GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske nekretnine poskupjele i u pandemijskoj 2020.

Slovenske nekretnine poskupjele i u pandemijskoj 2020.
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2021 / 21:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Promet nekretnina opao je u pandemijskoj 2020. godini, no cijene nekretnina nastavile su rasti.

Ranije ove godine, nakon normalizacije poslovanja, broj transakcija je skočio i bio je u travnju na približno istoj razini kao i prije epidemije. Rast cijena još se više ubrzao, objavila je Geodetska uprava Republike Slovenije.

Kako je Geodetsko tijelo Republike Slovenije našlo u izvješću o slovenskom tržištu nekretnina za 2020. godinu, ovu je godinu obilježila epidemija covida-19. Broj ostvarenih transakcija sa stambenim nekretninama smanjio se za 17 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je broj transakcija s poslovnim nekretninama smanjen za 30 posto.

"Smanjenje broja transakcija sa stambenim nekretninama gotovo je isključivo rezultat restriktivnih mjera države za suzbijanje epidemije, koje su većinom ograničavale i normalno poslovanje nekretninama. Potražnja za stambenim nekretninama nije se smanjila tijekom epidemije ", napisala je Geodetska uprava.

Međutim, veći pad broja transakcija komercijalnim nekretninama, prema njima, pokazuje da je potražnja za poslovnim nekretninama smanjena zbog neizvjesnosti poslovnih subjekata u pogledu ekonomskih posljedica epidemije.

Ukupan broj transakcija poljoprivrednog i šumskog zemljišta lani je pao za 12 posto. Broj transakcija sa građevinskim zemljištem povećao se za četiri posto u odnosu na prethodnu godinu, unatoč epidemiji. "To je uglavnom posljedica rastuće potražnje za zemljištem za izgradnju obiteljskih kuća, koje se, kao i potražnje za stambenim kućama zbog visokih cijena stanova u većim gradovima sve više sele na periferiju ili u veće gradove", objasnili su .

Kako su otkrili, potražnja i ponuda stambenih nekretnina i zemljišta za njihovu građevinsku epidemiju nisu imali većeg utjecaja. Potražnja za stambenim nekretninama i zemljištem za njihovu izgradnju ostala je velika, a ponuda nove gradnje još uvijek zaostaje za potražnjom, upozorili su.

I u urbanim središtima i u turističkim područjima od interesa, potražnja daleko premašuje ponudu, a cijene nekretnina rastu. „Unatoč visokim cijenama, velika potražnja za stambenim nekretninama održava se uglavnom povijesno niskim kamatama i velikom uštedom stanovništva. Niske kamatne stope potiču kupnju nekretnina za vlastite potrebe kao i investicijsku kupnju te ulaganja u izgradnju novih stanova za tržišnu prodaju ", komentirali su situaciju.

Cijene stambenih nekretnina i zemljišta za njihovu izgradnju prošle su godine bile tri do četiri posto veće. Cijene su bile gotovo svugdje u zemlji veće, ali su vjerojatno porasle nešto manje nego inače zbog epidemije.

Rast cijena stambenih nekretnina nastavljen je u prvom tromjesečju ove godine. "Osim ograničene ponude novih stanova, rast cijena stambenih nekretnina sve je više pod pritiskom značajnog rasta cijena građevinskog materijala, što je uglavnom posljedica globalnog rasta transporta i cijena sirovina zbog pandemije," rekli su.

Razlike u cijenama nekretnina u Sloveniji su velike i povećavaju se zbog razlika u rastu cijena nakon preokreta cijena 2015. godine. Najviše cijene nekretnina su u Ljubljani, Gorenjskoj i obalnim turističkim mjestima (Kranjska Gora, Bled, Portorož, Piran), u okolici Ljubljane (Lavrica, Škofljica, Brezovica, Grosuplje, Domžale, Trzin, Mengeš, Medvode) i u Kranju .

„U pravilu su cijene nekretnina na ovim područjima najviše porasle u posljednjih pet godina, s izuzetkom obalnog područja, gdje visoki rast cijena još uvijek nije bio među najvišima, pa su cijene stambenih nekretnina u Kranjskoj Gori i Bled je nedavno premašio cijene u primorskim mjestima ", istaknuli su.

Tagovi: tržište nekretnina u Sloveniji, slovenske nekretnine, Geodetska uprava Slovenije
PROČITAJ I OVO
Bivši vlasnik Pemo Marketa preuzeo kompleks Radeljević
DUBROVNIK
Bivši vlasnik Pemo Marketa preuzeo kompleks Radeljević
DUBROVNIK - Kao rezultat promjene vlasnika dubrovačkog kompleksa "Radeljević", gradska tvrtka "Sanitat" mogla bi već za mjesec dana ostati bez 153 parkirna mjesta koje su uredili i koristili u zoni bivše tvornice ulja.
Bruketa kupio zgradu tekstilnog pogona Era u Oprtlju
SHOPPING
Bruketa kupio zgradu tekstilnog pogona Era u Oprtlju
OPRTALJ - Poznati hrvatski dizajner Davor Bruketa, suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey, kupio je zgradu u Oprtlju gdje se do 2020. nalazio tekstilni pogon tvrtke Era koja je u međuvremenu ugašena.
Rast građevinskih radova u Srbiji
RADOVI
Rast građevinskih radova u Srbiji
BEOGRAD – Vrednost građevinskih radova izvedenih u Srbiji u drugom ovogodišnjem kvartalu porasla je za 8,4 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama opala za 8,8 odsto u odnosu na isti lanjski kvartal, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).
Slovenija: Cijene nekretnina i dalje rastu, ali je intenzitet usporen
TRŽIŠNI TRENDOVI
Slovenija: Cijene nekretnina i dalje rastu, ali je intenzitet usporen
LJUBLJANA - Nakon prošlogodišnjeg rekordnog rasta, cijene nekretnina u Sloveniji nastavile su rasti u prvom tromjesečju, no sredinom godine, prema riječima brokera, ima naznaka zastoja trenda.
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
OBJAŠNJENJE
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
BEOGRAD – Cene nekretnina u Srbiji u poslednjih godinu dana su dosta porasle, pa cena kvadrata na periferiji Beograda sada dostiže i do 1.300 evra, dok cene novogradnje u centru grada idu do 3.500 evra po kvadratu, rekao je danas za Tanjug predsednik Upravnog odbora „Klaster nekretine“ Nenad Đorđević.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE