GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rastu cene nekretnina na periferiji Beograda

Rastu cene nekretnina na periferiji Beograda
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 19:56
Autor: SEEbiz / Blic
BEOGRAD - Cena kvadrata u Srbiji i dalje raste, a tražnja za stanovima u velikim gradovima dodatno je ojačala. To je doprinelo daljoj stabilizaciji domaćeg tržišta nekretnina, ali i novom blagom skoku cene.

Najnoviji podaci za april pokazuju poskupljenje stanova na periferiji Beograda, ali i u drugim velikim gradovima, a najveći skok prošlog meseca je zabeležen u Nišu.

Na cenu stanova najviše utiče odnos ponude i tražnje, a stanje na tržištu je trenutno takvo da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i „gura“ vrednost kvadrata u Srbiji. Tako je, recimo, kvadrat u centru Beograda u aprilu zadržao cenu od 2.500 evra, ali je u Mirijevu dostigao 1.235 evra, što je rast od skoro 2 procenta u odnosu na mart, prenosi Blic.

Na Voždovcu kvadrat u proseku košta 1.818 evra, što je rast od jednog procenta za mesec dana, dok je na Novom Beogradu cena kvadrata 1.941 evro, ili 0,36 odsto više nego u martu, pokazuju analize o prosečnim cenama starogradnje i novogradnje oglašenih stanova na sajtu nekretnine.rs.

U Novom Sadu, u odnosu na stabilizaciju u martu, tokom aprila je zabeležen rast cena kvadrata, a posebno u Novom naselju (6 odsto) i u Grbavici, čak 7,5 odsto.

„Na osnovu oglasa u kategoriji prodaja stanova, na sajtu www.nekretnine.rs svakog meseca pratimo trend rasta i pada cene kvadrata na svim najtraženijim lokacijama najvećih gradova. U prosečnu cenu kvadrata se računaju cene stanova i u starogradnji i novogradnji, te je očekivano da u naseljima gde se više gradi novih stanova, prosečna cena bude veća“, ocenila je za „Blic Biznis“ Anita Pešić, direktor oglasnog portala Nekretnine.rs.

Ona dodaje da je važno pratiti trend cena, kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za one koji se odlučuju da svoju nekretninu stave u promet. Cene, naravno, variraju u odnosu na konkretno stanje nekretnine, opremljenost, lokaciju, razvijenost infrastrukture, blizinu prevoza, škola.

Prema podacima sa sajta nekretnine.rs u aprilu su cene stanova u Beogradu bile manje-više stabilne.

Stabilne cene nekretnina bez većih oscilacija od januara ima i Kragujevac, dok u gradu 20 km od Beograda i dalje rastu cene kvadrata – Pančevo beleži trend rasta u aprilu od skoro 4 odsto.

„Niš i dalje ima znatan skok cena nekretnina, te je na Bulevaru Nemanjića cena po kvadratu porasla više od 15 odsto u odnosu na mart, a od početka godine ukupno 30 procenata. Naselje Durlan, nakon tri meseca rasta cena, u aprilu beleži pad cene kvadrata od skoro 5 odsto“, navodi Anita Pešić.

Poznavaoci prilika ponavljaju da na tržištu nekretnina, kao i na većini drugih, vlada zakon ponude i potražnje. Pošto je u Srbiji potražnja za nekretninama veoma velika, posebno u većim gradovima, tako i cena već mesecima blago raste.

Tražnja je posebno velika u novogradnji, a upravo tu leži i potencijal za rast cena. Novom skoku cena istovremeno može kumovati i poskupljenje materijala za gradnju.

Tagovi: Beograd, periferija Beograda, Mirijevo, Novi Sad, Anita Pešić
PROČITAJ I OVO
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
KUĆE
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
DUBLIN - Irska će osigurati 2,2 milijarde eura za popravak i obnovu kuća koje su zbog blage regulative izgrađene od nekvalitetnog građevinskog materijala, objavila je vlada.
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
ZEMLJIŠTE
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
LUXEMBOURG - Cijene obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj bile su u 2020. godini najniže u Europskoj uniji, a čelo ljestvice drži Nizozemska gdje su bile više od 20 puta veće, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.
Stranci u deset godina kupili 60.000 stanova, na redu oranice
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Stranci u deset godina kupili 60.000 stanova, na redu oranice
ZAGREB - Udio stranaca među kupcima nekretnina 2010. bio je 14 posto, a 2020. svaki je četvrti bio stranac,. Slavonija čeka srpanj 2023. kad istječe zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima.
Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina
BRIGE
Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina
FRANKFURT - Njemačka središnja banka Bundesbank izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog naglog rasta cijena nekretnina, kako u vodećim urbanim središtima tako i izvan njih.
Šesnaesti uzastopni mjesec međugodišnjeg rasta građevinskih radova
TRENDOVI
Šesnaesti uzastopni mjesec međugodišnjeg rasta građevinskih radova
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u rujnu bio je 7,9 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na kolovoz manji za 0,4 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE