GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječne cijene nekretnina 6% iznad razine iz 2008.

Prosječne cijene nekretnina 6% iznad razine iz 2008.
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 08:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Indeks cijena stambenih nekretnina za prvo tromjesečje nastavio je s pozitivnim trendom.

Prema podacima koje je objavila središnja banka, u prvom ovogodišnjem tromjesečju cijene stambenih nekretnina zabilježile su rast na tromjesečnoj i godišnjoj razini. Tako je indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od siječnja do ožujka 2021. godine zabilježio rast od 0,9% u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine, nakon rasta u četvrtom tromjesečju 2020. za 6,4%, u prvom tromjesečju 2021. godišnja stopa rasta usporila je na 4,6%.

Rast na tromjesečnoj i na godišnjoj razini predvodile su stambene jedinice na Jadranu. Uz rast na tromjesečnoj razini za 4,1% u odnosu na isto razdoblje 2020. prosječna cijena stambenih objekata na Jadranu bila je viša za 5,9%. S druge strane, uz stagnaciju u odnosu na tromjesečje ranije, cijene stambenih nekretnina u Zagrebu više su u prosjeku za 3,3% na godišnjoj razini. U kategoriji Ostalo uz tromjesečni pad cijena (-3,1%) zabilježen je godišnji rast cijena stambenih nekretnina za 5,9%.

Promatrano prema strukturi novi/postojeći stambeni objekti predvodnik rasta bili su novi stambeni objekti uz 4,3% rast u odnosu na prethodno tromjesečje te 5,3% u odnosu na prvo tromjesečje 2020.

Oporavak od duboke recesije na tržištu nekretnina koja je trajala od drugog tromjesečja 2008. do drugog tromjesečja 2015., u kojoj je prosječni pad cijena nekretnina iznosio 22%, započeo je u drugoj polovici 2015. Trenutno je prosječna cijena stambenih objekata na 6% višoj razini u usporedbi s trećim tromjesečjem davne 2008. godine. Ipak treba istaknuti kako se radi o prosječnoj cijeni, a hrvatsko tržište nekretnina je visoko segmentirano s velikim razlikama u odnosu na regiju ali i mikro lokaciju nekretnina.

Rast cijena narednih tromjesečja nastaviti će se umjerenom dinamikom podržan niskim kamatnim stopama, programima Vlade i optimizma glede ekonomskog oporavka.

Tagovi: tržište nekretnina u Hrvatskoj, stanogradnja, tržište nekretnina, nekretnine, cijene stanova, stambene nekretnine
PROČITAJ I OVO
Cijene nekretnina porasle najsnažnije u posljednja dva desetljeća
RAST
Cijene nekretnina porasle najsnažnije u posljednja dva desetljeća
ZAGREB - Nekretnine u razvijenim državama su 10 posto precijenjene u odnosu na dugoročni prosjek što je najveća ekspanzija u 120 godina.
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
OBVEZNICE
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
BEOGRAD – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
U FOKUSU
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
RIJEKA - Osim dijaspore, sve više stranaca kupuje nekretnine ovdje, i to ne samo u Opatiji, Krku, Crikvenici itd. nego je i u Rijeci sve više stranaca koji ulažu.
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
REKORDI
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
FRANKFURT - Njemački osiguravatelj Allianz kupio je nedovršeni neboder visok 233 metra u Frankfurtu za 1,4 milijarde eura, što predstavlja njemački rekord, prenosi dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
TRENDOVI
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
ZAGREB - Nakon višegodišnje ekspanzije, lani se u Hrvatskoj za petinu smanjio broj prodanih poslovnih nekretnina te je pao ispod 2000.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE