potresa u Zagrebu

Predstavljen vodič za sanaciju zgrada nakon potresa u Zagrebu
SANACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja predstavilo je u četvrtak "Vodič za aktivnosti nakon potresa" izrađen za građane i struku u svrhu sanacije oštećenih zgrada u potresu, što je prijelazno rješenje prije donošenja posebnog zakona.

Državni tajnik Željko Uhlir rekao je kako je vodič pripremljen za građane da se bolje snađu u važećim propisima dok nema posebnog zakona o obnovi.

Već je dostupan putem web stranica, dok će tiskani materijal preko upravitelja zgrada i ministarstva biti distribuiran sljedeći tjedan građanima koji će dobiti službeni pregled propisa koji su na snazi.

Za projektante su u suradnji s Komorom građevinara i Fakultetom građevinarstva napravljene izmjene tehničkog propisa za građevinske konstrukcije kako bi prije donošenja zakona mogli projektirati sanacije zgrada stradale u potresu, rekao je Uhlir.

Prilagođeni tehnički propis jučer je objavljen u Narodnim novinama, a danas je stupio na snagu.

Vezano za odluku o hitnim i nužnim popravcima koju je na prijedlog ministarstva donijela Vlada, Uhlir je rekao da je oformljena posebna ekipa kako bi se rješavali zahtjevi i brojni upiti građana.

Dosad su zaprimljene 122 prijave, od čega je 17 rješenja odobreno potpuno ili djelomično, dok je u 22 slučaja zatražena dopuna dokumentacije.

Uhlir je napomenuo da ministarstvo traži svu dokumentaciju kako bi se smanjio broj zlouporaba u situaciji kad je veliki broj zgrada oštećen.

Vezano za program energetske obnove obiteljskih kuća, podsjetio je kako je Fond za zaštitu okoliša 25. lipnja objavio javni poziv građanima s popisom dokumentacije koju trebaju pripremiti da bi se mogli 1. rujna podnijeti zahtjevi za sufinanciranje.

U proračunu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za taj je projekt osigurano 203 milijuna kuna. Država će prema planu energetsku obnovu obiteljskih kuća sufinancirati sa 60 posto.

Prvi put posebno će se tretirati građani uključeni u socijalnu pomoći pa će se njima energetska obnova financirati u cijelosti.

Tagovi: Željko Uhlir, vodič za sanaciju zgrada nakon potresa u Zagrebu, potres u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE