GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječne kamatne stope na stambene kredite trenutačno iznad neto prinosa od najma

Prosječne kamatne stope na stambene kredite trenutačno iznad neto prinosa od najma
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 11:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Investiranje u nekretnine za najam, najčešći odabir Hrvata za ulaganje, izgubilo je na svojoj atraktivnosti.

Naime, prema analizi Klare Matić, voditeljica odjela za investicijske transakcije u Colliersu, trenutno su prosječne kamatne stope na stambene kredite premašile prinos od najma stana.

- Prosječne kamatne stope na stambene kredite su trenutno više od neto prinosa od najma. Kamatne stope su u prosjeku oko četiri posto, a neto prinos od najma stanova na zagrebačkom tržištu je u prosjeku oko tri posto. To znači da je investiranje u nekretnine, koristeći financijsku polugu, postalo manje atraktivno – objasnila je Klara Matić, prenosi Lider.

Prije nego što su počele rasti kamatne stope, dakle prije nešto više od godine dana, prosječna kamatna stopa na stambene kredite u Hrvatskoj iznosila je 2,26 posto, a s njezinim povećanjem na oko četiri posto došlo je do znatnog povećanja mjesečne rate kredita.

Primjerice, za kredit vrijednosti od 200 tisuća eura podignut na 20 godina prije godinu dana mjesečni anuitet iznosio je 1036 eura, dok je danas oko 175 eura veći.

Neto prinos na najam trenutno se kreće između tri i pet posto za većinu nekretnina u dugoročnom ili kratkoročnom najmu u cijeloj zemlji, gledajući omjer neto prihoda od najma i cijena nekretnina.

Dugi niz godina je neto zarada od najma (bilo dugoročnog ili kratkoročnog) bila nekoliko postotnih bodova iznad cijene novca (kamatnih stopa). Također, zadnjih par godina dogodila se i snažna aprecijacija pa su investitori u nekretnine mogli imati odličan ukupan povrat. No, brži rast cijena nekretnina od njihova najma pomrsio je tu računicu.

- S obzirom da su cijene nekretnina rasle bržim tempom od cijena najma, prinos od najma je pao. Sada još imamo i rast kamatnih stopa koji s jedne strane smanjuje atraktivnost ulaganja u nekretnine, a s druge povećava atraktivnost ulaganja u druge imovinske klase koje su da bi privukle investitore povisile svoje prinose (npr. obveznice).

Tržište nekretnina je kod nas u prijelazu iz ciklusa ekspanzije u ciklus hlađenja i nije realno očekivati daljnji visoki rast cijena/ aprecijaciju u kratkom ili srednjem roku. Stoga, očekujemo da će dio ljudi s viškom novaca u nadolazećem periodu umjesto nekretnina odabrati pasivniji oblik investiranja s istim ili višim prinosima - navela je Klara Matić.

Tagovi: stambeni krediti, kamatne stope, kamate
PROČITAJ I OVO
Ifo: Mračni izgledi za njemačku stanogradnju
SUMORNO
Ifo: Mračni izgledi za njemačku stanogradnju
BERLIN - U Njemačkoj se tamni oblaci i dalje nadvijaju nad stambenom izgradnjom jer se sve više tvrtki suočava s nedostatkom narudžbi, navodi minhenski institut Ifo.
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
ZEMLJIŠTE
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
NOVI SAD - U trećem kvartalu ove godine zemljom se u Srbiji najviše trgovalo u Vojvodini, a cijena hektara se kretala od 1.250 eura u Banatu, do 27.800 koliko je plaćeno za hektar u Srijemu, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE