GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rotterdam dobio pješačku stazu na krovu budućnosti

Rotterdam dobio pješačku stazu na krovu budućnosti
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2022 / 08:13
Autor: SEEbiz / H
ROTTERDAM - Stanovnici jedne od najgušće naseljenih zemalja na svijetu Nizozemske odlučili su pokazati kako se krovovi građevina mogu prenamijeniti pa su na jednoj izgradili stazu za pješake koja nudi brojne sadržaje i seli život grada na nove visine.

Udruga "Rooftop Days" sa sjedištem u lučkome gradu Rotterdamu izgradila je pješačku stazu koja povezuje krovove trgovačkih centara u središtu grada, želeći tako pokazati kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati.

Članovi udruge brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pješačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorištene prostore u najvećoj europskoj pomorskoj luci.

"Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada", rekao je AFP-u direktor organizacije "Rooftop Days", Leon van Geest, ističući da se zasad "koriste samo tri posto punog potencijala ravnih krovova Rotterdama".

Jarkonarančasta pješačka staza duga je oko 600 metara, a dionica toga "zračnog mosta" povezuje gradski 'Svjetski trgovački centar' s jednom robnom kućom na visini od 29,5 metara.

Duž šetnice, koja će biti otvorena do 24. lipnja, nalaze se manje vjetroturbine, solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za slijetanje dronova.

Daju li gradske vlasti zeleno svjetlo za ovo selo na krovu budućnosti, organizatori će ondje posaditi i usjeve te izgraditi manje kuće od održivih materijala.

Jedinstvena prilika

Poznato je da otprilike trećina Nizozemske leži ispod razine mora koja je iz godine u godinu sve veća, zbog čega je ta zemlja postala svjetski lider u prilagodbi na klimatske promjene.

Hitno djelovanje za Nizozemce je još nužnije s obzirom na to da je riječ o jednoj od najgušće naseljenih zemalja u svijetu. Na površini od 41.526 km2 živi 17 milijuna stanovnika, a to znači 401 stanovnik po km2.

Po gustoći naseljenosti ispred Nizozemske su samo Monaco, Vatikan, Malta i San Marino.

Rotterdam je u Drugome svjetskom ratu bio sravnjen sa zemljom, nakon čega je temeljito obnovljen, a sada je taj grad svojevrsni pionir kada je posrijedi korištenje krovnih prostora. Zasad ih je iskorišteno samo oko 1,8 posto.

Transformacija grada mogla bi potrajati desetljećima, ali Van Geest kaže kako je "uvjeren da će to postati stvarnost". S obzirom na to da je nizozemsko stanovništvo sve urbanije, "prostor u gradovima postaje rijetka roba, pa ćemo morati iskoristiti krovove", pojasnio je.

Čini se da i stanovnici grada uživaju u promjeni perspektive.

"Ovo je jedinstvena prilika da se Rotterdam vidi s visine", zadovoljno kaže 69-godišnji stanovnik grada Harry Schouten.

Višenamjenski krovovi

Manifestacija Rooftop Days" održava se već šest godina, a posljednje inovacije prikazuju neke od najuspješnijih ideja o budućnosti prilagođenoj klimi.

Među njima je "Rooftop Field" (Polje na krovu). Na području od 1000 četvornih metara šestoga kata jedne zgrade uzgajaju se povrće, voće i jestivo cvijeće.

Jedna od glavnih namjena krova je skladištenje vode, s obzirom na to da klimatske promjene čine sezonske količine oborina sve nepredvidivijima.

"Na ovome krovu već možemo uskladištiti oko 60.000 litara vode", otkrio je Van Rinsum.

Dio ondje uzgojenih proizvoda dostavlja se roterdamskim restoranima, a restoran otvoren tik do 'krovnog polja' pokazao se iznimno popularnim.

Tagovi: Rotterdam, Rooftop Days, Leon van Geest
PROČITAJ I OVO
Općini Bedekovčina odobren program zaštite i očuvanja Dvorca Poznanovec
ZELENO SVJETLO
Općini Bedekovčina odobren program zaštite i očuvanja Dvorca Poznanovec
BEDEKOVČINA - Općini Bedekovčina Ministarstvo kulture odobrilo je program zaštite i očuvanja Dvorca Poznanovec te će program sufinancirati u iznosu od 50.000,00 HRK.
Promet nekretninama raste, stanovi sve skuplji: Svaki drugi stan kupuje se za gotovinu
STANOVI I INFLACIJA
Promet nekretninama raste, stanovi sve skuplji: Svaki drugi stan kupuje se za gotovinu
RIJEKA – Inflacija sve više poprima oblik galopirajuće, sa zasad službeno izmjerenih 10,8 posto na godišnjoj razini, te najviše pogađa građane s najnižim primanjima jer je udio nužnih dobara u njihovoj košarici veći nego kod građana čija su primanja viša, a upravo su te osnovne namirnice najviše poskupjele.
Immofinanz će narednih tri do pet godina investirati u više od 20 maloprodajnih parkova diljem Hrvatske
INVESTICIJE
Immofinanz će narednih tri do pet godina investirati u više od 20 maloprodajnih parkova diljem Hrvatske
ZAGREB – Immofinanz, jedna od vodećih tvrtki za komercijalne nekretnine u ovom dijelu Europe, upravo u Hrvatskoj otvorila je svoj 101. maloprodajni park STOP SHOP.
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
PREPORUKE
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
ANALIZA - Izdavanje nekretnina potpada pod kategoriju najmudrijih životnih investicija - na ovaj način vi izrađujete neku vrstu sigurnosne finansijske mreže putem pasivnog priliva novca kao dodatnog izvora zarade. Međutim, neretko se javlja nedoumica oko pitanja koje su nekretnine najisplatljivije za izadavanje?
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
RAST
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u travnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 4,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine, a za 1,1 posto u odnosu na ožujak ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE