GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RGZ: Promet nekretnina veći za četvrtinu, novca više za 40%

RGZ: Promet nekretnina veći za četvrtinu, novca više za 40%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2021 / 17:58
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Na tržištu nepokretnosti Srbije tokom marta zabeležen obim prometa za četvrtinu veći nego u februaru, a vrednost sklopljenih ugovora je veća za skoro 40 procenata, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

U poređenju sa martom 2020. godine može se zaključiti da su svi parameti kojim se tržište nepokretnosti opisuje skoro duplirani, navodi RGZ.

RGZ-u je tokom marta dostavljeno 14.458 ugovora o prometu nepokretnosti, što je za 23,9 procenata više u odnosu na februar, i 93,9 posto više nego u martu 2020. godine.

Obim prometa na nivou Srbije u martu veći je u odnosu na februar za 27,5 procenata.

Najveće povećanje broj ugovora o prometu nepokretnosti zabeleženo je u regionu Beograda (37,1 procenata), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji – 28,8 odsto, Južnoj i Istočnoj Srbiji – 23 odsto i u Vojvodini gde je povećanje bilo 21,6 odsto.

Gledano na nivou većih gradova, najveće povećanje u obimu prometa u odnosu na februar bilo je u Gradu Beogradu – 37,1 odsto, zatim u Nišu – 34,2 odsto, i Novom Sadu – 20,4 odsto, dok je u Kragujevcu zabeleženo smanjenje od 3,5 odsto.

RGZ navodi da je u martu 84 procenata prometa nekretnina realizovano gotovinskim plaćanjem.

Gledano po regionima, gotovinsko plaćanje prometa nepokretnosti bilo je najzastupljenije sa po 90 procenata u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, i Južnoj i istočnoj Srbiji, a najmanje u Gradu Beogradu gde su tri od četiri nekretnine plaćene gotovinski.

U martu je zabeleženo povećanje učešća finansiranja prometa stanova iz kreditnih sredstava za dva procenta u odnosu na februar.

Količina novca na tržištu nekretnina u martu na nivou Srbije iznosila je oko 567,1 miliona evra, u čemu je tržište nepokretnosti Grada Beograda bilo preko polovine, a Vojvodina nešto ispod četvrtine.

U poređenju sa februarom ukupan obim novčanih sredstava bio je veći za 38,6 procenata, a u odnosu na isti mesec prethodne godine za 91 odsto.

Tokom marta promet zemljišta povećan je za 22,5 procenata, dok je ukupan promet objekata veći je za 29 procenata u odnosu na februar.

Najveće povećanje od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, slede vikendice sa povećanjem od 68,3 posto i poljoprivredni objekti sa povećanje od 50 procenata.

Tokom marta zabeleženo je povećanje prometa posebnih delova objekata za 39,1 procenat.

Tagovi: Republički geodetski zavod, tržište nekretnina, Beograd na vodi, Beograd, Novi Sad, cene stanova, cene kuća, cene nekretnina u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE