GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu

RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 18:47
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Prvih 13 najskupljih stanova, po jediničnoj ceni, prodato je takodje u Beogradu na vodi, navedeno je danas u saopštenju.

Istovremeno, kada je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu plaćena je 4.452 evra za stan u ulici Kralja Petra u beogradskoj opštini Stari grad, a najviše novca za stan u starogradnji, u iznosu od 400.000 evra, izdvojeno je za stan u Francuskoj ulici u istoj opštini.

Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je takodje u Starom gradu, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora ostvarena u Ruzveltovoj ulici u opštini Palilula.

Najskuplji kvadrat garažnog prostora u novogradnji prometovan je u kompleksu Novi Dorćol, a u starogradnji u Golsvordijevoj ulici u opštini Vračar.

Kod zemljišta namenjenog za industrijsku gradnju, najveće jedinične cene ostvarene su u Valjevu i Novom Pazaru, dok su najviše ugovorene cene u Kaću, Krnješevcima i Novim Banovcima.

Kako je navedeno, najviša ugovorena cena za kuća bila je u opštini Savski venac, dok je najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta postignuta u Ugrinovcima, a najviša ugovorena cena u Somboru.

Iz RGZ su naveli da su tokom četvrtog kvartala 2020. godine javni beležnici i osnovni sudovi dostavili 44.742 ugovora.

Broj registrovanih ugovora o prometu nepokretnosti za četvrti kvartal 2020. bio je veći za 2.996 nego u istom kvartalu 2019. godine, odnosno ostvaren je rast od 9,6 odsto u onosu na isti period godinu pre.

Kako je precizirano, posmatrano po najvećim gradovima, udeo gotovinskog plaćanja u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je najveći u Kragujevcu – 80 odsto, u Beogradu i Novom Sadu je bio ujednačen – 76 odsto i 77 odsto, dok je u Nišu bio nešto niži – 71 odsto.

Istovremeno, i u ostalim oblastima Srbije značajniji je bio udeo gotovinskog plaćanja u odnosu na finansiranje iz kredita.

U poredjenju sa četvrtim kvartalom 2019. godine, u Beogradu i Novom Sadu je način plaćanja bio gotovo identičan, dok je u Nišu udeo gotovinskog plaćanja smanjen za 11 odsto, a u Kragujevcu za jedan procenat.

Na osnovu registrovanih ugovora, ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je veći od 1,3 milijarde evra, a najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima odnosio se na promet stanova – 54 odsto.

Na mesečnom nivou, u četvrtom kvartalu 2020. godine najviše su prometovani stanovi i to sa blizu 4.000 mesečnih kupoprodaja.

U ukupnom prometu nepokretnosti stanovi su u četvrtom kvartalu učestvovali sa udelom od 29 odsto, što predstavlja povećanje od jedan odsto u odnosu na učešće u prethodnom kvartalu i smanjenje od tri odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Gledano po gradovima, u odnosu na prethodni kvartal udeo stanova u ukupnom prometu nepokretnosti u Beogradu veći je za 1,4 odsto u Nišu za 2,4 odsto, Novom Sadu za 0,4 odsto, dok je u Kragujevcu u padu za 2,8 odsto.

Na mesečnom nivou, u četvrtom kvartalu 2020. godine prometovano je blizu 2.000 stambenih objekata, što je više za 21,7 odsto nego u istom periodu godinu pre.

Promet vikendica bio je, u odnosu na treći kvartal prošle godine , manji za 29,5 odsto, dok je u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine promet vikendica bio veći za 42,1 odsto.

Na mesečnom nivou, u četvrtom kvartalu 2020. godine realizovano je oko 2.200 kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta.

Promet poljoprivrednog zemljišta je, u odnosu na treći kvartal 2020. bio u porastu od 5,3 odsto, što čini povećanje udela u ukupnom prometu od jedan odsto.

Gledano po gradovima, u Beogradu i Nišu je zabeleženo smanjenje učešća poljoprivrednog zemljišta u ukupnom prometu nepokretnosti od 0,8 odsto, odnosno 0,2 odsto, dok je u Novom Sadu i Kragujevcu učešće poljoprivrednog zemljišta u ukupnom prometu nepokretnosti uvećano za 0,4 odsto, odnosno 0,1 odsto.

U odnosu na isti kvartal 2019. godine, učešće poljoprivrednog zemljišta u ukupnom prometu smanjeno je za 3,3 procenta.

Na mesečnom nivou, u četvrtom kvartalu 2020. godine ostvareno je 2.600 kupoprodaja gradjevinskog zemljišta, naveli su iz RZS.

Gradjevinsko zemljište učestvuje u ukupnom prometu nepokretnosti sa 19 odsta, što predstavlja smanjenje od jedan odsto u odnosu na učešće u trećem kvartalu 2020,

Iz RZS su precizirali da je u Nišu, Novom Sadu i Beogradu zabeleženo smanjenje učešća prometa gradjevinskog zemljišta u odnosu na ukupan promet nepokretnosti i to od dva odsto, 0,3 odsto, odnosno 1,6 procenata, dok je u Kragujevcu zabeleženo povećanje učešća od 1,6 odsto.

Iako je obim prometa gradjevinskog zemljišta bio u blagom padu u odnosu na treći kvartal 2020. godine, u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine obim prometa bio je u porastu 52,9 odsto, navedeno je u saopštenju.

Tagovi: cene nekretnina u Srbiji, Beograd na vodi, Republički geodetski zavod, Beograd, Savski venac, Dorćol, Vračar
PROČITAJ I OVO
Desetogodišnji projekt novih katastarskih izmjera koštat će tri milijarde eura
IZMJERE
Desetogodišnji projekt novih katastarskih izmjera koštat će tri milijarde eura
ZAGREB - Više od tri milijarde kuna stajat će desetogodišnji projekt novih katastarskih izmjera oko 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta diljem Hrvatske, a trenutačno je samo 20-ak tvrtki u nas ovlašteno za taj posao, piše u nedjelju Jutarnji list.
Vanđelić: U ponedjeljak javni poziv za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada
NAJAVE
Vanđelić: U ponedjeljak javni poziv za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada
ZAGREB - Ravnatelj Fonda za obnovu od potresa Damir Vanđelić najavio je da će u ponedjeljak raspisati Javni poziv za iskazivanje interesa građana pogođenih potresom, za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.
Kolovoz je bio petnaesti uzastopni mjesec rasta obujma građevinskih radova
RAST
Kolovoz je bio petnaesti uzastopni mjesec rasta obujma građevinskih radova
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u kolovozu bio je 10,8 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na srpanj veći za 3,7 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
FBI pretražuje nekretnine povezane s Deripaskom
ISTRAGA
FBI pretražuje nekretnine povezane s Deripaskom
ZAGREB - Agenti FBI-a pretražuju nekretnine u Americi povezane s ruskim multimilijarderom Olegom Deripaskom, prenijele su u utorak agencije.
Fond za zaštitu okoliša: Zbog tehničkih poteškoća sustav ePrijave nije dostupan
PROBLEMI
Fond za zaštitu okoliša: Zbog tehničkih poteškoća sustav ePrijave nije dostupan
ZAGREB - Iz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u četvrtak su izvijestili da ima tehničkih poteškoća sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća koje je trebalo početi jutros te su se ispričali građanima što sustav ePrijave nije dostupan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE