GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet nekretninama pada, ali cijene rastu

Promet nekretninama pada, ali cijene rastu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2021 / 08:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj cijene stambenih kvadrata i dalje rastu. I uz potrese i nesigurna gospodarska kretanja u pandemiji. No, pandemija je ipak dovela do laganog pada prodaje nekretnina.

Za obitelj Previšić iz zagrebačkog Španskog kupovina kuće ili stana s vrtom gotovo je nemoguća misija. Stanovi su većinom maleni i nemaju vrtove. Cijene su više i pitanje je koliko je jednoj obitelji moguće priuštiti si kuću ili stan u Zagrebu. A cijene nekretnina rastu i u pandemiji.

“Treba istaknuti da je taj rast cijena nekretnina prije svega uzrokovan rastom cijena novosagrađenih stanova za koje postoji posebna potražnja u gradu Zagrebu nakon potresa”, istaknuo je Dubravko Ranilović pri HGK.

Ali, promet je pao, kaže, u odnosu na prošli kvartal.

“Oni koji očekuju nekakav pad cijena – mi ga skoro ne vidimo, ali sigurno će doći do neke stabilizacije tržišta u tom smislu jer ipak su očekivanja prodavatelja bitno nerealnija od onog što se dešava u realizaciji”, kaže Ranilović.

“Te cijene rastu brže i od dohodaka i od troškova gradnje i od najmova tako da ocjenjujemo da su one sad u jednoj umjerenoj razini precijenjene u odnosu na neku razinu koja bi bila opravdana s obzirom na te ekonomske varijable koje utječu na cijene nekretnina“, izjavio je Vedran Šošić iz HNB-a za Novu TV.

Prema podacima HNB-a u Hrvatskoj je lani prodano oko 32 tisuće nekretnina, tri tisuće manje nego u godini prije pandemije. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji dvanaest tisuća, dvostruko više nego 2015. A rast cijena poticali su povoljni uvjeti financiranja, subvencije stambenih kredita, stabilnost zaposlenosti i dohodaka, rast štednje kućanstava. U Dubrovniku je pao promet, ali ne i cijene.

“Imamo nekretnine koje imaju dobre karakteristike, potražnja je tu veća od ponude, oskudica je takvih nekretnina na tržištu, a imamo i nekretnine koje imaju slabe karakteristike, one se ne mogu prodati ni po smanjenoj cijeni”, kazao je vlasnik agencije Igor Koprivica.

U Istri pak gotovo pola nekretnina kupe stranci, najviše Nijemci, Austrijanci, Slovenci. “Najviše traže male apartmane u povijesnim jezgrama, u centrima grada gdje je rentabilna nekretnina ili se može brzo prodati ili dugoročno iznajmiti, kao nekakva investicija recimo”, zaključio je Siniša Popadić iz agencije za nekretnine.

Dok se na Jadranu nadaju da će dobra turistička sezona pomoći i tržištu nekretnina, iz HNB-a upozoravaju, ako se brz rast cijena nastavi, rizici za financijsku stabilnost će jačati.

Tagovi: Vedran Šošić, Igor Koprivica, tržište nekretnina, Hrvatska narodna banka, Dubravko Ranilović
PROČITAJ I OVO
Raste prodaja građevinskog zemljišta u Srbiji
rast
Raste prodaja građevinskog zemljišta u Srbiji
BEOGRAD-Čak 73 odsto više ugovora o prodaji građevinskog zemljišta sklopljeno je tokom maja ove godine u odnosu na maj prošle i pretprošle godi
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji zemljišta
ZEMLJIŠTE
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji zemljišta
VARAŽDIN - Varteks je izvijestio da je skolio Predugovor o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu, Zagrebačka 94.
Trebinje: Rastu cijene novih stanova
STANOVI
Trebinje: Rastu cijene novih stanova
TREBINJE - U ovoj godini u Trebinju najavljena je izgradnja deset stambenih objekata sa najmanje po 50 stanova, a povećanu gradnju prati i rast cijena.
Dana holdings: Sve poslove u Belorusiji dobili smo na tenderima
REAKCIJE
Dana holdings: Sve poslove u Belorusiji dobili smo na tenderima
BEOGRAD - Odavno se nagađa o saradnji kompanija povezanih sa porodicom Karić, kao i njihovim vezama sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.
U Istri gotovo svaku drugu nekretninu kupili stranci
TRŽIŠTE NEKRETNINA
U Istri gotovo svaku drugu nekretninu kupili stranci
PULA - U godini pandemije i potresa u Hrvatskoj je prodano gotovo 32 tisuće nekretnina, samo tri tisuće manje nego 2019. i taj je pad uglavnom vezan uz priobalje i Jadranske županije, a u Istri su gotovo svaku drugu nekretninu kupili stranci, piše u subotu Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE