GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja kuća u SAD-u pala najniže u devet i pol godina

Prodaja kuća u SAD-u pala najniže u devet i pol godina
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2020 / 22:55
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Prodaja kuća u Sjedinjenim državama pala je u svibnju na najnižu razinu u devet i pol godina.

Time su podržana sumorna očekivanja o oštrom padu na tržištu nekretnina u drugom kvartalu, a što je uzrokovano pandemijom koronavirusa i zaključavanjem ekonomije.

Izvještaj Nacionalnog udruženja nekretnina u ponedjeljak je pokazao i najmanji godišnji rast cijena kuća u više od osam godina. Pad prodaje postojećih kuća odražavao je zatvaranje ugovora sklopljenih u ožujku i travnju, kada je gotovo cijela država bila zatvorena kako bi usporila širenje respiratornih bolesti.

Budući da su se zahtjevi za stambene kredite posljednjih tjedana povećali na najvišu razinu u jedanaest godina, usred rekordno niskih stopa hipoteke, svibanj je vjerojatno donio nanjižu razinu u kontekstu postojećeg tržišta tržište stanova. Podaci iz prošlog tjedna pokazali su snažan oporavak građevinskih dozvola u svibnju.

Ali gotovo 20 milijuna ljudi je nezaposleno, a ponuda stambenih kuća ostaje vrlo oskudna.

Prodaja postojećih kuća pala je 9,7% na sezonski prilagođenu godišnju stopu od 3,91 milijuna jedinica prošlog mjeseca, najnižu razinu od listopada 2010. To je bio treći uzastopni mjesečni pad. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će prodaja postojećih kuća u svibnju pasti za 3%, na stopu od 4,12 milijuna jedinica u svibnju.

Preprodaje kuća, koje čine oko 90% američke prodaje kuća, smanjile su se u svibnju za 26,6% na godišnjoj razini, što je najveći godišnji pad od 1982. U svibnju je na tržištu bilo 1,55 milijuna kuća koje su imale vlasnika, što je 18,8 % manje nego prije godinu dana.

Tagovi: tržište nekretnina u SAD-u, tržište nekretnina, prodaja postojećih kuća, hipoteke, stambeni krediti, građevinski sektor, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE