GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Stambene nekretnine lani poskupjele više od 11 posto

Slovenija: Stambene nekretnine  lani poskupjele više od 11 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2023 / 08:53
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Cijene stambenih nekretnina u Sloveniji prošle su godine na godišnjoj razini porasle za 11,3 posto. Najviše su poskupjeli rabljeni stanovi, 12 posto. Stambenih nekretnina prodano je za desetinu manje nego godinu ranije, a najveći pad zabilježila je prodaja rabljenih stanova u Ljubljani, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Cijene stambenih nekretnina prošle su godine porasle najviše od 2021., kada je rast od 15,8 posto bio najveći u posljednjih nekoliko godina.

Lani su najviše poskupjeli rabljeni stanovi, 12 posto. Slijede poskupljenja rabljenih obiteljskih kuća (za 11,9 posto), novih stanova (za 5,7 posto) i novih obiteljskih kuća (za 2,4 posto).

Ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina u 2022. bila je oko 1,6 milijardi eura, što je slično kao i godinu prije. Prodano je ukupno 12.509 stambenih nekretnina, odn za oko desetinu manje nego godinu prije.

Prosječan rast cijena stambenih nekretnina u zadnja četiri tromjesečja iznosio je 14,7 posto. Ovdje je rast cijena rabljenih stambenih nekretnina iznosio 15,5 posto.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju cijene stambenih nekretnina na tromjesečnoj su razini porasle za jedan posto. Cijene rabljenih stambenih nekretnina više su za 1,3 posto, od čega rabljenih stanova za 1,9 posto, a rabljenih kuća za 0,2 posto.

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem rabljeni su stanovi najviše poskupjeli u Mariboru (za 2,7 posto), a zatim u ostatku Slovenije (za 2,5 posto). S druge strane, cijene rabljenih stanova u Ljubljani nakon dvije godine rasta ostale su nepromijenjene.

Nove stambene nekretnine na tromjesečnoj su razini pojeftinile 2,3 posto. Cijene novih obiteljskih kuća pale su za 16 posto, dok su cijene novih stanova porasle za 1,1 posto.

U prošlom tromjesečju ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina bila je 361 milijun eura, što je oko šest posto manje nego u trećem tromjesečju i petinu manje nego u zadnjem kvartalu 2021. godine.

Prodano je ukupno 2.717 stambenih nekretnina, što je za oko desetinu manje nego u prethodnom tromjesečju i za oko četvrtinu manje nego u zadnjem kvartalu 2021. godine.

Broj prodaja rabljenih stambenih nekretnina smanjen je četvrti kvartal zaredom. Prodano je 2656 rabljenih stambenih nekretnina, a ukupna vrijednost prodaje bila je 345 milijuna eura.

Prodana je 61 nova stambena nekretnina, ukupne prodajne vrijednosti oko 16 milijuna eura. To je oko 60 posto više nego u prethodnom tromjesečju i trećinu manje nego prije godinu dana.

U odnosu na prosjek 2015. godine, stambene su nekretnine na kraju 2022. bile skuplje za više od 78 posto, dok su rabljene bile skuplje za više od 82 posto. Cijene rabljenih stanova u Ljubljani bile su više za oko 85 posto, a u ostatku Slovenije za oko 100 posto.

Tagovi: stambene nekretnine, tržište nekretnina u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE