GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječne cijene nekretnina 6% iznad razine iz 2008.

Prosječne cijene nekretnina 6% iznad razine iz 2008.
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 08:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Indeks cijena stambenih nekretnina za prvo tromjesečje nastavio je s pozitivnim trendom.

Prema podacima koje je objavila središnja banka, u prvom ovogodišnjem tromjesečju cijene stambenih nekretnina zabilježile su rast na tromjesečnoj i godišnjoj razini. Tako je indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od siječnja do ožujka 2021. godine zabilježio rast od 0,9% u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine, nakon rasta u četvrtom tromjesečju 2020. za 6,4%, u prvom tromjesečju 2021. godišnja stopa rasta usporila je na 4,6%.

Rast na tromjesečnoj i na godišnjoj razini predvodile su stambene jedinice na Jadranu. Uz rast na tromjesečnoj razini za 4,1% u odnosu na isto razdoblje 2020. prosječna cijena stambenih objekata na Jadranu bila je viša za 5,9%. S druge strane, uz stagnaciju u odnosu na tromjesečje ranije, cijene stambenih nekretnina u Zagrebu više su u prosjeku za 3,3% na godišnjoj razini. U kategoriji Ostalo uz tromjesečni pad cijena (-3,1%) zabilježen je godišnji rast cijena stambenih nekretnina za 5,9%.

Promatrano prema strukturi novi/postojeći stambeni objekti predvodnik rasta bili su novi stambeni objekti uz 4,3% rast u odnosu na prethodno tromjesečje te 5,3% u odnosu na prvo tromjesečje 2020.

Oporavak od duboke recesije na tržištu nekretnina koja je trajala od drugog tromjesečja 2008. do drugog tromjesečja 2015., u kojoj je prosječni pad cijena nekretnina iznosio 22%, započeo je u drugoj polovici 2015. Trenutno je prosječna cijena stambenih objekata na 6% višoj razini u usporedbi s trećim tromjesečjem davne 2008. godine. Ipak treba istaknuti kako se radi o prosječnoj cijeni, a hrvatsko tržište nekretnina je visoko segmentirano s velikim razlikama u odnosu na regiju ali i mikro lokaciju nekretnina.

Rast cijena narednih tromjesečja nastaviti će se umjerenom dinamikom podržan niskim kamatnim stopama, programima Vlade i optimizma glede ekonomskog oporavka.

Tagovi: tržište nekretnina u Hrvatskoj, stanogradnja, tržište nekretnina, nekretnine, cijene stanova, stambene nekretnine
PROČITAJ I OVO
Immofinanz će narednih tri do pet godina investirati u više od 20 maloprodajnih parkova diljem Hrvatske
INVESTICIJE
Immofinanz će narednih tri do pet godina investirati u više od 20 maloprodajnih parkova diljem Hrvatske
ZAGREB – Immofinanz, jedna od vodećih tvrtki za komercijalne nekretnine u ovom dijelu Europe, upravo u Hrvatskoj otvorila je svoj 101. maloprodajni park STOP SHOP.
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
PREPORUKE
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
ANALIZA - Izdavanje nekretnina potpada pod kategoriju najmudrijih životnih investicija - na ovaj način vi izrađujete neku vrstu sigurnosne finansijske mreže putem pasivnog priliva novca kao dodatnog izvora zarade. Međutim, neretko se javlja nedoumica oko pitanja koje su nekretnine najisplatljivije za izadavanje?
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
RAST
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u travnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 4,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine, a za 1,1 posto u odnosu na ožujak ove godine.
HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda
REAKCIJE
HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda
ZAGREB - Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pozdravili su zaključak o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, koji je Vlada donijela na sjednici u utorak, istaknuvši i da građevinari takav dokument čekaju već godinu dana.
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
STANOVANJE
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
ZAGREB - U Hrvatskoj čak 36,2 posto građana živi u prenapučenim domovima, s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u kućanstvu, što je dvostruko više od prosjeka EU u kojem 17,5 posto stanovnika živi u prenapučenim kućanstvima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE