GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusi i Ukrajinci podižu cene najma stanova u centru Beograda

Rusi i Ukrajinci podižu cene najma stanova u centru Beograda
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2022 / 10:59
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Pored neuravnotežene ponude i potražnje na domaćem tržištu nekretnina, pojavio se i novi trend koji dodatno diže, uveliko visoke, cene najma stambenog prostora u Beogradu.

Naime, sa izbijanjem sukoba između Rusije i Ukrajine, veliki broj stanovnika i jedne i druge zemlje počeo je da se seli širom Evrope, i naša prestonica je jedna od lokacija na kojoj su počeli da se nastanjuju, makar privremeno, piše Blic.

Naime, kako se radi o platežno sposobnim pojedincima i porodicama, trenutne cene na domaćem tržištu im ne predstavljaju prepreku te su spremni da plate i mnogo više od oglašenih cena samo kako bi osigurali da će stanodavci njih odabrati. Tako ima slučaja da se stan koji se do pre par dana izdavao za 400 evra, sada izdaje i za duplo, a kako ističu iskusni učesnici sa tržišta, ako se trend nastavi on može trajno uticati na cene kvadrata.

Da je situacija stvarno takva potvrđuje za „Blic“ vođa prodajnog tima oglasnog portala Nekretnine.rs, Jelena Davidović, koja kaže da „je jedna od aktuelnih na tema na tržištu spremnost Rusa i Ukrajinaca da plate veću cenu zakupa“.

Ona ističe da "zbog aktuelne krize u Ukrajini veliki broj Rusa napušta svoju zemlju i Srbija je jedna od zemalja za koju se odlučuju. To je i uticalo na rast potražnje a samim tim i na povecanje cene kvadrata".

"Tako da u poslednje vreme stvarno imamo situacije gde stanodavci iseljavaju postojeće stanare sa ciljem da privuku Ruse i postignu veće cene zakupa. Jedan primer govori da stan koji su vlasnici izdavali po ceni od 400 evra, Rusi sada plaćaju i do 750", navodi Davidović.

Ona navodi da se u pojedinim slučajevima na oglase za stanove na centralnim lokacijama u Beogradu, ponekad javi više Rusa od domaćih zakupaca.

Prema aktuelnoj ponudi oglasa na portalu Nekretnine.rs, asda nekretnine za koje se najviše interesuju stanovnici Rusije i Ukrajine se kreću od 300 do nekoliko hiljada evra.

Oni uglavnom gledaju luksuzne stanove, te ih traže po luksuznim lokacijama. Na Dedinju na primer najam stanova ide i do 3.000 evra mesečno. Na Senjaku stan površine 103 kvadrata je oglašen za iznajmljivanje po ceni od 1.600 evra.

U slučaju Beograda na vodi manji stanovi od oko 60 kvadrata koštaju mesečno oko 1.350 evra, dok oni veći od 105 kvadrata se kreću oko 2.200 evra mesečno.

Tagovi: Beograd, cene najma stanova, Jelena Davidović, Nekretnine.rs, Rusi, Ukrajinci
PROČITAJ I OVO
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
STANOGRADNJA
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
SARAJEVO - Stanogradnja na jenjava u Bosni i Hercegovini uprkos visokoj inflaciji i skoku cijena građevinskog materijala.
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
FINALIZACIJA
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
PODGORICA - Izraelska tvrtka BIG Shopping Centers završila je akviziciju Delta City Mall Podgorica u Crnoj Gori za 95 miliona eura.
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
PLANOVI
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
BEOGRAD - Kompanija MPC Properties priprema projekat rekonstrukcije šoping centra Ušće, koji će, kako se navodi, funkcionalno obogatiti ponudu i osvežiti vizuelni karakter objekta, piše portal Beobuild.
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
REGULATIVA
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
ZAGREB - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno nam je iz više izvora u graditeljskoj branši.
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
NOVO RUHO
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
ZAGREB - Nakon nešto više od dvije godine radova na rekonstrukciji i preuređenja u investiciji vrijednoj oko 15 milijuna eura, sinoć je predstavljeno novo, osvježeno izdanje Centra Kaptol, prvog premium lifestyle i shopping centra u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE