GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prije Olimpijskih igara planiran preobražaj Elizejskih poljana

Prije Olimpijskih igara planiran preobražaj Elizejskih poljana
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 08:34
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Pariz će uoči Olimpijskih igara 2024. sadnjom drveća i širenjem pješačkih zona preobraziti slavne Elizejske poljane.

Francuzi je često nazivaju 'najljepšom svjetskom avenijom', ali aktivisti se žale da su je promet i luksuzne trgovine pretvorili u bučno i elitističko područje koje 'obični' Parižani zaobilaze.

"Najpoznatiju aveniju glavnoga grada koja je u posljednjih 30 godina izgubila dosta svoga sjaja moramo ponovno učiniti čarobnom“, rekla je novinarima načelnica 8. pariškog arondismana Jeanne d'Hauteserre.

"To znači smanjenje prostora za automobile jer budućnost grada treba ići u tom smjeru“, dodala je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Plan je u skladu s ostalim nastojanjima gradske čelnice da istisne automobile iz Pariza i grad učini zelenijim, što je potez koji je podijelio stanovnike i kritičare koji tvrde da njezina politika ide prebrzim tempom.

No pristaše hvale njezine napore da smanji zagađenje i poveća zelene površine u gusto naseljenom gradu koji stanovnicima može postati nepodnošljiv prilikom sve češćih toplinskih valova.

Oko Slavoluka pobjede, koji se nalazi na vrhu Elizejskih poljana, plan je proširiti pješački prsten koji okružuje spomenik.

A na kraju dva kilometra duge avenije, pored Place de la Concorde, obnovit će se vrtovi.

"Stvorit ćemo hektar i pol zelenih površina i posaditi preko stotinu stabala“, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Grégoire.

Pariz će potrošiti 26 milijuna eura uoči Olimpijskih igara na radove koji bi trebali započeti za nekoliko tjedana.

Terase na vrhu avenije, koje turisti također vole, preuredit će belgijski dizajner Ramy Fischler, koji će nastojati “očuvati identitet i osobnost“ tog područja, rekao je.

Elizejske poljane postoje od 1670., ali je aveniju sredinom 19. stoljeća obnovio barun Haussmann, arhitekt koji stoji iza transformacije Pariza pod Napoleonom III.

Tijekom stoljeća avenija je bila 'pozornica' za slavne, ali i manje slavne trenutke francuske povijesti.

Tu su se odvijale proslave i komemoracije, ali i protesti, posebice onaj nasilnog pokreta Žutih prsluka.

Također se koristi kao ruta vojne parade na Dan Bastille 14. srpnja kojom se slavi Francuska Republika i njezine oružane snage te kao završna točka godišnje biciklističke utrke Tour de France.

Tagovi: Elizejske poljane, Slavoluk pobjede, Pariz
PROČITAJ I OVO
RC Zone Samobor: Objavljena imena prvih zakupaca
ZAKUPCI
RC Zone Samobor: Objavljena imena prvih zakupaca
SAMOBOR - RC Europe, razvojna i investicijska grupa iz Češke, objavila je početak nove faze izgradnje svog prvog projekta u Hrvatskoj – najvećeg i najmodernijeg logističkog centra RC Zone Samobor te imena prvih zakupaca, redom velikih igrača iz logističkog sektora.
Mayweather će ulagati u crnogorske hotele
NAJAVE
Mayweather će ulagati u crnogorske hotele
BUDVA - Najbolji boksač svih vremena Floyd Mayweather stigao je u Crnu Goru, gdje će investirati u hotelski biznis.
Istra je postala raj za bespravne graditelje, među njima i brojni Slovenci
FAVELE
Istra je postala raj za bespravne graditelje, među njima i brojni Slovenci
PULA - Istarska županija već duže vrijeme skreće pozornost na problem bespravne gradnje u hrvatskoj Istri, a župan Boris Miletić više je puta predlagao konkretna rješenja, pojasnili su za STA iz Istarske županije.
Trumpov zet otkrio plan ulaganja u središte Beograda i albansku obalu
OTKRIĆA
Trumpov zet otkrio plan ulaganja u središte Beograda i albansku obalu
BEOGRAD - Jared Kushner, zet i savjetnik bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući u subotu je potvrdio informaciju o planiranom ulaganju u luksuzne nekretnine u Srbiji i Albaniji, nakon što su pojedinosti projekta objavljene u članku New York Timesa, a otkrio ih je i jedan srbijanski zastupnik.
Blaži pad cijena nekretnina u velikim kineskim gradovima
TRENDOVI
Blaži pad cijena nekretnina u velikim kineskim gradovima
PEKING - Veliki kineski gradovi izvijestili su o padu cijena kuća u veljači, s umjerenim padom na mjesečnoj razini, pokazuju službeni podaci objavljeni 15. ožujka, izvijestila je Xinhua.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE