GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Snažan rast broja građevinskih dozvola

Slovenija: Snažan rast broja građevinskih dozvola
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 12:21
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U svibnju su vlasti izdale 553 građevinske dozvole za zgrade, ili 26 posto više nego u travnju. Prema Državnom uredu za statistiku, za stambene zgrade izdano je 246 ili 19 posto više, a za nestambene 307 posto, što je 33 posto više. U usporedbi s prošlom godinom izdano je 41 posto više građevinskih dozvola.

U svibnju je iz godine u godinu izdano 15 posto više građevinskih dozvola za stambene zgrade i 73 posto više za nestambene zgrade. Visok rast posljedica je epidemije covida-19, jer su upravne jedinice u travnju prošle godine obavljale samo hitne poslove, objasnio je Državni zavod za statistiku (SURS).

U odnosu na svibanj 2019. (prije epidemije), u petom mjesecu ove godine izdano je četiri posto više; 17 posto više izdano je za stambene zgrade, a pet posto manje za nestambene zgrade.

Građevinske dozvole izdane za zgrade u svibnju predviđale su izgradnju 410 stanova, što je 61 posto više nego što je planirano s građevinskim dozvolama izdanim u svibnju prošle godine, tijekom prvog vala epidemije, a 50 posto više od planiranog. dozvole izdane u svibnju 2019.

U svibnju 2009. u jednosobnim zgradama planirano je osam posto više stanova nego u svibnju prošle godine i 14 posto više nego u svibnju 2019. U svibnju 2021. planirano je 140 više stanova u višestambenim zgradama (292 posto više) nego u Svibanj prošle godine i 113 stanova više. (151 posto više) nego u svibnju prošle godine.

S građevinskim dozvolama izdanim u svibnju ove godine, većina stanova planira se u koruškoj statističkoj regiji: 90 ili 22 posto svih. Jedno manje, 89 stanova, planirano je u osrednjeslovenskoj statističkoj regiji. Prema statističarima, slijedi gorenjska statistička regija, u kojoj je planirana 61 nastamba.

U ostalim regijama, s građevinskim dozvolama izdanim u svibnju ove godine, planira se manje stanova, od čega najmanje šest u zasavskoj statističkoj regiji. U svibnju nisu planirani novi stanovi u posavskoj statističkoj regiji.

Tagovi: građeviinske dozvole, Slovenija, stanogradnja, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
STANOGRADNJA
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
SARAJEVO - Stanogradnja na jenjava u Bosni i Hercegovini uprkos visokoj inflaciji i skoku cijena građevinskog materijala.
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
FINALIZACIJA
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
PODGORICA - Izraelska tvrtka BIG Shopping Centers završila je akviziciju Delta City Mall Podgorica u Crnoj Gori za 95 miliona eura.
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
PLANOVI
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
BEOGRAD - Kompanija MPC Properties priprema projekat rekonstrukcije šoping centra Ušće, koji će, kako se navodi, funkcionalno obogatiti ponudu i osvežiti vizuelni karakter objekta, piše portal Beobuild.
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
REGULATIVA
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
ZAGREB - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno nam je iz više izvora u graditeljskoj branši.
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
NOVO RUHO
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
ZAGREB - Nakon nešto više od dvije godine radova na rekonstrukciji i preuređenja u investiciji vrijednoj oko 15 milijuna eura, sinoć je predstavljeno novo, osvježeno izdanje Centra Kaptol, prvog premium lifestyle i shopping centra u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE