GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: U prvom kvartalu prodano najmanje nekretnina od 2015.

Slovenija: U prvom kvartalu prodano najmanje nekretnina od 2015.
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 08:07
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom kvartalu ove godine cijene stambenih nekretnina u Sloveniji bile su u prosjeku 1,1 posto više nego u prethodnom kvartalu i 5,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U isto vrijeme, prodaja, posebno rabljenih nekretnina, naglo je pala.

Cijene novih stambenih nekretnina bile su u prosjeku 0,1 posto više nego u prethodnom tromjesečju, a cijene novih stambenih kuća veće su za 0,4 posto, a cijene novih obiteljskih kuća porasle su za pet posto nakon rasta u prethodnom tromjesečju. smanjen za 0,9 posto, objavio je Državni ured za statistiku. Cijene rabljene stambene imovine povećale su se u prosjeku za 1,2 posto na kvartalnoj razini. Cijene rabljenih stanova porasle su za 1,4 posto, a rabljene obiteljske kuće za 0,7 posto.

U odnosu na prethodno tromjesečje, rabljeni stanovi u općini Ljubljana porasli su za 0,9 posto, dok su rabljeni stanovi izvan Ljubljane porasli za 1,8 posto. "Tromjesečno su te cijene rasle od 2016. godine, a od tada njihova prosječna cijena porasla je 36 posto", kažu u statističkom uredu. U prvom kvartalu ove godine povećane su i cijene rabljenih stanova u općini Maribor (za 0,1 posto). Cijene rabljenih stanova u ostatku Slovenije, osim općina Ljubljana i Maribor, porasle su za 2,1 posto.

Na godišnjoj razini, u odnosu na prvi kvartal prošle godine, cijene nekretnina rasle su za 5,5 posto. Cijene novih stambenih nekretnina porasle su za 1,1 posto, dok su cijene novih stanova pale za 2,1 posto, a nove kuće za 6,3 posto. Rabljene stambene nekretnine u prosjeku su na godišnjoj razini porasle u prosjeku za 5,7 posto. Stanovi rabljeni u prodaji bili su skuplji za 5,8 posto, dok su u općini Ljubljana za 4,7 posto, a u ostatku Slovenije (bez općine Ljubljana) za 6,5 posto. U mariborskoj općini bili su 1,8 posto skuplji. U ostatku Slovenije (bez općina Ljubljana i Maribor) porasle su za 5,3 posto.

Ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina u prvom tromjesečju bila je 289 milijuna eura, što je 70 milijuna eura manje nego u posljednjem tromjesečju prošle godine i barem nakon trećeg tromjesečja 2018., kada je vrijednost transakcija bila 278 milijuna eura. Broj prodaje rabljenih nekretnina bio je najmanji u posljednjih pet godina. Prodano je 2.771 rabljenih stambenih objekata, a ukupna vrijednost prodaje bila je 275 milijuna, što je šest milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvom tromjesečju ove godine prodano je 1.764 rabljenih stanova, ukupne vrijednosti 173 milijuna eura. Prodano je 1017 rabljenih obiteljskih kuća, što je najmanje u posljednje četiri godine, a ukupna vrijednost te prodaje iznosila je 102 milijuna eura. Prodano je 76 novih stambenih objekata, što je za 31 manje nego u posljednjem kvartalu prošle godine. Ukupna prodaja iznosila je 14 milijuna eura, što je u odnosu na 18 milijuna eura četvrtine ranije.

Tagovi: tržište nekretnina, tržište nekretnina u Sloveniji, Ljubljana, stanovi, rabljeni stanovi, Maribor
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova u srpnju 4,6 posto veći nego lani
TREND
Obujam građevinskih radova u srpnju 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju ove godine bio je 4,6 posto veći nego u sedmom mjesecu prošle godine, a u odnosu na lipanj manji je za 1,9 posto, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne, traže se zemljišta van grada
NOVI TRENDOVI
Nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne, traže se zemljišta van grada
ZAGREB - Promet kuća je bio puno manji nego što je danas. Ipak se danas situacija promijenila, poručio je Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori
Colliers: Industrijski i logisitički sektor mogli bi postati dobitnici na slovenskom tržištu nekretnina
ANALITIČARI
Colliers: Industrijski i logisitički sektor mogli bi postati dobitnici na slovenskom tržištu nekretnina
LJUBLJANA - Pandemija COVID-19 i povezane mjere opreza snažno su utjecale na gospodarstvo Slovenije, što je dovelo do kontrakcije BDP-a i svih glavnih makroekonomskih pokazatelja.
Vesić: Beograd među retkim gradovima gde cene nekretnina rastu
RAST
Vesić: Beograd među retkim gradovima gde cene nekretnina rastu
BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da se ove godine, uprkos pandemiji COVID-19, u glavnom gradu Srbije gradi više kvadrata nego lane.
Srpski vlasnici nekretnina u Grčkoj ne mogu do svoje imovine
NERVOZA
Srpski vlasnici nekretnina u Grčkoj ne mogu do svoje imovine
BEOGRAD - Produžetak zabrane ulaska vlasnika srpskih pasoša u Grčku do kraja septembra doliva so na već postojeću ranu građana Srbije koji su vlasnici nekretnina u ovoj turističkoj zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE