GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija

Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 19:21
Autor: SEEbiz
VARAŽDIN - Na današnjoj sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, jednoglasno je prihvaćen prijedlog projekta „Varteks kvart - urbana regeneracija“ te će Povjerenstvo Vladi Republike Hrvatske uputiti na usvajanje Odluku o proglašenju strateškog investicijskog projekta.

Varteks je već desetljećima u teškoj poslovnoj i financijskoj situaciji, te je negativno poslovanje financirao rasprodajom vrijedne imovine na području cijele bivše države, a prije zadnje dokapitalizacije je i prodao ili prepustio bankama najvrjedniju imovinu, robne kuće u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu. Također, nekorištene dijelove kompleksa prema ugorovu s bankama dužan je prodavati u svrhu zatvaranja preostalih kredita.

Cilj realizacije ovog projekta je održati razvoj poslovanja Varteksa d.d. i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i poboljšanje standarda građana Varaždina na način da se nekretninski potencijal postojeće lokacije kroz proces urbane preobrazbe privede novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.

Zajedno s predstavnicima varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, Operativna skupina obišla je područja obuhvata zone Varteksa radi sanacije, zaštite i očuvanje povijesnih sklopova sakralnih građevina, odnosno zadržavanja građevina za koje se predviđa sanacija ili rekonstrukcija s ciljem održivosti, daljnje vidljivosti i očuvanja graditeljske baštine. Ovo ima za cilj stvaranje pretpostavki za novu gradnju čime se postižu uvjeti za funkcionalnu urbanističku i arhitektonsku rekonstrukciju cijele zone.

Varteks nema namjeru sam ulagati u nekretninske projekte, nego samo prodati neoperativnu imovinu, čuvajući povijesno vrijedne nekretnine, a transakcije za neke čestice su u tijeku, kako su i prethodno obavijestili Zagrebačku burzu. Za ove transakcije Uprava je pribavila jednoglasno mišljenje NO, uključivo i predstavnike radnika.

Eventualno usvajanje projekta „Varteks kvart-urbana regeneracija“ ne bi direktno utjecalo na financijsku situaciju Varteksa, ali budućim kupcima bi omogućilo jednostavnije dobivanje dozvola, uz istovremenu zaštitu urbanističkog razvoja Grada Varaždina.

Tagovi: Varteks kvart - urbana regeneracija, Varteks
PROČITAJ I OVO
La Mula: Poreč dobiva veliki stambeno-poslovni kompleks vrijedan 200 milijuna kuna
INVESTICIJE
La Mula: Poreč dobiva veliki stambeno-poslovni kompleks vrijedan 200 milijuna kuna
POREČ - "La Mula" će se sastojati od prizemlja u kojem će biti oko 2500 četvornih metara poslovnih prostora, dok će se na prvoj, drugoj i trećoj etaži te galeriji na vrhu izgraditi 106 stanova, od kojih će dio biti i dvoetažan.
Zelengora gradi još jedan hotel na Zlatiboru
HOTELI
Zelengora gradi još jedan hotel na Zlatiboru
ZLATIBOR – Na sve popularnijoj srpskoj planini Zlatibor u planu je izgradnja još jednog apart hotela, koji će napraviti preduzeće Zelengora.
Cijene novih stanova u drugom polugodištu 2020. porasle 1,2 posto
STANOVI
Cijene novih stanova u drugom polugodištu 2020. porasle 1,2 posto
ZAGREB - Prosječna cijena četvornog metra prodanog novoga stana u Hrvatskoj u drugom polugodištu prošle godine iznosila je 12.643 kune, što je 1,2 posto više nego u istom razdoblju 2019., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto
INTERES
U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto
ZAGREB - U posljednjih 12 mjeseci interes za kupnju kuća u Zagrebu pao je za 10 posto, dok je istovremeno znatno porastao interes za kuće u Gorskom kotaru, Lici i Istri, pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u petak.
Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto
RAST
Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima prošle je godine u odnosu na 2019. porasla za 6,8 posto, dok je vrijednost novih narudžbi istovremeno pala za 6,9 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE