GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rastu cene nekretnina na periferiji Beograda

Rastu cene nekretnina na periferiji Beograda
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 19:56
Autor: SEEbiz / Blic
BEOGRAD - Cena kvadrata u Srbiji i dalje raste, a tražnja za stanovima u velikim gradovima dodatno je ojačala. To je doprinelo daljoj stabilizaciji domaćeg tržišta nekretnina, ali i novom blagom skoku cene.

Najnoviji podaci za april pokazuju poskupljenje stanova na periferiji Beograda, ali i u drugim velikim gradovima, a najveći skok prošlog meseca je zabeležen u Nišu.

Na cenu stanova najviše utiče odnos ponude i tražnje, a stanje na tržištu je trenutno takvo da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i „gura“ vrednost kvadrata u Srbiji. Tako je, recimo, kvadrat u centru Beograda u aprilu zadržao cenu od 2.500 evra, ali je u Mirijevu dostigao 1.235 evra, što je rast od skoro 2 procenta u odnosu na mart, prenosi Blic.

Na Voždovcu kvadrat u proseku košta 1.818 evra, što je rast od jednog procenta za mesec dana, dok je na Novom Beogradu cena kvadrata 1.941 evro, ili 0,36 odsto više nego u martu, pokazuju analize o prosečnim cenama starogradnje i novogradnje oglašenih stanova na sajtu nekretnine.rs.

U Novom Sadu, u odnosu na stabilizaciju u martu, tokom aprila je zabeležen rast cena kvadrata, a posebno u Novom naselju (6 odsto) i u Grbavici, čak 7,5 odsto.

„Na osnovu oglasa u kategoriji prodaja stanova, na sajtu www.nekretnine.rs svakog meseca pratimo trend rasta i pada cene kvadrata na svim najtraženijim lokacijama najvećih gradova. U prosečnu cenu kvadrata se računaju cene stanova i u starogradnji i novogradnji, te je očekivano da u naseljima gde se više gradi novih stanova, prosečna cena bude veća“, ocenila je za „Blic Biznis“ Anita Pešić, direktor oglasnog portala Nekretnine.rs.

Ona dodaje da je važno pratiti trend cena, kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za one koji se odlučuju da svoju nekretninu stave u promet. Cene, naravno, variraju u odnosu na konkretno stanje nekretnine, opremljenost, lokaciju, razvijenost infrastrukture, blizinu prevoza, škola.

Prema podacima sa sajta nekretnine.rs u aprilu su cene stanova u Beogradu bile manje-više stabilne.

Stabilne cene nekretnina bez većih oscilacija od januara ima i Kragujevac, dok u gradu 20 km od Beograda i dalje rastu cene kvadrata – Pančevo beleži trend rasta u aprilu od skoro 4 odsto.

„Niš i dalje ima znatan skok cena nekretnina, te je na Bulevaru Nemanjića cena po kvadratu porasla više od 15 odsto u odnosu na mart, a od početka godine ukupno 30 procenata. Naselje Durlan, nakon tri meseca rasta cena, u aprilu beleži pad cene kvadrata od skoro 5 odsto“, navodi Anita Pešić.

Poznavaoci prilika ponavljaju da na tržištu nekretnina, kao i na većini drugih, vlada zakon ponude i potražnje. Pošto je u Srbiji potražnja za nekretninama veoma velika, posebno u većim gradovima, tako i cena već mesecima blago raste.

Tražnja je posebno velika u novogradnji, a upravo tu leži i potencijal za rast cena. Novom skoku cena istovremeno može kumovati i poskupljenje materijala za gradnju.

Tagovi: Beograd, periferija Beograda, Mirijevo, Novi Sad, Anita Pešić
PROČITAJ I OVO
Pula: Strani investitori grade stanove na lokaciji Nova Veruda – Vidikovac
STANOVI
Pula: Strani investitori grade stanove na lokaciji Nova Veruda – Vidikovac
PULA - Pula će uskoro biti bogatija za novo stambeno naselje jer se na Vidikovcu planira izgradnja novog kompleksa nazvanog Vidikovac Residence.
U kojoj meri izbor lokacije utiče na uspeh biznisa
LOKACIJA
U kojoj meri izbor lokacije utiče na uspeh biznisa
BEOGRAD - Onog trenutka kada vlasnik određenog biznisa krene u osvajanje tržišta, mora da bude svestan koji su aspekti njegovog okruženja važni za razvoj i utiču na pozicioniranje, iako se možda na prvi pogled ne čini tako.
APN zaprimio 3.727 zahtjeva za subvencije stambenih kredita
SUBVENCIJE
APN zaprimio 3.727 zahtjeva za subvencije stambenih kredita
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do 5. svibnja zaprimila je 3.727 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a iz agencije su u srijedu izvijestili da će u ovom krugu zahtjeve zaprimati do 14. svibnja.
Čačić potvrdio da se urušio dio terase te je oštećen zid na njegovoj nekretnini u centru Dubrovnika
POTVRDA
Čačić potvrdio da se urušio dio terase te je oštećen zid na njegovoj nekretnini u centru Dubrovnika
VARAŽDIN - Varaždinski župan Radimir Čačić potvrdio je u srijedu da se urušio dio terase te je oštećen zid na njegovoj nekretnini u centru Dubrovnika, pa je već angažiran izvođač na postavljanju skela i osiguranju tog prostora.
Dubai: Otvoren bazen na gotovo 300 m nadmorske visine
BAZEN
Dubai: Otvoren bazen na gotovo 300 m nadmorske visine
DUBAI - U novootvorenom luksuznom odmaralištu u vlasništvu Address Beach Resort and Spa u Dubaiju otvoren je impresivan bazen za goste, koji se nalazi na 77. katu, na gotovo 300 metara nadmorske visine, što je rekordna visina za jedan bazen, potvrđena i Guinnessovoj knjizi rekorda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE