GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ranilović: Usporio promet nekretnina, potražnja i dalje visoka

Ranilović: Usporio promet nekretnina, potražnja i dalje visoka
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2023 / 12:56
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Cijene na tržištu nekretnina u Hrvatskoj su stabilne i ne padaju, iako se uočavaju naznake pada prometa koji obično najavljuje promjenu trendova, rekao je u emisiji Studio 4, Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

- Pad prometa najavljuje promjenu trenda. Možda će se ipak u dogledno vrijeme dogoditi zaustavljanje rasta cijena određenih nekretnina, a s time i pad cijene nekretnina, kazao je.

- U ovom trenutku ne možemo pad zamijetiti, ali vidimo da se dosta usporio promet nekretninama, govori.

Naglašava kako su u nekim segmentima vlasnici toliko pretjerali s cijenama nekretnina i te cijene ne dotiču realne okvire i to je jedan od razloga usporavanja prometa.

Dodaje kako postoje nekretninski ciklusi. Kako kaže, svakih 7-8 godina imamo rast i pad cijena i tržišta.

- Sada očekujemo smirivanje rasta cijena, istaknuo je.

Govori kako je pao interes njemačkih državljana za kupnju nekretnina u Hrvatskoj.

- Što se tiče pada cijena stanova, primarno će se to dogoditi stanovima koji nisu zaslužili da budu na tim razinama, rekao je.

Naglašava kako će doći do korekcija cijena, prije svega do zaustavljanja rasta cijena, te da će doći do polarizacije istih.

Na pitanje kakav je odnos ponude i potražnje što se tiče stanova, Ranilović je rekao kako se potražnja još uvijek veća od ponude.

- Naš stambeni fond je loš, što se posebno vidi na Zagrebu, govori.

Dodaje kako su prosječne cijene na moru znatno veće nego na kontinentu, zato što je priobalje skoro isključivo tržište stranca.

- Svaki treći kupac nekretnina u Hrvatskoj je stranac, naglasio je te dodao kako su najčešći kupci Nijemci, zatim Austrijanci pa Slovenci.

Smatra kako bi trebao biti jedan od osnovnih segmenata stambene politike, porezna politika.

- Cijene najma su porasle, ali stanova za najam nema. Veliki nedostatak je istih. Najmu se ne pristupa sustavno i tu malo sudjeluje lokalna samouprava, kazao je.

Ranilović govori kako nikada nije podržavao projekt APN. Smatra kako je subvencija kreditom najgora opcija stoga što postoje rokovi i oni utječu na rast cijena nekretnina.

- Mi nemamo stambenu politiku. Ideja je da se do kraja godine uvede nekakva. Prepoznala se problematika, govori.

Tagovi: NEKRETNINE, POTRAŽNJA, CIJENE NEKRETNINA, DUBROVAKO RANILOVIĆ
PROČITAJ I OVO
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
STANOVI
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2022. završena gradnja 15.875 stanova, što je 26,9 posto više nego 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
STANOVI
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
BERLIN - Njemačka vlada postigla je dogovor o mjerama za rješavanje problema nedostatka stambenog prostora. Planom je predviđena veća pomoć obiteljima pri kupnji stana, ali i obustava nekih mjera energetske učinkovitosti.
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
TRENDOVI
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
ZAGREB - Cijene nekretnina demlje i dalje rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
GRAĐEVINA
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u srpnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
INICIJATIVE
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
BERLIN - Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) ponovio je svoj zahtjev za 50 milijardi eura (53,3 milijarde dolara) paketa gospodarskih poticaja za građevinarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE