GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci imaju čak 110.000 nekretnina u Hrvatskoj

Slovenci imaju čak 110.000 nekretnina u Hrvatskoj
MOTIVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 08:36
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Slovenija je, kako je poznato, sa zadrškom reagirala na hrvatsko otvaranje granica za državljane EU-a s gospodarskim i neodgodivim osobnim razlozima, upozoravajući da se još puno toga treba definirati, a liberalizaciju potvrditi i slovenska Vlada.

Očekuje se da bi put Hrvatske prvi trebali upravo Slovenci, vlasnici vikendica na Jadranu, s obzirom da podaci govore kako u Hrvatskoj ima oko 110 tisuća privatnih nekretnina u vlasništvu slovenskih državljana, piše Novi list.

S ulaskom Hrvatske u EU, sukladno pravu reciprociteta i drugi Europljani su mogli kupovati nekretnine na Jadranu, što su mnogi i učinili. Koliki je udio takozvanog nekomercijalnog smještaja u ukupnom turističkom godišnjem prometu u Hrvatskoj, pokazuju podaci e-visitora Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Lani je u komercijalnom smještaju, dakle, klasičnom turističkom smještaju, hotelima, kampovima i kod iznajmljivača, ostvareno 19,6 milijuna dolazaka turista, a u nekomercijalnom smještaju je registrirano više od pola milijuna vikendaša.

Za usporedbu, Hrvatsku je lani pohodilo oko 540 tisuća nautičara. No, podaci su zanimljiviji kada se pogleda broj ostvarenih noćenja. Komercijalni smještaj lani je ostvario 91,9 milijuna, nautika 3,6 milijuna, a nekomercijalni smještaj 13,1 milijun noćenja, odnosno čak 12 posto ukupnog fizičkog prometa mjerenog u noćenjima.

Što se tiče Kvarnera, prema podacima županijske Turističke zajednice (TZ), registrirano je blizu 30 tisuća nekomercijalnih objekata.

- Riječ je o objektima u kojima imamo preko 138 tisuća osnovnih i 6.700 pomoćnih kreveta, pojasnila je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera, dodajući kako trenutno postoje zabilježena noćenja u 700 nekomercijalnih objekata.

Neke destinacije doista imaju jako velik udio nekomercijalnog smještaja. Tako je primjerice lani na otoku Krku, koji nosi i najveći udio u županijskom turističkom prometu, bilo blizu pet milijuna komercijalnih, ali i gotovo dva milijuna nekomercijalnih noćenja.

Majda Šale, direktorica Turističke zajednice otoka Krka, rekla nam je kako su u 2019. na Krku u nekomercijalnom smještaju imali preko 50 tisuća dolazaka.

- Na otoku Krku je u nekomercijalnom smještaju evidentirano preko 47 tisuća osnovnih kreveta te oko 5.600 pomoćnih. I u njima je lani ostvareno gotovo dva milijuna noćenja. Tu govorimo o kućama za odmor, stanovima za odmor i slično, a koje koriste njihovi vlasnici te članovi njihove uže obitelji, kao i prijatelji, rekla je direktorica TZ-a otoka Krka.

Među vikendašima, odnosno vlasnicima nekretnina na otoku, najviše ima Slovenaca, i to najviše na području Dobrinjštine. Otkako je Hrvatska postala članica EU-a, među vlasnicima nekretnina ima i sve više Nijemaca, Austrijanaca, Talijana, Čeha, Mađara, Britanaca.

- Prema destinacijama, na otoku je po nekomercijalnom smještaju najjača Malinska, potom slijedi Dobrinj koji ima puno kuća za odmor, zatim grad Krk, Omišalj, Punat, Baška i Vrbnik. Govorimo, dakle, o lanjskoj godini. Prosječnu popunjenost je teško pratiti jer se vlasnici registriraju sukladno paušalu od 15. lipnja do 15. rujna, pa se tu uzima neki prosjek.

Ali se zna koliko u prosjeku na Krku borave prijatelji, dakle, kategorija u koju ne ulaze vlasnici objekata i njihova uža rodbina. Riječ je, naime, o prosječnom boravku od 15 dana, dakle dva tjedna, dodala je Šale, pojasnivši kako je samo prijatelja na Krku lani bilo preko sedam tisuća, a ostvarili su preko 112 tisuća noćenja.

Nekomercijalni smještaj ustvari se često smatra i svojevrsnom sivom zonom, s obzirom da je dobrim dijelom tržište koje funkcionira na emitivnim tržištima, ali se ne evidentira kao komercijalni smještaj. Dakle, čisti novac koji odlazi izvan Hrvatske.

Vikendaši ipak moraju plaćati boravišnu pristojbu, i to u paušalnom iznosu, umanjenu za 70 posto, dok prijatelji plaćaju boravišnu pristojbu po noćenju. Isto tako vlasnici vikendica plaćaju porez na vikendicu, dakle nekretninu, ali nisu obveznici turističke članarine i ostalih davanja koje imaju iznajmljivači.

Tagovi: tržište nekretnina, slovenski turisti, otok Krk, Malinska, Vrbnik, Dobrinj, Baška
PROČITAJ I OVO
Fond za zaštitu okoliša: Zbog tehničkih poteškoća sustav ePrijave nije dostupan
PROBLEMI
Fond za zaštitu okoliša: Zbog tehničkih poteškoća sustav ePrijave nije dostupan
ZAGREB - Iz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u četvrtak su izvijestili da ima tehničkih poteškoća sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća koje je trebalo početi jutros te su se ispričali građanima što sustav ePrijave nije dostupan.
Istarska županija postala vlasnik domova za starije u Puli, Novigradu i Raši
DOMOVI
Istarska županija postala vlasnik domova za starije u Puli, Novigradu i Raši
PULA - Svečanim potpisivanjem ugovora o prijenosu prava (su)vlasništva, koji su potpisali istarski župan Boris Miletić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar, Istarska županija u utorak je postala vlasnik triju domova za starije u Puli, Novigradu i Raši, čiji je i osnivač.
U kolovozu 8,9 posto više građevinskih dozvola nego lani
GRAĐEVINA
U kolovozu 8,9 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj su u kolovozu izdane 804 građevinske dozvole, što je 8,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).
Cijene stambenih objekata 6,5 posto više nego lani
TREND
Cijene stambenih objekata 6,5 posto više nego lani
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine bile su za 6,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Dva faktora utječu na rast cijena nekretnina u Zagrebu
RAST CIJENA
Dva faktora utječu na rast cijena nekretnina u Zagrebu
ZAGREB - Zagreb je jedno od najposjećenijih turističkih odredišta u Hrvatskoj stoga je bio idealan grad za iznajmljivanje dnevnih apartmana, ali i za visoke cijene nekretnina, naročito u središtu metropole.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE