GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast aktivnosti u graditeljstvu EU-a i eurozone

Rast aktivnosti u graditeljstvu EU-a i eurozone
GRAĐEVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2020 / 14:21
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Europske unije i eurozone u kolovozu su porasle za više od 2 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je na godišnjoj razini njihov pad usporio, pokazuju u ponedjeljak objavljene prve procjene Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođene građevinske aktivnosti u kolovozu su porasle za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su prema revidiranim podacima Eurostata stagnirale, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda.

U eurozoni je rast iznosio 2,6 posto u usporedbi s mjesecom ranije, u kojem je prema revidiranim podacima zabilježen njihov rast od 0,3 posto na mjesečnoj razini.

Poboljšana aktivnost u oba područja pripisuje se rastu aktivnosti u visokogradnji i niskogradnji.

U EU je aktivnost u visokogradnji na mjesečnoj razini porasla za 2,7 posto a u niskogradnji za 0,5 posto.

U eurozoni je u segmentu visokogradnje aktivnost porasla za 2,8 posto, a u niskogradnji za 0,7 posto.

Prema izvješću Eurostata, među zemljama članicama EU-a za koje su bili dostupni podaci, najveći rast građevinskih aktivnosti je zabilježila Francuska, za 4,9 posto. Slijede Slovenija i Mađarska, s rastom za 2,4 odnosno 1,9 posto.

S druge strane, najveći pad graditeljske aktivnosti na mjesečnoj razini imale su Slovačka, za 2,5 posto, Belgija, za dva posto i Češka, za 1,4 posto.

Europski statistički ured nije raspolagao podacima za Hrvatsku, napominju u izvješću.

Blaži pad na godišnjoj razini

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, građevinske aktivnosti u EU smanjene su u kolovozu za 1,5 posto. U srpnju su prema revidiranim podacima pale za 3,7 posto, pokazuje najnovije izvješće.

U području primjene zajedničke europske valute pad tih aktivnosti iznosio je 0,9 posto, nakon 3,4-postotnog pada na godišnjoj razini u srpnju, prema revidiranom podatku.

U EU su pritom aktivnosti u visokogradnji smanjene za dva posto, dok su u niskogradnji uvećane za 0,9 posto u odnosu na kolovoz lani.

U eurozoni su u visokogradnji aktivnosti pale za 1,8 posto, dok su u niskogradnji porasle za 2,3 posto.

Od zemalja za koje su bili dostupni podaci, u kolovozu je na godišnjoj razini najizraženiji pad građevinske aktivnosti zabilježen u Slovačkoj, za 18 posto. Slijede Mađarska i Poljska, s padom od 13,6 odnosno 12,1 posto.

Rast građevinske aktivnosti na godišnjoj razini ostvarile su Rumunjska, od 12,4 posto, te Slovenija i Finska, od 4,8 odnosno 2,2 posto.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, Europska unija, Eurostat, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE