GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rastu cene nekretnina na periferiji Beograda

Rastu cene nekretnina na periferiji Beograda
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 19:56
Autor: SEEbiz / Blic
BEOGRAD - Cena kvadrata u Srbiji i dalje raste, a tražnja za stanovima u velikim gradovima dodatno je ojačala. To je doprinelo daljoj stabilizaciji domaćeg tržišta nekretnina, ali i novom blagom skoku cene.

Najnoviji podaci za april pokazuju poskupljenje stanova na periferiji Beograda, ali i u drugim velikim gradovima, a najveći skok prošlog meseca je zabeležen u Nišu.

Na cenu stanova najviše utiče odnos ponude i tražnje, a stanje na tržištu je trenutno takvo da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i „gura“ vrednost kvadrata u Srbiji. Tako je, recimo, kvadrat u centru Beograda u aprilu zadržao cenu od 2.500 evra, ali je u Mirijevu dostigao 1.235 evra, što je rast od skoro 2 procenta u odnosu na mart, prenosi Blic.

Na Voždovcu kvadrat u proseku košta 1.818 evra, što je rast od jednog procenta za mesec dana, dok je na Novom Beogradu cena kvadrata 1.941 evro, ili 0,36 odsto više nego u martu, pokazuju analize o prosečnim cenama starogradnje i novogradnje oglašenih stanova na sajtu nekretnine.rs.

U Novom Sadu, u odnosu na stabilizaciju u martu, tokom aprila je zabeležen rast cena kvadrata, a posebno u Novom naselju (6 odsto) i u Grbavici, čak 7,5 odsto.

„Na osnovu oglasa u kategoriji prodaja stanova, na sajtu www.nekretnine.rs svakog meseca pratimo trend rasta i pada cene kvadrata na svim najtraženijim lokacijama najvećih gradova. U prosečnu cenu kvadrata se računaju cene stanova i u starogradnji i novogradnji, te je očekivano da u naseljima gde se više gradi novih stanova, prosečna cena bude veća“, ocenila je za „Blic Biznis“ Anita Pešić, direktor oglasnog portala Nekretnine.rs.

Ona dodaje da je važno pratiti trend cena, kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za one koji se odlučuju da svoju nekretninu stave u promet. Cene, naravno, variraju u odnosu na konkretno stanje nekretnine, opremljenost, lokaciju, razvijenost infrastrukture, blizinu prevoza, škola.

Prema podacima sa sajta nekretnine.rs u aprilu su cene stanova u Beogradu bile manje-više stabilne.

Stabilne cene nekretnina bez većih oscilacija od januara ima i Kragujevac, dok u gradu 20 km od Beograda i dalje rastu cene kvadrata – Pančevo beleži trend rasta u aprilu od skoro 4 odsto.

„Niš i dalje ima znatan skok cena nekretnina, te je na Bulevaru Nemanjića cena po kvadratu porasla više od 15 odsto u odnosu na mart, a od početka godine ukupno 30 procenata. Naselje Durlan, nakon tri meseca rasta cena, u aprilu beleži pad cene kvadrata od skoro 5 odsto“, navodi Anita Pešić.

Poznavaoci prilika ponavljaju da na tržištu nekretnina, kao i na većini drugih, vlada zakon ponude i potražnje. Pošto je u Srbiji potražnja za nekretninama veoma velika, posebno u većim gradovima, tako i cena već mesecima blago raste.

Tražnja je posebno velika u novogradnji, a upravo tu leži i potencijal za rast cena. Novom skoku cena istovremeno može kumovati i poskupljenje materijala za gradnju.

Tagovi: Beograd, periferija Beograda, Mirijevo, Novi Sad, Anita Pešić
PROČITAJ I OVO
Cijene nekretnina porasle najsnažnije u posljednja dva desetljeća
RAST
Cijene nekretnina porasle najsnažnije u posljednja dva desetljeća
ZAGREB - Nekretnine u razvijenim državama su 10 posto precijenjene u odnosu na dugoročni prosjek što je najveća ekspanzija u 120 godina.
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
OBVEZNICE
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
BEOGRAD – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
U FOKUSU
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
RIJEKA - Osim dijaspore, sve više stranaca kupuje nekretnine ovdje, i to ne samo u Opatiji, Krku, Crikvenici itd. nego je i u Rijeci sve više stranaca koji ulažu.
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
REKORDI
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
FRANKFURT - Njemački osiguravatelj Allianz kupio je nedovršeni neboder visok 233 metra u Frankfurtu za 1,4 milijarde eura, što predstavlja njemački rekord, prenosi dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
TRENDOVI
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
ZAGREB - Nakon višegodišnje ekspanzije, lani se u Hrvatskoj za petinu smanjio broj prodanih poslovnih nekretnina te je pao ispod 2000.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE