GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Rast ulaganja u stanove unatoč pooštrenim uvjetima financiranja

Slovenija: Rast ulaganja u stanove unatoč pooštrenim uvjetima financiranja
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2024 / 14:07
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U Sloveniji je rast privatnih stambenih investicija u posljednje dvije godine ostao visok, unatoč zaoštravanju uvjeta financiranja, prema nalazima Banke Slovenije.

Posebno je na to potaknuo očekivani rast cijena nekretnina, piše središnja banka u najnovijem pregledu makroekonomskih kretanja s prognozama.

Investicijska aktivnost ostala je relativno povoljna, dok su ostale privatne investicije zabilježile izrazito usporavanje, što obično prati restriktivnu monetarnu politiku. Rast stambenih investicija, zajedno s državnim, potaknuo je građevinsku aktivnost u Sloveniji. Prema analitičarima, to je najviše pridonijelo rastu realnog bruto domaćeg proizvoda u prošloj godini.

Ponuda se tome nastavlja polako prilagođavati. Zadržava se prekomjerna potražnja na tržištu nekretnina, a time i relativno visok rast cijena, napisali su. Kako su objasnili, kretanje stambenih investicija negativno je povezano s korisničkim troškovima kapitala, koji pokazuju odnos kamatne stope na kredite za stambena ulaganja i rasta cijena stambenih nekretnina.

Nakon 2015. godine visok rast cijena nekretnina kontinuirano je smanjivao korisničke troškove kapitala, što se nastavilo i u razdoblju rasta kamatnih stopa. One su smanjile investicijsku aktivnost između 2021. i 2023., dok ju je doprinos očekivanog rasta cijena nekretnina povećao i više nego kompenzirao učinak lošijih uvjeta financiranja.

„Doprinos kamatne stope na kredite smanjio je investicijsku aktivnost od 2021. do kraja 2023., s druge strane, u tom je razdoblju doprinos očekivanog rasta cijena nekretnina porastao i više nego kompenzirao učinak lošijih uvjeta financiranja. Troškovi korisnika kapitala tako su ostali ispod prosjeka prije pandemije, unatoč značajnom pooštravanju monetarne politike", navode analitičari Banke Slovenije.

Kako su također utvrdili, kućanstva u Sloveniji raspolažu znatnim viškom ušteđevine, ali njihov sastav i raspodjela bogatstva pokazuju ograničen utjecaj na potrošnju u sljedeće tri godine.

Do kraja 2023. godine, prema njihovim procjenama, višak štednje kućanstava dosegnuo je oko pet milijardi eura, odnosno oko 15 posto prosječnog godišnjeg raspoloživog dohotka. Na početku pandemije covida-19 višak imovine uglavnom se očitovao u višku bankovnih depozita, no na kraju 2023. godine ta se imovina uglavnom održava znatno nižom zaduženošću stanovništva i stambenim investicijama.

U trećem kvartalu 2023. gornjih 10 posto kućanstava posjedovalo je oko 26 posto procijenjenog neto viška bogatstva, a donja polovica kućanstava držala je 15 posto tog bogatstva. Višak štednje uglavnom je koncentriran u najbogatijim kućanstvima s relativno nižom graničnom sklonošću potrošnji, što ukazuje na njihov ograničeni potencijal za veću potrošnju nego što je inače predviđala Banka Slovenije.

Tagovi: STANOVI, STANOGRADNJA, NEKRETNINE, SLOVENIJA
PROČITAJ I OVO
Nevjerojatne cijene garaža u hrvatskim gradovima
GARAŽE
Nevjerojatne cijene garaža u hrvatskim gradovima
ZAGREB - Da su stanovi u Hrvatskoj iznimno poskupjeli i nije neka novost, no manje je poznato da su i obične garaže danas dostigle donedavne cijene stanova.
Cene stanova u Srbiji u prvom kvartalu povećane 4,74%
STANOVI
Cene stanova u Srbiji u prvom kvartalu povećane 4,74%
BEOGRAD - Cene stanova u Srbiji u prvom tromesečju ove godine više su za 4,74 odsto u odnosu na isti period 2023. godine dok su u poređenju sa četvrtim tromesečjem prošle godine veće za 0,78 odsto, objavio je u subotu Republički geodetski zavod (RGZ).
Hektar oranice u godinu dana prosječno poskupio za 740 eura
ZEMLJIŠTE
Hektar oranice u godinu dana prosječno poskupio za 740 eura
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Republici Hrvatskoj u 2023. godini iznosila je 4.440 eura po hektaru, što je 740 eura više nego 2022. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cijenama određenih kategorija poljoprivrednog zemljišta - oranica, livada i pašnjaka.
U travnju izdano 12,8 posto više građevinskih dozvola nego lani
RAST
U travnju izdano 12,8 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju izdano 1.096 građevinskih dozvola, što je 12,8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, objavljeni u petak.
Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova
STANOGRADNJA
Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova
LJUBLJANA - U Sloveniji se lani gradilo oko 14.100 stanova, od kojih je do kraja godine završeno oko 4.900 stanova. 15 posto više nego lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE